Ekonomi Taşa toprağa yatıran % 30 kazanç sağladı

Taşa toprağa yatıran % 30 kazanç sağladı

02.11.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Borsada işlem gören 169 şirket 3’üncü çeyrek bilançosunu açıkladı. Bankacılık sektörünün kârı gerilerken taş ve toprak sektöründeki artışın yüzde 30’un da üzerinde olduğu görüldü

Taşa toprağa yatıran % 30 kazanç sağladı

Şirketler üçüncü çeyrek bilançolarını açıklamayı sürdürüyor. Geçtiğimiz cuma gününe kadar borsada işlem gören 438 şirketten 169’u mali tablolarını açıkladı. Bu sayı borsada bulunan toplam şirketlerin yüzde 39’una denk geliyor. Ancak, mevcut göstergeler sektörlerin ve firmaların genel durumuna ilişkin ilk tabloyu ortaya koydu. Verilere göre taş ve toprak sektörü öne çıkıyor. Zira üçüncü çeyrek bilançolarına göre 169 borsa şirketinden sadece 10’u satışlarını ve kârını yüzde 30’un üzerinde artırabildi. Bunlardan 5’i yani yarısı taş ve toprak sektörüne dahil bulunuyor.

İnşaat sektörü hareketli
Ağırlıklı olarak çimento hisselerinin yer aldığı bu sektörde Kütahya Porselen de öne çıkan şirketler arasında bulunuyor. Gayrimenkul sektörüne dahil bulunan iki firma da dikkat çekenler arasında yer aldı. Halk GMYO kârını yaklaşık yüzde 82 artırırken Deniz GMYO’nun kârı yüzde 395 oranında yükseldi. Çimento sektörü ise yılın ilk yarısında beklentilerin de üzerinde büyüdü ve üçüncü çeyrekte de performansını korudu.
Yılın ilk yarısında kuvvetli iç talep, çimento şirketlerinin hem cirolarını hem de kârlılıklarını olumlu etkiledi. Artan kentsel dönüşüm projeleri ve altyapı çalışmaları yakından takip ediliyor. Bu bağlamda özellikle Marmara Bölgesi’nde faaliyet gösteren Bolu Çimento ve Akçansa öne çıkan borsa şirketleri arasında yer alıyor. Sektör, gerçekleştirilen kentsel dönüşüm projeleri, konut ve AVM inşaatları, büyük altyapı yatırımlarıyla büyümesini sürdürüyor.

Haberin Devamı

Sekiz hisseden %400’lük kazanç
Son dört ayda endeksin performansını geride bırakarak yükselen sekiz hisse senedindeki getiri yüzde 400’lere kadar çıktı. Ancak borsanın duayenlerinin böylesi durumlar için sıklıkla dile getirdiği bir uyarıyı hatırlatmakta fayda var: Bir hisse senedinin sadece çıkışına bakarak alım yapmak zarar getirebilir. Zira siz aldığınızda artık hisse düşme eğilimine geçmiş olabilir.
Bir firmaya ait hissenin çıkıyor olması pahalı olmayacağı anlamına gelmiyor. Hisse bir noktadan sonra düşüşe geçtiğinde ise artık maliyetleri yakalamak için uzun süreler beklemek zorunda kalabilirsiniz. Bu nedenle özellikle sert ve hızlı yükselen hisselere ilgi gösterirken yükselişin arkasındaki nedenin araştırılmasında fayda var.
Ralli yapan hisselere baktığımızda ise farklı sektörlerdeki hisselerin listeye girdiğini görüyoruz. Bunlar içerisinden Zorlu grubuna ait Vestel ve Zorlu Enerji dikkat çekenlerden. Logo Yazılım, Ege Endüstri, Sasa, TAV, Yazıcılar Holding, Doğuş Otomotiv listede yer alan diğer şirketler. Bunlar içerisinden bilançosunu açıklayan iki firmadan Vestel 91 milyon TL zarardan 78 milyon TL kâra geçti. Sasa ise 7 milyon TL olan kârını 61 milyon TL’ye çıkardı. Her iki şirketin de bilanço beklentisinin fiyat hareketlerine yansıdığı söylenebilir.

Haberin Devamı

Taşa toprağa yatıran % 30 kazanç sağladı

9 BANKANIN?NET?kÂRI 9.3 MİLYAR?TL
Borsa İstanbul’da işlem gören 16 bankadan dokuzu mali tablolarını açıkladı. Üçüncü çeyrek bilançolara göre dokuz bankanın toplam net kârı 9 milyar 345 milyon TL. Bu tutar bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 16 düşüşe denk geliyor. Gerçekleşen yüksek düşüşte kuşkusuz en büyük pay Yapı ve Kredi Bankası’na ait bulunuyor. Banka, büyüklüğü ile sektörün önemli aktörlerinden birisi. Geçtiğimiz yılın dokuz aylık döneminde 2.7 milyar TL olan kârını yüzde 52 geriletip 1.3 milyar TL’ye düşürünce toplamda sektörün kârlılığı da ciddi oranda gerilemiş oldu.
Yapı ve Kredi Bankası’nın kârındaki bu denli düşüşün nedeni ise geçtiğimiz yıl bankanın iştiraki Yapı Kredi Sigorta’yı Allianz’a satışından dolayı elde ettiği 1.4 milyar TL. Söz konusu bir seferlik kazançtan dolayı Yapı ve Kredi Bankası’nı hesaplamaya dahil etmediğimizdeyse sektörün kârındaki düşüş yüzde 3’e denk geliyor.

Bankalar lokomotif
Kârını yüzde 88.8 oranında artıran Alternatifbank ise performansı ile dikkat çekiyor. Çoğunluk hissesi Commercial Bank of Qatar’a ait olan banka, üçüncü çeyrekte net faiz marjındaki iyileşmeye paralel, net karını önceki çeyreğe kıyasla artırdı.
Toplamda kârlılıktaki gerilemeye karşın bankalar hâlâ borsanın lokomotif hisseleri olmaya devam ediyor. Bu da bankaların kârlılıklarının yakından takip edilmesinin devam edeceği anlamına gelmekte. Sektör ortalamalarının üzerinde hareket edenler için bu daha bir önem taşımakta. Bununla birlikte analistlerin temkinli duruşlarını muhafaza ettikleri görülüyor. Zira önümüzdeki yıla yönelik sektöre ilişkin kaygıları yüksek. Bankacılık sektöründeki zayıf performansın arkasındaki gerekçeler ise şöyle:
Enflasyona endeksli kağıtların getirisindeki düşüş, bono alım-satım kazançlarının olmaması, yüksek swap maliyetleri, varlık kalitesinde muhtemel kötüleşme ve kredi büyümesinde yavaşlama.

Borsanın % 30’u banka
Borsanın toplam 577 milyar TL’lik piyasa değerinin yüzde 30’unu 16 banka oluşturuyor. Bu oran 2010 Ekim’de yüzde 41 seviyesindeydi. 2010 yılından bu yana yüzde 10’luk bir düşüş yaşansa da bankaların endeks üzerinde ağırlığı hâlâ yüksek. Sektöre ilişkin 2015 yılı beklentilerinde kaygılar öne çıksa da ortalamaların üzerinde performans göstermeyi başaran bankalar yine öne çıkabilme potansiyeli taşıyor.

Haberin Devamı

Petrolde tahminler düşürülüyor
Petrole ilişkin 2015 tahminleri düşürülüyor. Hafta başında Goldman Sachs, 2015 için Batı Teksas petrolü için tahminini 90 dolardan 75 dolara, Brent petrolü için ise 100 dolardan 85 dolara düşürdü. Credit Suisse analistleri Brent petrolü için 4. çeyrek ortalama fiyat tahminlerini son iki hafta içinde ikinci kez düşürme gereği duydu. Analistler Brent petrolü için ortalama fiyat tahminlerini 98 dolardan 92 dolara revize ettiler. Ayrıca, önümüzdeki yılın ilk çeyrek tahminlerini de 95 dolardan 87 dolara indirdiler. 2015 yılının tamamı için ise beklentilerini 103 dolardan 91.50 dolara düşürüldü.

Haberin Devamı

Piyasalarda Japon rüzgârı
Japonya Merkez Bankası (BOJ), parasal genişlemeyi beklenmedik şekilde artırırken Japon hükümetinin devlet emeklilik fonunun hisse senetlerine yatırım yapma oranının artırılmasını onaylaması, piyasalara olumlu yansıdı. FED sonrası satışların geldiği piyasalarda küresel risk iştahı artarken Borsa İstanbul’a da yansıması olumlu yönde oldu.
BOJ, Nisan 2013’de başlattığı parasal genişleme programını dün ilk kez artırdı. Piyasaların beklemediği bir anda alınan bu karar ile BOJ, parasal tabanda büyüme miktarın 60-70 trilyon yenden 80 trilyon yene çıkardı.

BIST 80 bini aştı
BOJ aldığı bu karar ile portföyündeki Japon devlet tahvili miktarını 30 trilyon yen civarında artıracak ve tahvillerin ortalama vadesi 7-10 yıla çıkarılacak. Öte yandan Japon Hükümeti, dünyanın en büyük emeklilik fonu olan Devlet Emeklilik Yatırım Fonu’nun portföyün yüzde 25’inin yabancı, yüzde 25’inin Japon hisse senetlerinden oluşturulabilmesine dair düzenlemeye onay verdi. Gelişmeler İstanbul Borsası’na da olumlu yönde yansırken beraberinde alımları getirdi.
Alımlar endeksi 80 bin seviyesinin üzerine çıkardı. Endeksin 80 binin üzerinde tutunması halinde yeni hedef 82.500 olacak. Ancak gelişmeler bu seviyenin üzerinde kalıcı bir hareketin zor olduğunu gösteriyor.