EkonomiTEKEL'de özelleştirme durduruldu

TEKEL'de özelleştirme durduruldu

28.10.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

TEKEL'de özelleştirme durduruldu

TEKELde özelleştirme durduruldu

TEKEL'e bağlı Tokat Sigara Fabrikası'nın satışa çıkarılması ile TEKEL 2000 ve 2001 markalarının isim hakkının devrine ilişkin özelleştirme işlemleri durduruldu. TEKEL Yönetim Kurulu, 24 Ekim 1998 Cumartesi günü yaptığı toplantıda Meclis KİT Komisyonu'nun da raporunu dikkate alarak bu işlemlerin durdurulması kararını aldı. Özelleştirmeye ilişkin 15 Eylül 1998 tarihli Resmi Gazete'deki ilan da askıya alındı.
TEKEL'den sorumlu Devlet Bakanı Rüştü Kazım Yücelen, alt yapı çalışmaları oluşmadığı için Tokat Sigara Fabrikası, 2000 ve 2001 markaları, Ambalaj Fabrikası, Şarap ve Bira Fabrikaları, Çamaltı Tuzlası ve Vergisiz Satış Mağazaları ile ilgili özelleştirme işlemlerinin durdurulduğunu açıkladı. Bakan Yücelen, "Gerek kamuoyu, gerekse de çalışanlar özelleştirmeye psikolojik olarak hazırlanmadı. Ayrıca topyekün özelleştirme yerine parça parça satmak daha uygun. Gerekli alt yapı çalışmaları da oluşmadığından bu yönde bir karar aldık" dedi.
15 Eylül 1998 tarihli Resmi Gazete'de yer alan ilanda Tokat Fabrikası'na yüzde 25 ile yüzde 50 arasında ortak aranırken, diğer üniteler için de satış işlemi öngörülüyordu. Bakan Yücelen, bu ilanın askıya alındığını söyledi.
Kazım Yücelen, Akhisar Sigara Fabrikası ile Samsun ve Yeni Harman sigaralarının isim hakkının İngiliz - Amerikan firması BAT'a devredilmesiyle ilgili açılan davanın da sonucunu beklediklerini bildirdi.
TEKEL Genel Müdürü Mehmet Akbay da, "KİT Komisyonu'nun özelleştirme işlemlerinin durdurulmasıyla ilgili yazılı tebligatı var. Bunu da dikkate alarak Tokat'la ilgili işlemleri durdurduk. Şimdi hükümetin kararını bekliyoruz" diye konuştu.
Öte yandan özelleştirme işlemlerinin durdurulmasında Tek Gıda - İş Sendikası'nın Tokat'ta yaptığı miting ile çeşitli kampanyaların da etkili olduğu belirtiliyor.

TEKEL'den sorumlu Devlet Bakanı Rüştü Kazım Yücelen, TEKEL'in parça parça özelleştirileceğini belirtti. Bakan Yücelen, TEKEL'i 3 holdinge ayıracaklarını belirterek, şunları söyledi:
"TEKEL'de sigara için ayrı bir holding, içki için ayrı bir holdingin kurulmasını düşünüyoruz. Tuzlalar için de ayrı bir holding kurulacak. Topyekün özelleştirdiğiniz zaman kimisi zarar ediyor kimisi kar ediyor, o zaman sağlıklı bir özelleştirme olmuyor. Örneğin şarap zarar ederken, rakı kar ediyor, bunları bütün olarak özelleştirmeye kalktığınızda biribirini sübvanse ediyorlar. Oysa ayrı ayrı satmak lazım. Tütün ekimine de karışmamayı, Tarım bakanlığı'na devretmeyi düşünüyoruz."
Bakan Yücelen, özelleştirmeden yana olduğunu ancak alt yapısını hazırladıktan sonra özelleştirmeye gitmenin daha doğru olacağını belirtti.

BİR önceki TEKEL'den sorumlu Devlet Bakanı Eyüp Aşık, TEKEL'i özelleştirmeye büyük bir hızla başlamıştı. Eyüp Aşık, önce Akhisar Sigara Fabrikası'nın yüzde 52'sini, Samsun ve Yeni Harman sigaralarının da isim hakkını İngiliz - Amerikan firması BAT'a devrini öngören anlaşmayı imzalamıştı. Eyüp Aşık daha sonra Tokat Sigara Fabrikası ile TEKEL 2000'ini, vergisiz satış mağazalarını özelleştirmeyi amaçlıyordu.
Tek Gıda - İş Sendikası, Akhisar Fabrikası'nın BAT'a satışını öngören Yüksek Planlama Kurulu kararının iptali istemiyle Ankara 3. İdare Mahkemesi'nde dava açtı. Sendika, TEKEL'in mal varlığının özel kuruluşlara ortaklığına imkan veren Bakanlar Kurulu kararının iptali için de Danıştay'a dava açmıştı. Her iki dava da henüz sonuçlanmadı.