Ekonomi TEKNOFEST’e ziyaretçi yağmuru

TEKNOFEST’e ziyaretçi yağmuru

24.09.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

TEKNOFEST yoğun yağmura rağmen, ziyaretçi akınına uğradı. Yağmur nedeniyle hava gösterisi iptal edildi ancak katılımcılar, alanda sergilenen uçaklar ile etkinlik standlarına büyük ilgi gösterdi.

TEKNOFEST’e ziyaretçi yağmuru

Atatürk Havalimanı’nda gerçekleştirilen Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali’nin (TEKNOFEST) üçüncü gününde İstanbul’da yağmur etkili oldu. Yağmur nedeniyle hava gösterileri iptal edildi. Ancak yağmura rağmen festivale yoğun ilgi gösterildi. Katılımcılar, öncelikli olarak alanda bulunan uçakları incelerken, diğer etkinliklere de büyük ilgi gösterdi.

Haberin Devamı

‘Savunmada konsept geliştiren ülkeyiz’

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Türkiye’nin savunma sanayisinde dünyada yeni konseptler geliştiren bir ülke konumuna  geldiğini vurgulayarak, “Şimdi bu teknolojiyi sivil alana yaymak istiyoruz” dedi.

Oktay, TEKNOFEST’i ziyaret etti. Oktay’a, T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı ve TEKNOFEST Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar ile BAYKAR Savunma Genel Müdürü ve SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Bayraktar eşlik etti.

Oktay, ziyarette, “Artık dünyadaki bütün konseptleri, savunma sanayi alanındaki bütün paradigmaları yıkarak yeni konseptler geliştiren bir Türkiye var. Şimdi bu teknolojiyi sivil alana yaymak istiyoruz. Sadece tek bir sektördeki gelişme büyük ve güçlü Türkiye için yeterli değildir. Bunun bilinciyle TEKNOFEST’in de buna odaklandığını görüyorum” diye konuştu.

Haberin Devamı

TEKNOFEST’e ziyaretçi yağmuru

Baykuş görücüye çıktı

DİHA’ları uçuracak yerli motor ‘Baykuş’ da TEKNOFEST’te sergileniyor. Erin Motor Genel Müdürü Ersin Şahin, “Bayraktar DİHA’da bir motorumuz ile test uçuşu yapıldı. DİHA’larda hedefimiz bizim motorumuzu kullanmaları. Dikey kalkıştan dolayı uçaklar bu kalkış anında çok enerji istiyor. Burada en önemli konu düşük ağırlıkla yüksek güç elde etmek. Biz de onlara yönelik bir ürün yaptık. Hedefimiz öncelikle yerli pazar ancak uygun firmalara ihracat da yapacağız” dedi.

TEKNOFEST’e ziyaretçi yağmuru

Bayraktar seri imalata başlıyor

İlk kez TEKNOFEST’te sergilenen ve uçuş testlerinde sona gelinen Bayraktar Dikey İniş Kalkışlı İnsansız Hava Aracı Sistemi’nin (DİHA) seri imalatının 2022’de başlaması hedefleniyor.

Dar alanda operasyon kabiliyeti sağlayan Bayraktar DİHA, 12 saate kadar havada kalabiliyor. Baykar Hava Aracı Tasarım Mühendisi Burak Özbek, “Bayraktar DİHA, deniz platformları, karakol veya birliklerde konuşlanarak, pist ihtiyacını ortadan kaldırıp olduğu yerden havalanarak, uçuş gerçekleştiren bir hava aracı. Uçuş testlerini bitirdikten sonra seri imalat ve teslimatlarını inşallah 2022 içerisinde görebiliriz” diye konuştu.

İnovasyon TİM’i

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), TEKNOFESTteki standında; 3D Printer, Model Uydu, Sensörden Buluta, Giyilebilir Teknoloji, Design Thinking gibi atölyeler yer aldı.

Haberin Devamı

TİM Başkanı İsmail Gülle, “Gençler hayal kuracak, bizler onların hayallerini hayata geçireceğiz. Dünya milli imkanlarla ürettiğimiz ürünlerimizi kullanılıyor. Bu da ihracat rakamlarımıza yansıyor. Savunma ve havacılık sektörü 2021’in ilk 8 ayında yüzde 50 artışla, 155 ülkeye 1.8 milyar dolar ihracat yaptı” dedi.

Sağlık ve finansa ‘müjdeli haber’

ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Haluk Görgün, “Finansal teknolojiler alanında vereceğimiz müjdeli haberler olacak. ASELSAN bu sorumluluğu aldı, üzerine düşeni yerine getirmek için gayretle çalışıyor” dedi.

Görgün, “Mobil X-Ray  cihazımızın tüm sertifikasyon süreçleri bitti. Çok yakın zamanda müşterilerle paylaşacağız. CATS kamerası TEKNOFEST’in yıldızlarından. Ayda en az 6 tane üretecek şekilde seri üretim bandımızı hazırladık, bu alandaki üretimimize devam ediyoruz. Yeni nesil kameralara çalışıyoruz, geliştirdiğimiz tasarladığımız yeni nesil kameralarımız var” dedi.

Haberin Devamı

50 şirket kuruldu

Haluk Görgün, “Özellikle ASELSAN’ın start-up’larla işbirliğini, artırmak istiyoruz. ASELSAN içinden çıkacak spin-off’lara da önem veriyoruz. ASELSAN’dan ayrılıp, şirket kurup ASELSAN’la çalışan 50 şirket var. ASELSAN ve diğer sanayi firmalarına ürün veren, yurt dışında müşterileri olan 50 firma az değil” diye konuştu.