Ekonomi Teknolojinin gücü çevre için devrede

Teknolojinin gücü çevre için devrede

18.01.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Aksu, “İklim değişikliği karşısında, teknolojinin gücünü kullanarak işimizi daha çevreci, daha verimli ve sürdürülebilir bir modele dönüştürmeyi hedefliyoruz” dedi.

Teknolojinin gücü çevre için devrede

Turkcell’in bu yıl için hedeflerinin başında teknoloji ve sürdürülebilirlik ile “daha iyi bir dünya” olduğu açıklandı. Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Aksu, Turkcell’in sürdürülebilirlik, toplumsal katkı ve dijitalleşme alanlarındaki yaklaşımıyla ilgili öne çıkan çalışmalarını değerlendirerek bu başlıklarla ilgili açıklamalarda bulundu. Aksu, Turkcell’in sürdürülebilirlik yaklaşımını şöyle özetledi:

Haberin Devamı

“Ürettiğimiz teknolojileri doğaya, çevreye ve topluma karşı sorumluluk duygusuyla tasarlıyor, tüm iş süreçlerimizi insan ve çevre odaklı kurumsal yaklaşımla geliştiriyoruz. İklim değişikliği karşısında, teknolojinin gücünü kullanarak işimizi daha çevreci, daha verimli ve sürdürülebilir bir modele dönüştürmeyi hedefliyoruz. Bu doğrultuda; 2030 yılına kadar elektrik tüketimini yüzde 100 yenilenebilir kaynaklardan karşılama ve 2050 yılına kadar net sıfır karbon olma hedeflerine sahibiz.”

Enerjisini üretiyor

Bu hedef doğrultusunda özellikle iş süreçlerinde yenilenebilir enerji kaynaklarını kullandıklarını, enerji verimliliğini ve tasarrufunu artıracak süreç iyileştirmelerine odaklandıklarını aktaran Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Aksu, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

“2021 yılındaki elektrik tüketimimizin tamamını, yüzde 100 yenilenebilir enerji kaynaklarından tedarik ettik. Sahip olduğumuz toplam 3 güneş enerjisi projesi ile 2020 yılında yenilenebilir kaynaklardan 1.6 milyon kWh elektrik üretmiştik. 2021 yılında İzmir Karadağ Rüzgar Enerjisi Santrali’ni (RES) satın aldık. Turkcell olarak toplam kurulu gücü 18 MW olan ve yılda yaklaşık 67.5 GWh’lik bir üretim gerçekleştirme kapasitesine sahip bu RES ile 2 bin 500 baz istasyonunun elektrik ihtiyacını karşılayabiliyoruz.”

Yeşil kredi

Turkcell’in sürdürülebilirlik odaklı 2030 ve 2050 taahhütlerini sadece çevresel bir sorumluluk olarak değil kurumsal zorunluluk olarak kabul ettiklerini belirten Bülent Aksu, bu çerçevede Turkcell’in sergilediği istikrarlı performansın, “sürdürülebilir finansman” konusundaki çalışmalarına da olumlu katkı sunduğunu ifade etti. Turkcell, geçen ay BNP Paribas ile imzaladığı anlaşmayla 2019’da tahsis ettiği sürdürülebilir endeksli kredinin tutarını 70 milyon euro’ya çıkarmış ve vadesini 5 yıl olarak güncellemişti.

Robot eller hazırlanıyor

Teknolojinin fırsat eşitleyici gücünü toplumsal faydaya çevirmek için çalıştıklarını anlatan Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Aksu, bunun en güzel örneklerinden birinin de Robot El projesi olduğunu belirterek şöyle konuştu: 

Haberin Devamı

“Robotel Türkiye Derneği, el ve parmak protezi ihtiyacı duyan bireylere, özellikle çocuklara kişiye özel ölçü ve niteliklerde 3 boyutlu yazıcılarla üretilmiş, ekonomik ve kullanılabilir mekanik ellerin ücretsiz paylaşıldığı bir platformdu. Robotel Derneği ile iş birliği yaptık. Verdiğimiz bağış desteği ile bekleyen 120 el için çalışmalara başladık. Ayrıca bu dernek ile birlikte Zeka Gücü öğrencilerimize eğitim veriyoruz. Öğrencilerimizin de katkılarıyla 1 yılda tüm robot eller hazırlanacak.”