Ekonomi Televizyon sekiz köşe!

Televizyon sekiz köşe!

12.05.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Televizyonda ekran boyutu artarken, çözünürlük ihtiyacı da yükseliyor. 4K’dan sonra artık 8K’yı konuşuyoruz. TV’de görüntü keyfini artıracak bu teknolojiye sahip televizyonlar kısa süre içinde ülkemizde satışa çıkıyor

Televizyon sekiz köşe

Televizyon sekiz köşe
Televizyonlar her yıl farklı bir teknoloji üzerinde konuşuyoruz. SD, HD, 3D, kavisli ekran, Oled, Qled ve 4K derken şimdi de 8K teknolojisi gündemde. 8K çözünürlük, 4K UHD’den 4 kat ve Full HD’den 16 kat daha yüksek bir çözünürlükte de televizyon keyfi anlamına geliyor. Gerçeğe çok yakın görüntüler sunuyor. Evlerde televizyonların boyutları artarken görüntünün dağılmaması için çözünürlüğün de o kadar artması gerekiyor. HD görüntü yaklaşık 2 milyon piksellik bir yayın formatı sağlarken 8K’da bu 32 milyon piksele çıkıyor. Ekran büyüse bile görüntü daha güzelleşiyor.

Haberin Devamı

İçerik az

Henüz çok yaygın 8K yayın ve video içerik yok. Ancak markaların yeni modelleri farklı çözünürlükteki yayınları 8K’ya yükseltebiliyor.

Dünyada 2020 yılında bu teknolojinin yaygınlaşması ve 2020 olimpiyatlarının 8K yayınlanması planlanıyor.

Sharp ve Samsung

Markalardan ilk modellerini satışa çıkaranlar da Sharp ve Samsung oldu. Japonya’daki NHK televizyon kanalı ise dünyada ilk kez 8K yayını deneyen kanal. Türkiye’de ise Türksat altı ay önec 4B haberleşme uydusu üzerinden Ultra HD 8K test yayınları yapmaya başladı. Türksat 8K diye bir kanal da kuruldu.

Televizyon sekiz köşe
Özel veri tabanı

Sony de bu alanda Master Series ZG9 modeliyle var. 8K çözünürlüğe sahip televizyonun 85 inç (215 cm) ve 98 inç (248 cm) boyutlu iki ekran seçeneği var. X1 Ultimate işlemciyle desteklenen, 7680x4320 piksele sahip 8K HDR teknolojisine sahip.

Haberin Devamı

4K’nın dört katı çözünürlük sunuyor. Görüntüler, görüntü alanınızı olağanüstü derinlik ve dokuyla dolduruyor.

8K X-Reality Pro teknolojisi, özel bir 8K veri tabanına sahip.

Sadece 2K veya 4K sinyalinin 8K’ya yükseltilmesi, 8K’nın olağanüstü yüksek kalite standartlarına ulaşılmasını sağlamaz ve bu da özel 8K görüntü yükseltme teknolojisi ihtiyacını ortaya çıkarır. 8K X-Reality Pro teknolojisi, özel bir 8K veri tabanı ile bu ihtiyacı karşılar.

Gerçekçi görüntü

Sahnelerdeki modeller analiz edilir ve inanılmaz ayrıntılara sahip, gerçek 8K görüntülere yakın olan, en doğru doku ve karakteri bulmak için veri tabanı kullanılarak iyileştirilir.

Televizyon sekiz köşe

Yerli markalar da var

Yerli markalar da bu alanda varlar. Vestel, 8K TV’sinin tanıtımını yaptı. Televizyonun tanıtımı 2017 yılında IFA fuarında yapılmıştı. Ancak henüz ne zaman piyasaya sunulacağı belli değil. 7680x4320 piksellik en büyük çözünürlüklerden birine sahip. Full HD televizyonlara oranla 16 kat daha fazla parlaklık ve netlik, 4K UHD TV’lere oranla dört kat daha canlılık ve dört kat daha net görüntüler ve gerçek bir deneyim sunuyor. LG de bunun üzerinde çalışıyor. 88 inç’lik 8K Oled TV prototipinin tanıtımını daha önceki teknoloji fuarlarında yapmıştı.

Haberin Devamı

Televizyon sekiz köşe

Türkiye’ye geliyor

Ülkemizde 8K TV modelleri gelmek için gün sayıyor. Hemen her marka bu teknoloji üzerinde çalışıyor. Samsung, Q900R 8K modelini daha önce tanıtmıştı. Mayıs ayı sonuna doğru ülkemize gelmesi planlanıyor. 65 inç, 75 inç, 82 inç ve 85 inç olmak üzere dört modeli var. 7680X 4320 oranında gerçek çözünürlüğe sahip. 8K olmayan içerikleri 8K kalitesinde gösterilmesini sağlıyor. Böylece ‘bu çözünürlükte yayın ve video yok’ eleştirisine de son veriyor. Yapay zeka teknolojisi ile SD, FDH ve UHD yayınları 8K görüntü kalitesine yükseliyor. Q900R, Quantum işlemci 8K’ya sahip. HDR görüntülerle gerçek ayrıntılara tanıklık ettiriyor. Sonsuz derinlikte bir gerçeklik sunuyor. ABD’de 15 bin dolar fiyata sahip. Türkiye’de de online sitesi üzerinden satışa sunuldu. 65 inç’lik modelinin fiyatı 32 bin TL olarak görünüyor.

Yazarlar