Ekonomi Tezgah boş kaldı vatandaş tek tek aldı

Tezgah boş kaldı vatandaş tek tek aldı

25.01.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Devletin zirvesinin uyarılarına rağmen sebze fiyatları sadece marketlerde değil, pazar ve manavda da en yüksek seviyede. Pazarcının tezgahı boş kalırken, vatandaş sebzeyi tek tek alıyor

Tezgah boş kaldı vatandaş tek tek aldı

Markette, pazarda, manavda sebze ve meyve fiyatları el yakıyor. Bir ay önceki fiyatları bile mumla arayan vatandaş, artık sebze ve meyveyi kiloyla değil tek tek alıyor. Pazarcılar ise daha önce halden onlarca kasa mal alırken, bugünlerde 3-5 kasa ile tezgahını kuruyor.

Haberin Devamı

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, 3 Ocak’ta, “Marketler enflasyonla mücadele indirimini mış gibi yapıyorlar” uyarısında bulunmuş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da 21 Ocak’taki Ekonomi Şurası’nda, “Marketlerde fiyatlar düşmedi, bunun hesabını sorarız” diyerek sert çıkmıştı. Devletin zirvesinden yapılan uyarılara rağmen sebze ve meyve fiyatları düşmediği gibi, Türkiye’de ilk defa 20 liranın üstünü gördü.

Geçen ay kilosu en düşük 6, en yüksek 12 lira olan kabakta fiyat 15 liraya kadar çıktı. Yine 6 liradan satılan patlıcanda fiyat 21 lirayı gördü. Sezon sebzeleri olmasa da, geçtiğimiz yıllarda fiyatları kış aylarında 3-5 lira aralığında bulunan sebzelerin mevcut fiyatları dikkatlerden kaçmıyor. Bu nedenle pek çok marketin sebze-meyve reyonu ıssız kalırken, pazarların da eski tadı yok. Fiyatları gören vatandaş, pazarcıyı, pazarcı hali, haller ise hava durumunu sorumlu tutuyor!

Haberin Devamı

Tezgah boş kaldı vatandaş tek tek aldı

Milliyet olarak Bağcılar ve Çağlayan bölgelerindeki market ve pazarları dolaştık. Sebze enflasyonunun nabzını tuttuk.

Tezgah boş kaldı vatandaş tek tek aldı
Etiket yok

Pazarı dolaşırken tezgahlardaki ürünü az görünce, pazarın yeni kurulmaya başladığını düşünürken, pazarcılar; artık çok az ürün getirdiklerini söyledi. Öyle ki, öğle saatleri olmasına rağmen pazara uğrayanların sayısı da çok azdı. Pazar tezgahlarında dikkat çeken başka bir detay ise özellikle sebzelerin hiçbirinde fiyat etiketi olmamasıydı. Pazarcılar, alışverişe gelenleri korkutmak istemediklerini söyledi! Pazarcı Rıza Kabalık, “Eskiden fiyat yüksekken etikete yarım kilosunun fiyatını yazardık. Şimdi çeyrek kilo bile yazsam çok geliyor” ifadesini kullandı.

1 tane soğan tezgâhı var!

Bu fiyatlarla kim, nasıl alışveriş yapıyor derken; sorumuzun yanıtı da vatandaştan geldi.

Kabak, patlıcan, biber gibi ürünleri tek tek alan vatandaş, sebze ihtiyacını böyle karşıladığını ifade etti. Pazarcılar da artık pek çok insanın sebzeyi tane hesabı aldığına dikkat çekti.

İki sezondur fiyatıyla gündemin üst sırasında yer alan soğanın performansı da hala yerinde. İthalat kapısı açılmasına rağmen markette 6-7 liraya satılan soğanın pazardaki kilo fiyatı en düşük 3.5, en yüksek 7 lira. Markette 4-5 lira olan patatesin pazardaki fiyatı ise 3 lira ile 5 lira arasında değişiyor.

Haberin Devamı

Pazarcılar normal şartlarda bu dönemde soğanın kilo fiyatının en yüksek 3 liraya kadar çıktığını, fiyat çok arttığı için pazara ürün getiremediklerini dile getirdi.

Büyük bir pazar olmasına rağmen tüm Perşembe pazarında tek bir soğan ve patates tezgahı olması da pazarcının durumunu özetliyordu. Daha önce çuval çuval ürün getirdiğini anlatan pazarcı, son birkaç aydır sadece tezgaha koymak için birkaç çuval aldığını belirtti.

Tezgah boş kaldı vatandaş tek tek aldı
Gerçek ‘acı’ biber bu!

Fiyatı tezgahta en yüksek ürün grubu biber oluyor. Dolmalık biber pazarda 15 liraya satılıyor. Sivri ve çarliston biber türlerinde ise fiyat 12 liradan başlayıp 21 liraya kadar çıkıyor. Bu nedenle fotoğrafını çektiğimiz tezgahlarda ‘işte gerçek acı biber’ yakıştırması yapılıyor.

Antalya’da ürün az ihracat fazla...

Pazarda, markette, manavda birbiri ardına suçlamaların son adresi Antalya Hali oluyor. Antalya halinde domateste en düşük fiyat 3.5 lira. Pazarda 5-7, markette ise 8-15, Dolmalık biber halde 8.5 lira iken pazarda 12-15, markette 14-21 lira arasında satılıyor. Halde patlıcan fiyatı 10 lira iken, pazarda 12 lira, markette 21 lira. Halde 5.5 lira olan kabak ise pazarda 10, markette 15 lira bandında.

Haberin Devamı

Antalya hal yetkilileri, fiyatların üretici açısından çok iyi durumda olduğuna vurgu yaparken, havanın yağışlı ve soğuk olmasının üretimi etkilediğini anlatıyor. Haldeki etkilerden biri de ihracat. Buna göre, zaten az çıkan ürün, artan ihracatla yurt dışına gidince iç piyasa için elde yeteri kadar ürün kalmıyor.

Mersin halinde ise yoğun yağışla birlikte yaşanan sel olaylarının seralarda sorunlara yol açtığı, ürünlerin çoğunun bataklık altında kaldığı ifade ediliyor.

Tezgah boş kaldı vatandaş tek tek aldı

Tezgah boş kaldı vatandaş tek tek aldı

Soğan fiyatı ithalatın önünün açılmasına karşın sadece 5 kuruş düştü. Patateste de fiyat hâlâ yüksek.