Ekonomi THY Toronto'ya ilk kez doğrudan uçtu

THY Toronto'ya ilk kez doğrudan uçtu

12.07.2009 - 11:16 | Son Güncellenme:

.

THY Torontoya ilk kez doğrudan uçtu

Türk Hava Yolları (THY) İstanbul’dan Toronto’ya doğrudan ilk seferini gerçekleştirdi.

İstanbul’dan TSİ 11.50’de hareket eden THY’ye ait TK17 sefer sayılı Airbus 340 tipi uçak, TSİ 23.30’da Toronto Havalimanı’na indi.

THY’nin doğrudan ilk seferiyle Toronto’ya Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, THY Genel Müdürü Temel Kotil, PTT Genel Müdürü Osman Tural, bazı milletvekilleri, iş adamları, basın mensupları ile tarifeli sefer yolcuları geldi.

Seferin ardından Toronto Havalimanı’nda düzenlenen törende konuşan Yıldırım, Türk havacılık sektörünün son 5 yılda çok büyüdüğünü, THY’nin de 2002 yılından sonra küresel bir taşıma şirketi haline geldiğini ifade etti.

THY’nin taşıdığı yolcu sayısını da 8 milyondan 25 milyona çıkardığını belirten Yıldırım, "Dünyada sivil havacılıktaki büyüme yüzde 5-10’u geçmezken, Türkiye’deki büyüme yüzde 55’e vardı" dedi.

Yıldırım, Türk vatandaşları ile dünyanın dört bir yanından Kanada’ya gelenlerin THY’nin bu ülkeye direkt sefer düzenlenmesini beklediğini vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü: "THY, Avrupa’nın 6. havacılık şirketidir ve havacılık birinci liginde hak ettiği yeri almıştır. Toronto da dahil dünyanın 960 noktasına seyahat imkanı sağlıyor. Toronto’ya yapılan ilk seferde, uçağın kapasitesinin yarıdan fazlası yolcularla doluydu. Onlarla sohbet ettim, mutluluklarını yüzlerinden okudum.

Seyahatlerinde aktarmalar nedeniyle çok beklediklerini anlattılar. Bu sayede bu doğrudan uçuşun önemi ortaya çıktı. Güzel olanı, yolcular arasında Afganistan, Pakistan, Hindistan, İran, Rusya gibi pek çok ülkeden insanların olması, bu seferlerin ne kadar geniş alanda etkili olabileceğini gösteriyor. Kanada gibi pek çok ülkeden insanların yaşadığı bir ülkeye dünyanın dört bir yanından yolcu taşımak THY için çok anlamlı olacak." THY Genel Müdürü Temel Kotil de uzun süredir yapılması istenen seferlerin başladığını ve 11 saatte gerçekleştirildiğini belirterek, bu konuda emeği geçen ekip arkadaşlarına teşekkür etti.

Türkiye’nin Kanada Büyükelçisi Rafet Akgünay, THY’nin yolculara Toronto’ya aktarmasız, 11 saat gibi çok kısa bir sürede gelme imkanı sunduğuna işaret etti.

Toronto Havalimanı Yetkilisi LLoyd McCoomb, THY’nin seferlerinin Toronto için kültürel ve ekonomik açıdan etkiler yaratacağını ifade etti.

Konuşmaların ardından Yıldırım, McCoomb’a THY model uçağı ile çini hediye etti. Yıldırım ve beraberindekiler, tören dolayısıyla hazırlanan pastayı ve açılış kurdelesini kesti.

Törenin ardından bir grup Türk vatandaşı, Ulaştırma Bakanı Yıldırım’ı Toronto Havalimanı çıkışında alkışlarla karşıladı. Burada vatandaşlarla bir süre sohbet eden Yıldırım’a, çiçek verildi ve kolbastı gösterisi sunuldu.