Ekonomi THY’ye taşınma için dev kredi

THY’ye taşınma için dev kredi

28.06.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

.

THY’ye taşınma için dev kredi

Türk Hava Yolları’nın (THY), İstanbul’daki Yeni Havalimanı’na taşınması kapsamında yapacağı yatırımlarda kullanılmak üzere 800 milyon dolar ile 1 milyar dolar arası kredi için 12 - 13 yerli ve yabancı banka ile imza aşamasında olduğu belirtildi.

Haberin Devamı

Konuya yakın üç kaynağın Reuters’a verdiği bilgiye göre, finansman sağlayacak bankalar arasında beş yerli banka ve ICBC’nin de dahil olduğu Çinli bankalar bulunuyor.

İki kaynak İş Bankası, Yapı Kredi, Alternatifbank ve Ziraat Katılım’ın finansman sağlayacak yerli bankalar arasında olduğunu söyledi. ICBC THY’ye bir finansman sağladığını teyit etti.

İstanbul 3. havalimanı, İstanbul’a havacılıkta ‘hub’ niteliği getirecek. Konuya yakın bir kaynak Reuters’a, THY’nin yeni havalimanına taşınması için gerekli kredi için bankalarla görüşmelerin sürdüğünü ve imza aşamasında olduğunu belirterek, “IGA sadece havalimanını yapıyor. THY yeni havalimanına binalar, müşteri satış ofisleri, taşıma bantları gibi yatırımları kendisi yapacak ve bunlar için finansman gerekiyor” dedi.

Haberin Devamı

Çinliler iştahlı

Bir başka kaynak da anlaşmanın temmuzda bitmesinin beklendiğini belirterek, şunları söyledi:

“Bankalarla yapılacak kredi sözleşmeleri bitmek üzere. Temmuzda sonuçlanması beklenebilir. Sağlanan finansman 800 milyon dolar ile 1 milyar dolar arasında olabilir.”

Toplam yatırım bedeli 10.25 milyar euro olan İstanbul 3. havalimanının 29 Ekim’de hizmete açılması planlanıyor.

Havalimanında ilk etapta 90 milyon yolcu hedefleniyor. Bir başka kaynak da, Çinli bankaların da finansmanda iştahlarının olduğunu belirterek, “ICBC bu bankaların arasında yer alıyor. Kredide vadeler bir yılı geri ödemesiz olmak üzere 3 ve 5 yıl arasında değişiyor” dedi.