Ekonomi THY'den flaş açıklama! 7 bin kişiyi...

THY'den flaş açıklama! 7 bin kişiyi...

25.11.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı İlker Aycı, önümüzdeki yıl 7 bin kişiyi istihdam etmeyi planladıklarını söyledi.

THYden flaş açıklama 7 bin kişiyi...

Aycı, işe alımlar için başvuruların yüzde 95’inin internet kanalı ile alınacağını söyledi. AA Finans Masası’na konuşan Aycı, geçen yıl giderleri yüzde 9 kıstıklarını belirterek, 2017’de giderlerde yüzde 6’lık iyileştirme yaptıklarını anlattı.

Haberin Devamı

‘ABD transit geliyor’

2016’yı atlattıktan sonra, 2017’de iyi bir sene geçirdiklerini aktaran Aycı, şöyle konuştu: “İlk çeyrek zayıf geçmişti. Ama biz planlarımızdan emindik. ‘Nisanda yerde uçak kalmaz’ demiştik, nisanda yerde uçak kalmadı. Nisan ayına gelince ‘Haziran gibi çift haneli büyüme rakamları geliyor’ dedik, öyle oldu. Artık uçak yetmiyor. Yani talep arzın ötesine geçti.”

Mart ayında getirilen uçaklardaki elektronik cihaz yasağına da değinen Aycı, “Mart ayında hiç beklenmedik bir şekilde laptop, cihaz yasağı geldi. Biz çok hızlı ve proaktif bir cevap verdik. 80 binin üstündeki cihazı 103 günde taşıdık. Aynı şekilde uçak içerisinde ‘free wi-fi’ ve business’a laptop verdik.

Tüm yasaklar er ya da geç yaşayamayıp yok olup gider. 103 gün dayanabildi. Ondan sonra vize meselesi geldi. Sürekli bir şey geliyor. Her birinin bir çözümü var. Amerika yolcumuzun yüzde 80’i transit geliyor. Geriye kalan yüzde 20 de zaten çoğunlukla uzun vadeli vize alıyor.”

Haberin Devamı

2017’yi başarıyla kapatacaklarını dile getiren Aycı, buna karşılık her şeyin toz pembe olmadığının altını çizerek, “Dünyada önemli kur oynaklıkları var ve bu bölgemize yansıyor.

Biz de bunu bir biçimde yönetiyoruz ve bilançonun kur etkileri hariç bakıldığındaki faaliyet karımızın rekor olduğunu görüyorsunuz. Bu anlamıyla faaliyet karının ortaya çıkması hepimiz açısından yüz güldürücü” dedi.

100 milyon yolcu

THY’nin önümüzdeki dönemde yeni destinasyon hedefleri arasında Akabe, Krasnodar, Freetown gibi yeni destinasyonlar olacak.

İstanbul’da inşaası süren 3. havalimanının Türkiye’nin mega projesi, İstanbul’un doğal hub olma özelliğini en iyi kavrayan vizyon projesi olduğunu belirten Aycı, “Bizim bu yıl amacımız 69 milyon yolcu taşımak.

Üçüncü havalimanı açıldığı zaman kapasite sorunlarımız bittiği andan itibaren THY’nin yıllık 100 milyon yolcuya ulaşabilmesi çok kısa sürede olur.”

Asya, Hindistan kritik

Aycı, gelecek dönem stratejilerine ilişkin bilgi verirken, Afrika’da büyümeye devam edeceklerini, Libya’nın yeniden açılmasına, Güney Yemen’e, Angola’ya da baktıklarını ve yeniden gözden geçirdiklerini söyledi.

Haberin Devamı

THY’nin ortaklık ve satın alma stratejilerine ilişkin konuşan Aycı, şöyle devam etti: “Bunlarla ilgili önemli zihin egzersizleri yapıyoruz. Masada ve çalışılıyor. Üçüncü havalimanına da kavuştuğumuz zaman bunları hayata geçirebiliriz. Üçüncü havalimanına gitmek öyle bir gecede kendi kendine olmuyor. O bir gecelik operasyon için arkada birkaç yıl harcaman gerekiyor. Şimdi o birkaç yılı harcıyoruz. Büyüme alanları açısından Asya çok kritik. Hindistan’da öyle... Bu pazarları çok ciddiyetle takip edip buralarda yer almak istiyoruz. Oralarda farklı ortaklıklarla ilgili çalışmalar var.”

‘Santiago’ya sefer başladı

Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürü Bilal Ekşi, 21 Kasım’dan itibaren Şili’nin başkenti Santiago’ya uçuş başlattıklarını bildirdi. Ekşi, Twitter’dan yaptığı açıklamada, Panama menşeli Copa Havayolları ile “codeshare” işbirliğine Santiago noktasını da eklediklerini belirtti. Bilal Ekşi, “21 Kasım 2017 tarihi itibarıyla Panama City seferlerimiz üzerinden Şili’de Santiago noktasına yolcularımıza erişim imkanı sunduk” dedi.