Ekonomi TL mevduata ‘özel’ koruma

TL mevduata ‘özel’ koruma

09.05.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Enflasyon korumalı TL mevduat hesapları yaygınlaşıyor. Kamu bankalarının öncülüğünde başlayan bu harekete DenizBank da katıldı. Hesap, tasarruf sahiplerine enflasyonun üzerinde getiri taahhüt ediyor

TL mevduata ‘özel’ koruma

Birikimlerinin enflasyon ve yüksek seyreden döviz karşısında erimesinden endişe eden mevduat sahipleri için üretilen alternatif çözümler artıyor. Kamu bankalarının öncülüğünü yaptığı “enflasyon korumalı TL mevduat” hesapları özel bankaların da ürün porföyüne girmeye başladı.

Haberin Devamı

Bu çerçevede dün de DenizBank, enflasyon korumalı Türk Lirası vadeli yeni mevduat ürününü tanıttı. Enflasyonun üzerinde getiri imkanı sağladığı belirtilen hesapla ilgili şu bilgiler verildi:

“Birikimlerini Türk Lirası mevduatta değerlendirmek isteyen tasarruf sahipleri, TL vadeli mevduatlarına TÜFE + 4’e varan faiz getirisi elde edebilecekler. DenizBank’ın 30 Nisan itibarıyla hayata geçirdiği bu yeni üründe, müşteriler en az 3 ay, en fazla 1 sene olmak üzere Türk Lirası vadeli mevduat hesabı açabiliyor. Üç aylık vadeli hesap açmaları durumunda standart yüzde 22 faiz oranından yararlanırken, bir yıldan uzun vadeli enflasyon korumalı üründe standart faiz oranı yüzde 22.50’ye yükseliyor. Bir yıldan uzun vadeli üründe stopaj kesintisi de olmuyor.”

Haberin Devamı

TL mevduata ‘özel’ koruma
Ek getiri sağlıyor

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan DenizBank Perakende Bankacılık Grubu Genel Müdür Yardımcısı Oğuzhan Özark şöyle konuştu:

“Finansal ve toplumsal yatırımları ile dokunduğu her alana değer katmayı amaçlayan bir kurum olarak, müşterilerimizin finansal ihtiyaçlarını titizlikle inceliyor ve paralelinde çözümler üretiyoruz. Birikimlerini Türk Lirası mevduatta değerlendirirken aynı zamanda enflasyon karşısında değer kaybetmesini istemeyen tasarruf sahibi müşterilerimiz için enflasyon korumalı Türk Lirası vadeli yeni mevduat ürünümüzü geliştirdik.”

Özark, söz konusu ürünle müşteri mevduatları için yüzde 22.50’ye varan faiz imkanı sunduklarını ve vade sonunda, güncel yıllık TÜFE oranlarının üzerine, vade süresine bağlı değişecek şekilde 2 ila 4 puan arasında ilave oran ekleyerek Türk Lirası yatırımlarına reel getiri sağladıklarını ifade etti.

CAZİBESİ ARTTI

- Enflasyon korumalı vadeli TL mevduat hesapları, bankadaki parasına reel faiz alamadığını düşünen tasarruf sahipleri için geliştirildi.

- Halen ortalama mevduat faizleri yüzde 17 ile yüzde 23 arasında değişiyor.

- Son açıklanan verilere göre nisan itibariyle yıllık enflasyon yüzde 19.50.

- Bu ortamda birikiminin getirisinin enflasyonun altında kaldığını düşünen tasarruf sahibi dövize yönelebiliyor. Nitekim döviz hesapları toplamda 180 milyar dolar civarında.

Haberin Devamı

- Bankalar dolarizasyonu kırmayı ve TL mevduatın cazibesini artırmayı amaçlıyor.

- Devlet de bu doğrultuda geçen ay bir adım attı. Enflasyon oranına bağlı olarak değişken faiz oranı uygulanan bir yıldan uzun vadeli hesaplarda stopaj sıfırlandı.

KAMU BANKALARI ÖNCÜLÜK YAPTI

Vadeli TL mevduatına enflasyon koruması uygulaması ilk olarak geçen ay kamu bankalarında başladı.

Ziraat Bankası bu amaçla 10 bin liranın üzerinde mevduatlar için iki yeni ürün geliştirdi. İlk seçenekte 92-370 gün vadeli hesap açılırken birikim sahibine piyasa koşullarına uyumlu seviyelerde sabit bir vadeli mevduat faiz oranı taahhüt ediliyor. Vade sonunda ise ilan edilmiş güncel yıllık TÜFE oranı artı ilave oran ile sabit vadeli mevduat faiz oranını karşılaştırılarak bu oranlardan yüksek olanı müşterinin hesabına yatırılıyor. Ziraat’in sunduğu ikinci seçenek ise şöyle: Müşteriye başlangıçta belli bir faiz oranı taahhüdü bulunmuyor. Vade sonunda oluşacak enflasyon oranına göre TÜFE artı yüzde 5 oran veriliyor. 366-370 gün arası vadelerde açılabilen bu hesapta üçer aylık dönemler itibariyle mevduat getirisi alınabiliyor.

Haberin Devamı

Vakıfbank, enflasyon korumalı üç yeni ürün geliştirdi. İlk seçenek, Ziraat’in ilk seçeneğiyle aynı. İkinci seçenek ‘risk primi taahhüdüyle enflasyon korumasını’ içeriyor. 366-370 gün vadeyle açılacak bu hesapta açılış tarihinde herhangi bir sabit faiz oranı taahhüdü yok ancak risk primi taahhüdü var. Vade sonunda en son açıklanan 12 aylık TÜFE oranı üzerine hesap açılış tarihinde geçerli olan risk primi oranı eklenerek getiri sağlanıyor. Üçüncü alternatifte ise 366-370 gün vadelerle açılan hesaba en son açıklanan TÜFE üzerine hesap açılış tarihinde geçerli olan risk primi oranı eklenerek enflasyon koruması verilecek. Üç aylık dönemlerde mevduat sahiplerine getiri sağlanacak.

Halkbank da birikimleri enflasyona korumayı amaçlayan iki hesap seçeneği sunuyor. Bu hesaplar, Ziraat Bankası’nın geliştirdiği hesaplarla aynı özellikleri taşıyor. Her üç bankada açılacak bu vadeli TL mevduat hesaplarından para çekildiğinde vade bozulmuyor.