Ekonomi TOBB, ABD gezisini masaya yatırdı

TOBB, ABD gezisini masaya yatırdı

16.03.2010 - 00:28 | Son Güncellenme:

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi’nin 1915 olaylarının “sözde soykırım” olarak tanınmasını öngören tasarıyı kabul etmesinin ardından, nisan ayında gerçekleştirilmesi planlanan ABD ziyaretinin iptalini tartışıyor.

TOBB, ABD gezisini masaya yatırdı

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ABD gezisi için, “Gidip gitmemeyi değerlendiriyoruz. Başbakan ve Dışişleri Bakanı ile temas halindeyiz” dedi.

TÜSİAD iptal etmişti
TÜSİAD üyeleri de bu ülkeye yapacağı ziyareti iptal etmişti. Hisarcıklıoğlu, dün, Avrupa Komisyonu Genişlemeden Sorumlu Komiseri Stefan Füle ile TOBB Birlik Merkezi’nde bir araya geldi. Hisarcıklıoğlu, “Türkiye ve AB ilişkilerinin gelişmesi için AB’de ciddi bir siyasi irade ve liderliğe ihtiyaç olduğunu belirttik. Vize sorunu ve serbest ticaret anlaşması konularındaki sorunlarımızı aktardık. Çözüm için yardım talep ettik” dedi.
Füle de şunları kaydetti: “Bu ilk ziyarette iş çevreleri ile biraraya gelmek son derece önemliydi. Katılım sürecinde reformların gerçekleştirilmesinde iş çevreleri büyük rol oynuyorlar. Burada bir başarı hikâyesinden söz etmek mümkün. Gümrük Birliği’nin imzalanmasından sonra Türkiye ile gerçekleştirilen ticaret üç katına çıktı. Yılda 100 milyar euro’ya ulaşan bir rakam. Türkiye, AB’nin 7’nci ticaret ortağı. Türkiye’ye AB’den gelen yatırım, Türkiye’nin yabancı yatırımının üçte ikisini teşkil ediyor. Çok kapsamlı bir gündemi ele aldık. Güçlüklerin üstesinden nasıl geleceğimiz konusunda anlaşmaya vardık.”
Füle, “Gümrük Birliği’nden sonra Türkiye’nin taahhütleri var AB’ye. Türkiye, hangi reformu yaparsa yapsın KKTC limanları gündeme geliyor. Bu konuyu çözebileceğinizi düşünüyor musunuz?” sorusunu, “Evet. Başbakan ile görüşmemizin olumlu geçtiğini söyleyebilirim. Sorunların çözümüne yardımcı olabilirim. Direksiyonun arkasında çalışan bir çok arkadaş var. Tüm çalışanlar ellerinden geleni yapmaktadır” diye yanıtladı.