Ekonomi Tofaş Jeep’le lüks bir takım oluşturdu

Tofaş Jeep’le lüks bir takım oluşturdu

26.12.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Fiat-Chrysler birleşmesi sonrasında Jeep markasının Tofaş bünyesine alınması operasyonu büyük ölçüde tamamlandı. Jeep, Alfa Romeo ve Lancia tek çatı altında toplandı. Üç markaya özel bayiler oluşturuluyor

Tofaş Jeep’le lüks bir takım oluşturdu

İtalyan devi Fiat’ın Amerikan Chrysler birleşmesi sonrasında tüm dünyada başlattığı organizasyon değişikliğinin önemli bir halkası, Türkiye’de de tamamlandı. Tofaş, Alfa Romeo, Lancia ve Jeep markalarının yönetimini “Premium Markalar” çatısı altına toplarken, temsil ettiği markaların sayısını da 6’ya yükseltmiş oldu. Jeep markalı araçlar, yılbaşından itibaren Tofaş’ın özel bayilerinde satılmaya başlanacak. Ağustos ayında resmen duyurulan, Jeep markası distribütörlüğünün Tofaş çatısı altına alınması süreci büyük ölçüde tamamlandı. Tofaş, Jeep ile Alfa Romeo ve Lancia’yı “Premium Markalar” şemsiyesi altına toplarken, bu markaların yönetimine de Chrysler Jeep Tic.A.Ş Genel Müdürü Uğur İrfanoğlu’nu getirdi. Yeni yapı, 1 Ocak 2012’den itibaren işlemeye başlayacak. Bu operasyonla birlikte Chrysler ve Dodge markaları, tıpkı Avrupa’daki gibi Türkiye’de de tarih oldu. Alfa Romeo ve Lancia Marka Direktörü Arzu Çolakoğlu ise, 1 Ocak’tan itibaren Tofaş Kurumsal İletişim Direktörlüğü’ne getirildi.

Özel bayiler satacak
Yeni yapıda, Jeep, Lancia ve Alfa Romeo markalarının satış hizmetleri, özel oluşturulan bayilerde yürütülecek. Söz konusu bayi teşkilatında, daha önce Jeep bayisi olan şirketlerin büyük bölümü yer alırken, aralarına yenileri de katılıyor.
Tofaş CEO’su Ali Pandır, ağustos ayındaki açıklamasında, yeni yapılanmayla sadece Jeep, Lancia ve Alfa Romeo markalarının satılacağı özel bayiler oluşturacaklarını söylemiş ve “Bu markaların servis hizmetlerini de bu özel bayiler verecek. Sonuçta bu markalar, 10-12 ilde satılıyor. Buna göre bir sinerji olacak” demişti.

Bir yılı aşkın süreç
Jeep’in 12 bayi ve 23 servis noktası bulunurken, Alfa Romeo ve Lancia ise 9 bayide satılmaktaydı. Yeni yapılanmada özel bayilerin sayısı da 12 civarında olacak. Servis hizmetleriyse, yılbaşından itibaren bu bayiler ve belirlenen servislerce verilmeye başlanacak.
Fiat-Chrysler birleşmesi sonrasında Avrupa’da markaların entegrasyonu süreci geçtiğimiz yılın ortalarında başlatılmış, bu kapsamda Chrysler ve Dodge markalı modeller, Avrupa’da Lancia ve Fiat logolarıyla yollara çıkarken, bayilikler de yeniden düzenlenmişti.
Türkiye’deyse birleşme, ilk etapta Jeep Ticaret ile Tofaş’ın ortak yedek parça deposu kullanmasıyla başladı. Ardından Jeep marka araçların kredilendirmesi Koç Finans üzerinden yapılmaya başlandı. Tam entegrasyon için çalışmalara geçildiğindeyse bayilerle konuşulup, istemeyenlerle yollar ayrıldı.

Haberin Devamı

Tofaş Jeep’le lüks bir takım oluşturdu

2014’te model yağacak
Yeni yapılanmayla Jeep modelleri Tofaş tarafından satılacak, Chrysler ve Dodge’un ürettiği bazı modeller de Fiat ve Lancia logosuyla Türkiye’ye gelecek. Chrysler’ın yeni 300C’si Lancia Thema, Voyager’ı da Lancia Voyager olarak mayıs ayından itibaren Türkiye’de satılmaya başlanacak. 2013’te tamamen yeni Cherokee gelecek.
Jeep’te asıl model yağmuru 2014 yılında. Tamamen yeni Jeep Compass’ın yanı sıra markanın ilk küçük B sınıfı SUV modeli de 2014’te yollarımızda olacak. Aynı yıl Grand Cherokee’den daha büyük ve “Grand Wagoneer” adını alması beklenen 7 koltuklu model de Türkiye’ye gelecek.

Tofaş Jeep’le lüks bir takım oluşturdu

Noel Baba da çevreci oldu!

Ford’un İngiltere bölümü, Noel Baba’ya özel çevreci ve modern bir kızak tasarladı. Frankfurt Otomobil Fuarı’nda sergilenen “Evos” konseptinden yola çıkılarak geliştirilen bu son model kızak, ilginç bir şekilde firmanın yeni üretimine başladığı 1.0 lt 125 HP’lik benzinli EcoBoost motoruyla donatılmış!
Ford mühendisleri, 9 geyiğin her yıl 215 bin ton karbondiokside karşılık gelecek miktarda havayı kirlettiğini hatırlatarak, bu motor sayesinde Noel Baba’nın daha çevreci hale geleceğini savunuyorlar. Yine Ford’a göre Noel Baba, her yıl hediyeleri dağıtmak için ortalama 200 milyon km yol yapıyor ve geyiklere (yakıt niyetine) 191 milyon dolarlık havuç almak zorunda kalıyor.
Ford’un 1.0 lt Ecoboost motoru sayesinde Noel Baba “yakıt masrafı”nda yüzde 90 tasarruf ederek, yılda sadece 19 milyon dolar harcayacak!

Elektriklisi yolda
Noel Baba’nın yeni kızağında, elbette teknolojik donanımlar da var. Dar çatılara bile rahat parkedebilmesi için “Aktif Park Yardımcısı”, Kızağın kapıların açılırken bacalardan zarar görmemesi için “Kapı Köşe Koruyucusu”, sesli komutların ötesinde internete bağlanmaktan acil yardım çağrısında bulunmaya kadar özellikler sunan Ford’un SYNC multimedya sistemi, Noel Baba’nın ekonomik kullanım performansını ölçen ve tavsiyede bulunan “EcoMode” yazılımı, öndeki aracın durması halinde otomatik fren yapan ve sollamalarda kör noktada kalan araçları tespit edip uyaran (Yoğun hava trafiğinde Noel Baba’nın da işine yarayabilecek) “Aktif Şehiriçi Güvenlik & Kör Nokta Uyarı” sistemi bunlardan birkaçı.
Bunun tamamen düş olduğunu, ancak çevreye katkıyla dünyanın güzel bir Noel geçirmesini arzuladıklarını belirten Ford yetkilileri, şimdiden ikinci bir konsept üzerinde çalışmaya başladıklarını ve bu kızağın tamamen elektrikli olacağını kaydediyorlar.

Haberin Devamı

Rio’nun Sedan versiyonu Türkiye’de

Haberin Devamı

Kısa süre önce tamamen yenilenen Kia Rio’yu piyasaya sunan Çelik Motor, Rio’nun beklenen Sedan versiyonunu da getirmeye başladı. Yeni Rio Sedan, 1.4 lt (109 HP) benzinli motorun yanı sıra manuel ve otomatik vites seçenekleriyle, 36 bin 900 TL’den başlayan fiyatlarla satışa sunuldu. Hatchback kardeşi gibi sportif bir tasarıma sahip olan Rio Sedan, 4365 mm uzunluğu ve 1720 mm genişliğiyle B sınıfının en uzun ve geniş araçlarından biri. Arka koltukların yatırılmasıyla 923 lt’ye kadar çıkabilen geniş bagaj hacmine sahip.
Yeni Rio Sedan modelinde 6 hava yastığı, ABS+EBD, ESP (Elektronik Denge Programı) ve HAC (Yokuş Kalkış Desteğı), VSM (ESP’li Araç Denge Yönetim Sistemi), TCS (Patinaj Engelleme Sistemi), BAS (Fren Destek Sistemi), ESS (Acil Fren Sinyali) gibi donanımlar mevcut. Konfor donanımları arasında da elektrikli ısıtmalı/katlanabilir yan aynalar, otomatik klima, yol bilgisayarı, yağmur sensörü, direksiyondan kumandalı radyo/CD/MP3 çalar, USB&AUX iPod girişleri, soğutmalı torpido, gündüz farları yer alıyor.

Haberin Devamı

Çinli FAW yeniliklerle büyüyecek

Komsan tarafından ithal edilen, Çin’in önde gelen otomotiv firmalarından FAW (First Automotive Works), yeni modellerle Türkiye’de yelpazesini genişletecek. İşe mini ticari araçlarla başlayan ve bu yılı yaklaşık 1000 adetlik satışla kapatmaya hazırlanan Komsan, Avrupa’dan tip onayı alınan minivan modeli MV70’i gelecek yıl pazara sunarak 2012’de satış adetlerini yükseltmeyi hedefliyor.
Komsan Yönetim Kurulu Üyesi Süheyl Baybalı, 24 bayi ve 30 servis noktasıyla hizmet verdiklerini hatırlatırken, FAW Engine Manufacture şirketi Yönetim Kurulu Başkanı’nın geçen ay Türkiye’ye geldiğini ve burada bir motor fabrikası kurma konusunda istekli olduklarını aktardığını söyledi.