23.01.2010 - 00:12 | Son Güncellenme:
EMLAK - TEBERNÜŞ KİREÇCİ
Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ), her ay kendine ait arsalar üzerinde hasılat paylaşımı modeliyle işbirliğine girdiği şirketlerin gerçekleştirdiği projelerdeki konut satışlarını açıklıyor. Hasılat paylaşımı modelini İstanbul, Ankara ve Eskişehir’deki arsaları üzerinde hayata geçiren TOKİ’nin en son açıkladığı Aralık 2009 verilerine göre bu şehirlerdeki projelerde toplam 156 konut satılırken elde edilen hasılat ise 25 milyon 240 bin TL oldu.
TOKİ’nin projelerinde kasım ayında ise 105 konut satılmış ve 25 milyon 8 bin TL hasılat elde edilmişti. Konut satışındaki yüzde 30’luk artışa rağmen, elde edilen hasılattaki küçük hacimli yükseliş dikkat çeken noktalardan biri oldu.
Avrupa Konutları liderliği
Elde edilen bilgilere göre, TOKİ, 3 şehirde, hasılat paylaşımı modeliyle 11 proje yürütüyor. Bu projeler içinde en çok satan isim ise Halkalı’da inşaatı devam eden Avrupa Konutları Atakent 2 oldu. Projede 71 konut satışı gerçekleştirilirken, elde edilen satış cirosu 14 milyon 651 bin TL oldu.
Bahçeşehir’de hayata geçirilen Spradon Kuleler ise en çok ilgi gören ikinci proje oldu. Konut satışı 27 olurken, elde edilen cironun boyutu ise 2 milyon 673 bin TL olarak gerçekleşti. TOKİ’nin listesinde en çok satış gerçekleştiren 3. proje ise Albayrak Grubu’nun Halkalı’da yapımını tamamladığı Güneşpark. Projede 18 konut satışına karşılık 2 milyon 548 bin TL’lik ciro elde edildi.
KC Grup tarafından Arkara’da hayata geçirilen Eryaman projesi ile Bemay İnşaat tarafından Bahçeşehir’de yapılan Avrupa Konakları projelerinde ise hiç satış yapılamadı.
İKİ PROJENİN SATIŞINI DOĞRUDAN KENDİSİ YAPIYOR
TOKİ’ye ait arsalar üzerinde inşa edilen, ancak sözleşme süresi süresi dolduğu için TOKİ’nin doğrudan kendisinin satışını gerçekleştirmeye başladığı iki projeden biri olan Bahçeşehir’deki Uphillcourt’ta ise 4 konut satıldı. Elde edilen ciro 1 milyon 66 bin TL oldu. Uphillcourt, toplamda 682 konuttan oluşuyordu. Sözleşme öncesi satılan konut sayısının 466’yı bulduğu projede, geriye kalan konutların 15’i yapımcı şirketler Varyap ve Teknik Yapı’ya kalmış, 201’i ise TOKİ’ye geçmişti.
Yine aynı bölgede Fiba Grubu tarafından hayata geçirilen Manolya Evleri’nde ise TOKİ, 4 konut satarak, 1 milyon 512 bin TL ciro gerçekleştirdi. 381 konut ve 27 işyerinden oluşan Manolya Evleri’nde yapımcı şirket, sözleşme süresinin dolduğu zamana kadar 285 konut ve 23 işyeri satışı gerçekleştirmişti. Sürenin bitiminde 58 konut Fiba Grubu’na devredilmiş, 38’i ise TOKİ’ye kalmıştı.
TOKİ?Başkanı, 915 milyon liralık borçlarının olduğunu açıkladı
Dönüşüm projeleri için sıcak para ihtiyacı
Özellikle yoksul konutu ve gecekondu dönüşüm projeleri nedeniyle sıcak paraya ihtiyaç duyduklarını belirten Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar, öte yandan “Ama zor durumda değiliz” ifadesini kullandı.
Konutları, 10 yıldan 20 yıla kadar vade ile sattıklarını, bu nedenle satışlardan gelen paranın, çoğu zaman aylık ödemeleri karşılamadığını kaydeden Bayraktar, şöyle konuştu:
“Hastane yapıyoruz, okul yapıyoruz; parasını 5 yılda alıyoruz. Konutları satıyoruz, 10-20 yılda bedelini alıyoruz. Kentsel dönüşüm uyguladığımız bir sürü yerde konut yapamıyoruz. Mecburen krediye dayanarak sistemi döndürüyoruz. Erken ödeme kampanyası ile 150-200 milyon lira geliyor. O ayı kurtarıyoruz. Ayda 200-300 milyon gelire karşılık 400-500 milyon lira ödememiz var. Geçen yıl müteahhitlere 3.6 milyar lira ödedik. Açığı kapatmak için mecburen kredi kullanıyoruz.”
Bayraktar, gelir paylaşımı projelerinde takside bağladıkları alacakların bir bölümünde sorun yaşandığına da dikkat çekti. Bayraktar, ödeme sıkıntısı çekenlere ticari faiz uygulayarak, taksit ödemelerini ertelemeye çalıştıklarını vurguladı.
‘Kamu daha cazip’
Bayraktar’ın açıklamasında altını çizdiği bir diğer nokta da finansman açığını, menkul kıymet ihracı veya alacakların satışı yerine, maliyetlerin cazibesi nedeniyle kamu bankalarından kredi kullanarak kapatmayı tercih etmeleri oldu. Alacaklar dahil portföy büyüklüklerinin 19 milyar liraya ulaştığını belirten Bayraktar, 2009’da 200 milyon lira borç ödeyerek borçlarını 915 milyon liraya düşürdüklerini ifade etti.
Bayraktar, “Zamanı gelince ödüyoruz. SPK’dan izin aldık, tebliğ yayımlandı gerekirse menkul kıymet ihraç edebiliriz veya alacaklarımızı satabiliriz. Ama yaptığımız çalışmalarda kamu, bankalarından temin ettiğimiz paranın maliyetine göre daha cazip değil. Hemen hemen aynı. Bu nedenle faizini ödeyerek kredilerin vadesini uzatıyoruz. Faizler sürekli düşüyor. Borcumuzu erken kapatmak istiyoruz ama bankalar kabul etmiyor. Parayı almıyorlar. Paraya sıkıştıkça bankalardan kredi kullanıyoruz.”
KREDİ NOTU YÜKSELMİŞTİ
Öte yandan, Bayraktar, TOKİ’nin kredi notunun yükseltildiğini hatırlatarak, finansman sağlama konusunda herhangi bir sorunlarının olmadığını da söyledi. Uluslararası derecelendirme kuruluşlarından Moody’s, TOKİ’nin kredi notunu Ocak 2010’da Ba2’ye, Fitch de BB ’ya yükseltmişti. TOKİ, 2009 sonunda hedefi aşarak 410 bin konut üretmişti
İNDER Başkan Vekili Durbakayım’dan, sıcak para ihtiyacına jet yanıt:
Para musluğunu kendisi kapalı tutuyor
Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar’ın kurumun yaşadığı nakit sıkışıklığı yönündeki açıklamaları değerlendiren İNDER Başkan Vekili Nazmi Durbakayım “TOKİ’nin nakit ihtiyacı arsa satışı modeliyle çözülür. Şu anda kendi musluğu kapalı tutuyor” dedi.
“TOKİ’nin bugüne kadar hasılat paylaşımı modeli ile gerçekleştirdiği projelerin hemen hepsinde milyonlarca TL alacağı var. Bunların bir kısmı 20 yıla kadar uzanan vadeli konut satışlarından kaynaklanan alacaklar, bir kısmı ise aynı model çerçevesinde halen satılmayı bekleyen konutlardan kaynaklanan alacaklardır” diyen İNDER (İstanbul İnşaatçılar Derneği) Başkan Vekili Nazmi Durbakayım açıklamasına şöyle devam etti:
“Hasılat paylaşımı şeklindeki ihaleler, paranın yıllara yayılmasına neden oluyor. TOKİ, parasını alabilmek için projenin satışını beklemek zorunda kalıyor. Projedeki her sorumluluğu da yükleniyor. TOKİ’nin sektörden çekilip düzenleyici olması, kuruma maddi ve manevi fayda sağlayacaktır. Buna karşılık ürettiği arsaları nakit sattığı zaman parasını anında nakit olarak kasasına koyuyor. Parayı kentsel dönüşüme de harcayabilir, hastane ve okul da yapabilir. Diğer taraftan müteahhit de parasını aldığı arsada bürokratik işlemlerin kısalmasına bağlı olarak daha kısa sürede proje geliştirir ve satar.”
GÜNÜN PROJESİ
Şehir merkezinde yeni alternatif
Şehrin merkezinden vazgeçemiyor ama, pahalı projelere de yanaşamıyorsanız, Merkez Park Yel Evleri, bu noktada iyi bir alternatif gibi duruyor. Topkapı Cevizlibağ’da Bayrak, Alkan ve Atamer şirketlerinin ortak girişimiyle hayata geçirilen Merkez Park Yel Evleri’nde fiyatlar 330 bin TL ile 600 bin TL arasında. 6 blokta 176 konuttan oluşan projede alanları 120 metrekare olan 2+1’ler 330 bin TL ile 350 bin TL aralığında satışa sunuluyor. 160 metrekare olan 3+1’lerin fiyatları 440 bin TL ile 505 bin TL arası olarak belirlenirken, alanları 197 metrekare olan 4+1’lerdeki fiyat aralığı ise 540 bin TL ile 600 bin TL oldu.
Merkez Park Yel Evleri için Kuveyt Türk’ten yüzde 40 peşinatla 120 aya yüzde 1.02 faiz oranıyla konut kredisi kullanılabiliyor. Peşinatlar ise
132 bin TL’den başlıyor
Teslimlerin şubat ayında başlayacağı projenin şu ana kadar yüzde 80’i satıldı. Merkez Park Yel Evleri’nin sosyal alanları arasında spor merkezi, çocuk oyun alanları ve yürüyüş parkuru, site sakinlerine özel ilköğretim ve lise, özel kapalı otopark ve 24 saat güvenlik yer alıyor. Projedeki binalar yürürlükteki Bayındırlık Bakanlığı standartları, deprem ve yangın yönetmeliklerine göre yapılıyor.
NEDEN CAZİP?
- Cevizlibağ gibi İstanbul’un en önemli ulaşım merkezlerinin birinde inşa ediliyor. Projeye ve projeden başka yerlere ulaşım kolay.
- Metrekare bazında civardaki projelere göre ucuz.
- Sosyal donatılar semt ortalamasının üzerinde.
ÖİB’den İstanbul’da 3 gayrimenkul fırsatı
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), İstanbul’da 3 gayrimenkulü satışa çıkaracağını açıkladı. Satışa çıkarılacak gayrimenkullerin ihalesi ÖİB’nin Ankara’daki merkezinde, 11 Şubat‘ta kapalı zarf teklif usulüyle gerçekleşecek.
ÖİB’nin satışa çıkaracağı 3 taşınmaz İstanbul’un yükselen trendlerini temsil eden Başakşehir ve Büyükçekmece ilçelerinde yer alıyor. Kurumun, özellikle Büyükçekmece’deki taşınmazları dikkat çekecek kadar büyük. ÖİB, ilçedeki 357 bin 413 metrekarelik taşınmazın yanı sıra, 7 bin 723 metrekarelik arsanın 17/20 oranındaki hissesini ve 106 bin 388 metrekarelik taşınmazın 95 bin 407 metrekarelik bölümünü 1 milyon 500 bin TL’den satışa çıkarma kararı aldığını açıkladı.
ÖİB’nin yine Büyükçekmece’de satışa çıkardığı bir diğer taşınmaz ise 41 bin 403 metrekarelik arsa. Kurumun, belirlediği satış fiyatı ise 400 bin TL. ÖİB’nin Başakşehir’de 500 bin TL’ye satışa çıkardığı taşınmazın büyüklüğü ise 7 bin 685 metrekare.
Sarıyer’de 2 büro, 1 daire için ihale düzenlenecek
Darüşşafaka Cemiyeti, Sarıyer’deki 2 büro ve 1 daireyi satışa çıkarma kararı aldı. Her iki büro için de ihaleleler 24 Ocak’ta arka arkaya gerçekleştirilecek. İlçedeki 2 büro, Merkez Mahallesi Mithat Yılmaz Caddesi’nde yer alıyor.
Cemiyetin satışa çıkardığı daire ise Büyükdere Mahallesi, Çayırbaşı Caddesi, Hançerli Çavuş Sokak’ta bulunuyor. Darüşşafaka’nın yaptığı açıklamaya göre, satışa katılacakların büroların her biri için 5 bin TL , daire için de 15 bin TL değerinde teminat mektubu götürmeleri gerekiyor.
Belediye, Mamak’ta kat karşılığı inşaat yaptıracak
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Mamak’taki 5 arsaya kat karşılığı inşaat yaptırma kararı aldı. Yapılan açıklamaya göre, inşaat yaptırılacak arsaların alanları 9 bin 55 metrekare ile 15 bin 425 metrekare arasında değişiyor. Emsal alanları ise 13 bin 961 metrekareden başlıyor, 39 bin 994 metrekareye yükseliyor.
Büyükşehir Belediyesi’nin 5 arsa için belirlediği keşif bedelleri 7 milyon 832 bin 121 TL ile 22 milyon 436 bin 706 TL aralığında. İhale, 14 Şubat’ta Ankara Büyükşehir Belediyesi’nde gerçekleştirilecek.
Atapol, martta teslime başlıyor
Ergün Polat İnşaat, Ümraniye’de inşa çalışmalarını sürdürdüğü Atapol Vadisi’nde mart ayında teslimlere başlayacak. Toplam 110 dairenin bulunduğu projede şu an satışı devam eden 10 daire kaldı.
Projede 90 metrekarelik 2+1’ler 195 bin TL’ye, 110 metrekarelik 3+1’ler 245 bin TL ila 265 bin TL’ye, 135 metrekarelik 3+1’ler ise 285 bin TL’ye satılıyor. Ödemelerin peşin yapıldığı projede konutlar klima, ankastre ocak ve davlumbazlarla birlikte teslim ediliyor.
Narcity’den yüzde 5’lik kampanya
Tepe İnşaat’ın Maltepe’de hayat verdiği Narcity’de alanları 67 metrekare olan 4 farklı tipteki 1+1 konutlarda ‘yüzde 5 peşinatla’ konut sahibi olmak mümkün. Fiyatların 174 bin TL ile 192 bin TL arasında değiştiği 1+1’ler için minimum 8 bin 700 TL peşinat veriliyor. 6 ay sonra yine 8 bin 700 TL ara ödeme yapılıp yıl sonunda 26 bin 100 TL ödeme yapılıyor. Takip eden 120 ay boyunca ise 1. 845 TL’lik ödeme söz konusu. Bu kampanya, hemen teslim son 20 konut için geçerli.
Narcity’de ayrıca 1+1’den 4+1’e, stüdyodan bahçe dubleks ve teras dairelere kadar farklı daire tipleri bulunuyor.
Hera’da rezidans 129 bin lira
ADM İnşaat’ın Beylikdüzü’nde inşa ettiği Hera Club Residence’ın yapımı önümüzdeki temmuz ayında tamamlanarak sahiplerine teslim edilecek. 379 dairenin bulunduğu projede şu anda son 20 dairenin satışı yapılıyor.
Beylikdüzü Tüyap fuar alanı ile Kaya Ramada Otel’in arasındaki bölgede inşa edilen projede 67 metrekarelik 1+1’ler 129 bin TL’ye, 97 metrekarelik dubleks 1+1’ler ise 175 bin TL’ye satılıyor. Projede ev sahibi olabilmek için en az 29 bin TL peşinatla Denizbank’tan konut kredisi kullanılabiliyor. Faiz oranlarının yüzde 0.10’dan başladığı Hera Club’da 120 ay vadede ise yüzde 0.90 faiz uygulanıyor.