20.10.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:
Yavuz Karaman
İMKB’nin İstinye’deki arsasının TOKİ’ye bedelsiz devredilmesiyle ilgili karar gözleri burada yapılabilecek projeye çevirdi. Bu arsalardan gelecek geliri eğitime aktarması gereken TOKİ’nin de lüks konutlar yaparak daha çok gelir elde etmesi bekleniyor.
Genelde düşük ve orta gelirlilere konut yaptığı bilinen TOKİ, aslında çok lüks projeler de hayata geçirebiliyor. TOKİ, elindeki arsaları direk satabildiği gibi hasılat paylaşımı projeler de gerçekleştiriyor. TOKİ’nin İstanbul Altuniza’de ve Florya’da lüks projelerin yanı sıra Ankara’da da benzer projeleri bulunuyor. TOKİ’nin arsa satışlarını ise genelde Emlak Konut GYO’ya yapıyor. Bu arsaları TOKİ’den satın alan Emlak Konut GYO da hasılat paylaşımı projeleri gerçekleştirebiliyor.
Komşusu emsal olacak
TOKİ’nin, İstinye’deki arsaya örnek teşkil eden projelerinden bir tanesi bu arsanın hemen yanında bulunuyor. List İstinye adındaki projede konutların metrekarelerinin satış fiyatları 8 bin dolar seviyesinde. 28 dönümde yapılan bu projede 5 katlı 14 blokta 150 daire bulunuyor.
Ma Maison Gayrimenkul’den Melih Tatlıcı’dan edindiğimiz bilgilere göre İMKB’nin İstinye’deki 240 bin metrekarelik arsası çok değerli bir noktada bulunuyor. İMKB arsasının List İstinye projesinden çok daha iyi bir manzaraya sahip olduğuna işaret eden Tatlıcı, “İMKB’nin arsası, List İstinye’nin yan tarafında kalıyor ve ondan daha çok daha iyi manzarası var. Bu nedenle fiyatları çok daha yüksek olacaktır” dedi.
‘Kentte boş alan kalmadı’
İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Başkanı Cemal Gökçe, kamunun elindeki değerli arsaların TOKİ'ye verildiğini anlatarak, "Sadece alınan paraya bakılıyor. O araziyi imara açmak çok ciddi sorunlar getirecek. Bu kentte boş alan kalmadı. Kentin ulaşımı ve trafiği yürünemez bir noktaya ulaştı. Alınan paralar kente verilen zararı karşılamaz. Kente kat kat daha fazla zarar veriyoruz. Sonuçlarıyla konuyu değerlendirmek lazım" dedi.
Tatlıcı, TOKİ’nin özel sektörle birlikte burada çok lüks bir proje yapması durumunda çok iyi bir gelir elde edebileceğini anlatarak, şunları söyledi:
Fiyat emsale göre artacak
“İMKB arsası geniş biçimde Boğaz’ı görüyor. Orada çok lüks bir proje yapılırsa konutlar metrekaresi 10 bin doların üstündeki fiyatlara rahatlıkla satılabilir. Arsanın 160 bin metrekaresinin bir emsalle imara açılacağı düşünülürse ve konutlar metrekaresi en az 10 bin dolardan satılırsa 1.6 milyar liralık bir ciro oluşur. Arsada 2 emsale göre imar verilirse miktar 3.2 milyar dolara çıkabilir. Zaten bölgede Sabancıların da bir projesi var ve orada da fiyatlar 10 bin dolar seviyesinde.”
‘Boğaziçi imara açılacak’
Tatlıcı, İMKB arsasının Boğaziçi ön görünümünde yer aldığını belirterek, “2013 başlarında Boğaziçi İmar Kanunu’nda değişikliklerin yapılması gündemde. Bu durumda arsa imara açılabilecek ve çok daha değerli hale gelecek. Zaten TOKİ’nin imar yapma yetkisi var. Boğaz’da en son 1987 yılında bina yapılmış. Bir çoğu eski ve depreme dayanıksız. Güçlendirme de yapılamıyor. Bu nedenle imar yasasında değişikli olacak. Bu da İMKB’nin arsasını çok daha değerli kılacak” değerlendirmesini yaptı.
‘ARSA SATIŞI OLABİLİR’
Tatlıcı, İMKB arazisinin direk satılması durumunda da büyük bir değer ortaya çıkabileceğine işaret ederek, “Arsa direk satılırsa fiyat imara göre değişir. İmar olmazsa pek fazla para etmez ama imar çıkarılırsa fiyatın ne kadar yükseleceğini tahmin etmek zor olur. Çünkü Boğaz’da satılık çak fazla arsa yok. Olanlar da çok değerli” dedi. Tatlıcı, arsada imara göre otel de yapılabileceğini belirterek, “Otel daha iyi bir gelir getirebilir. Otel kendi parasını 10 yılda rahatlıkla çıkartır” diye konuştu.
İMKB, ATAŞEHİR’DE SPK’NIN YANINA MI GİDECEK?
İMKB’nin arsasını TOKİ’ye devretmesiyle birlikte nereye taşınacağı ise merak konusu oldu. Başbakan recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz yıllarda İMKB’ni yeni yeri için Ataşehir Finans Merkezi’ni işaret etse de, Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum ise finans merkezinde şu an için İMKB’ye özel bir arsa bulunmadığını söyledi. Finans merkezinde Tahincioğlu Gayrimenkul’ün, Galatasaray Başkanı Ünal Aysal, SPK, BDDK, İş GYO, Sarphan, Halk Bankası, Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Emlak Konut GYO’nun arsalarının bulunduğunu anlatan Kurum, “Başka da arsa yok. İMKB’nin bize resmi başvurusu da olmadı. Ama finans merkezinde kurumların fazladan yerleri olacak. Mesela SPK’nın 25 dönümlük arsasının bir bölümü İMKB’ye verilebilir” dedi. Öte yandan, İMKB’nin arsasının TOKİ’ye devrini öngören düzenlemenin SPK ile ilgili mevzuatın içinde yapılması da bu olasılığı güçlendiriyor.
2 bin metrekarede özel tanıtım yaptı
İstanbul Bienali kapsamında İtalya’nın önde gelen mimari tasarım dergisi DDN’in Türkiye özel sayısı tanıtımı Maslak Yapı’nın 2 bin metrekarelik showroomun’da gerçekleşti. DDN dergisinin Türkiye özel sayısı tanıtımının yapıldığı etkinliğin açılışı, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar adına Bakanlık Müsteşarı Mücahit Demirtaş tarafından yapıldı. Etkinliğe iş, siyaset ve sanat camiasının önde gelen isimlerinden oluşan 300 civarında davetli katıldı.
Maslak Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Ayaydın ve Desing Diffusion World Yönetim Kurulu Başkanı Francesca Russo’nun ev sahipliğinde gerçekleşen tanıtım sonrası davetliler DJ Suat Ateşdağlı eşliğinde keyifli saatler geçirdi.
2005 yılında kurulan Maslak Yapı, lüks segment konut, rezidans, otel, ofis, mağaza, cafe ve restoran gibi projelerde iç dekorasyonla ilgili olarak sabit ve hareketli tüm mobilya, aksesuar ve aydınlatma ürünleri ile tüm ihtiyaçlara cevap verebiliyor. Firmanınson dönemde katkıda bulunduğu projelerden bazıları arasında Rixos Bomonti Residence, Ulus Savoy Konutları ve Sapphire Residence bulunuyor. Firma, son olarak ise İstanbul’un en lüks projelrinden olan Zorlu Center’ın dekorasyonunu da gerçekleştiriyor. Maslak Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Ayaydın, İtalyan DDN dergisinin Türkiye özel sayısının yayımlanmasında ön ayak olduklarını belirterek, “Dergi Türkiye’de düzenli olarak yayımlanmak da istiyor. Konuyla ilgili görüşmelere devam ediyor” dedi.
Avrupa Konutları yenİ projesi Eclipse Maslak’ı satışa çıkardı
Avrupa Konutları Maslak’taki yeni projesi Eclipse Maslak’ı ön satışa çıkardı. 550 konuttan oluşan projede metrekare fiyatları 5 bin 400 liradan başlıyor
Avrupa Konutları markasıyla çok sayıda proje hayata geçiren Artaş İnşaat son projesi olan Maslak’taki Eclipse Maslak’ı ön satışa çıkardı. Artaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, projede Kurban Bayramı’nın sonuna kadar ön satışa başladıklarını belirterek, resmi satışların ise bayramın ardından başlayacağını açıkladı. Çetinsaya, Eclipse Maslak projesindeki konutların metrekare fiyatlarının 5 bin 400 lira ile 6 bin 400 lira arasında değiştiğini belirterek, 22 bin metrekarelik arsa üzerinde konumlandırılan Eclipse Maslak’ın 550 konut ve 44 ofis ve ticari üniteden oluştuğunu söyledi.
Eclipse Maslak'ın satış ofisi kurulurken, projeye yoğun bir ilgi olduğu ifade ediliyor. Konut fiyatlarının 307 bin liradan başladığı projede 1+0, 1+1, 2+1, 3+1 ve 4+1 konut tipleri yer alıyor. Projede daire büyüklükleri ise 54 metrekare ile 232 metrekare arasında değişiyor. 40 katlı iki blok halinde yükselen Eclipse Maslak projesinin ismi 360 derece hayat, hayatın her anında ve her alanında daima yükseklerde olmak anlamına geliyor.
24 ayda bitecek
İnşaatın kısa süre önce başladığı Eclipse Maslak projesinin 24 ayda teslim edilmesi planlanıyor. Fakat tüm projelerinde erken teslimleri gelenek haline getiren Avrupa Konutları’nın bu projeyi de zamanından önce teslim edebileceği belirtiliyor.
Dairelerin şehir ve orman manzarasına sahip olacağı Eclipse Maslak projesi Maslak’ta Atatürk Sanayi Sitesi'nin arka kısmında yer alıyor.
250 METRELİK EN YÜKSEK KULE SATIŞA ÇIKIYOR
Antensiz 250 metrelik kulesiyle tamamlandığında Türkiye’nin en yüksek binası ünvanını kazanacak olan Metropol İstanbul projesinin Metropol Kule’si önümüzdeki ay satışa çıkıyor.
Projenin ortakları olan Çalık Gayrimenkul Genel Müdürü Feyzullah Yetgin ile Varyap Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Varlıbaş, kulenin tanıtımı için bir araya gelirken, 250 metrelik Metropol Kule’nin önümüzdeki ay yapılacak lansmanla tanıtılacağını açıkladılar.
Toplantıda konuşan Çalık Gayrimenkul Genel Müdürü Feyzullah Yetgin, projenin satışa çıkan etaplarının yüksek taleple karşılaştığını ve projenin bire üç kazandıracağını açıklarken, Süleyman Varlıbaş, diğer yatırımları Meridian'da müşterilerinin yüzde 300'lük getiri sağladığını, benzer bir getirinin Metropol'de de söz konusu olacağını iddia ederek "Ocak ayında satışa çıktığımızda metrekare fiyatlarımız 5 bin lira düzeyindeydi, şimdi 7 bin 500 liraya çıktı. Ataşehir bölgesinde bu tip projelere uygun başka yer kalmadı. Altın kıymetinde bir yaşam sunacağız" dedi.
Sıfır faiz seçeneği ile buz pateni yaptıracak
Bahçeşehir Ispartakule’deki 1stanbul Projesi, Emlak Konut ve DPTÜ Konsorsiyumu ile sona yaklaştı. Farklı ödeme planlarının sunulduğu projede, 48 ay vade ve sıfır faiz imkânı veriliyor. Ayrıca banka kredisi kullanmak isteyen alıcılar ise yüzde 1 peşin ve 1 yıl sonra yüzde 24 ödeme taahhüdü ile geriye kalan yüzde 75 için 120 aya kadar taksitlendirilen banka kredisi kullanabiliyorlar. 90 bin metrekare bir alanda 11 blokta hayat bulan proje, toplam 1.188 konuttan oluşuyor. Sosyal donatıları arasında buz paten pisti ile dikkat çeken projenin teslim tarihi ise Mart 2013.
Hangi daire kaç lira?
Tipi Başlangıç fiyatı
1+1 159.000
2+1 179.000
3+1 279.000
‘Florya’da dubleks evler yoğun ilgi görüyor’
Florya’nın son büyük konut projesi olma özelliğini taşıyan KoruFlorya, Aydınlı, Metal Yapı Konut, ARKE ve Vizyonlife ortaklığının TOKİ işbirliğiyle hayata geçiriliyor. 298 konutluk projede 52 adet farklı daire tipine yer veriliyor.
KoruFlorya İcra Kurulu Başkanı ve Aydınlı Grup Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Kavurmacı, “Florya geniş metrajlı yapıların tercih edildiği, kalabalık nüfuslu ailelerin yaşadığı bir bölge. Bizde de 7+2 dubleks daire tiplerine talep oldukça yoğun. KoruFlorya, geniş ailelerin yaşadığı bir aile rezidansı olacak” dedi. 301 adet mağazaya da yer verilen projenin teslim tarihi ise Aralık 2013.
Akasya Acıbadem’de Ayhan Sicimoğlu konseri
Anadolu yakasında hayata geçirilen Akasya Acıbadem, geçtiğimiz hafta sonu Ayhan Sicimoğlu & Latin All Stars’ın sahne aldığı “Yaza Veda” etkinliğine ev sahipliği yaptı. Göl ve Koru etabından konut sahibi olanların davetli olduğu gölün etrafında düzenlenen etkinlikte, 550’den fazla katılımcı yer aldı.
Göl ve Koru etabının satışının tükendiği Akasya Acıbadem projesinde satışlar diğer etaplarda devam ediyor.
Akasya Alışveriş ve Yaşam Merkezi’nin üzerinde yükselen sınırlı sayıdaki Akasya Rezidansın yeni etabı da satışa sunuldu. Rezidanslar masrafsız 0,51 faiz oranı ile 914 bin ile 3 milyon 460 bin lira arasındaki fiyatlar ile satışa çıktı.
Bir ay önce satışa çıkan projenin % 90’ı satıldı
Yaklaşık bir ay önce satışa çıkan Vita Nova Boutique Yalı Daireleri’nde satışların yüzde 90’ı tamamlandı. ‘Yeniden doğuş’ anlamı taşıyan Vita Nova projesinin ilk fazı olan Boutique Yalı Daireleri, Bodrum’da hayata geçiriliyor. Boutique Yalı Daireleri’nin fiyatları 350 bin dolar ile 900 bin dolar arasında değişiyor. Projesi Iraz Kutlar tarafından yapılan Boutique Yalı Daireleri’nde örnek dairelerin iç dekorasyonunu ise Zeynep Ilıcalı ve Melda Aksu tarafından kurulan Thanx- Co imzası taşıyor.
Boutique Yalı Daireleri’nde akıllı ev sistemlerinin yanı sıra resepsiyon, konsiyaj, teknik servis, bahçıvan servisi, bahçe bakımı, güvenlik, kapalı otopark, housekeeping hizmetleri, davetlerde catering servisi, tekne ile shuttle servisi gibi hizmetler de sunuluyor.
2B’LER İÇİN ‘BAŞVURU TARİHİ’ UYARISI
2B’de 30 Ekim 2012’ye kadar başvuru yapmayan hak sahiplerini kötü bir tablo bekliyor. Bu süreye kadar başvuru olmazsa taşınmaz ihale yoluyla başkalarına satılacak
Kamuoyunda 2B olarak bilinen orman vasfını yitirmiş arazilerin satışında son başvuru tarihi olan 30 Ekim yaklaşıyor. Bu tarihten önce başvuru yapılmadığı takdirde taşınmazı kullananlara tanınan doğrudan satış hakkının düşeceğini belirten Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Mehmet Benli Güneş, süre sonunda taşınmazın ihale yoluyla başkasına satılacağı uyarısında bulundu. Güneş, yaptığı açıklamada, Kurban Bayramı ve resmi tatiller nedeniyle arazilerin hak sahiplerine satışında zamanın azaldığını, başvuruların son günlerinde yığılma olabileceği uyarısını yaptı.
Peşinde yüzde 20 indirim
Başvuruların illerde defterdarlıklara, ilçelerde ise mal müdürlüklerine yapılacağını anımsatan Güneş, “Son günlerde yaşanabilecek yığılmaların önüne geçilmesi ve yasal haklarını kullanabilmeleri için başvuru yapılması vatandaşlarımızın lehine olacaktır. Bu tarihi fırsatı değerlendirmeliler” dedi. Bu ay sonuna kadar başvuru yapılmadığında kullanıcıların doğrudan satın alma haklarının düşeceğini belirten Güneş, “Süre sonunda o taşınmaz ihale yoluyla başkasına satılacak. Daha önce alınmış ecri misiller de iade edilmeyecek, ecri misil alınmamışsa alınacak” diye konuştu.
Yapılacak başvurulardan ilk etapta ücret talep edilmediğini ancak ilk başvurunun ardından 30 Ekim tarihine kadar ilgili bankalara ödeme yapılması gerektiğini dile getiren Güneş, şunları söyledi:
“Satış bedeli rayiç bedelin yüzde 70’i olacak. Peşin ödemelerde ise yüzde 20 indirim uygulanacak. Yani değeri 100 lira olan taşınmaz peşin ödemelerde 56 liraya satılıyor. Aynı taşınmazın yarısı peşin ödendiğinde yüzde 10 indirim uygulanarak 63 liraya satılıyor. Belediye mücavir alan sınırlarındaki 3 yıl içerisinde 6 eşit taksitle, belediye sınırları dışındaki yerlerde ise 4 yıl içerisinde sekiz eşit taksitle bedelini ödüyorsunuz. Bu taksitli satışlarda faiz oranı uygulanmayacak, harç ve damga vergisi de alınmayacak.”
Bedel ödemeksizin iade
Geçmişte çeşitli nedenlerle orman sınırları içine alınmış tapulu alanların günümüzde orman sınırları dışına çıkmışsa hiçbir ücret talep edilmeden tapu sahiplerine geri verileceğini anlatan Güneş, “Bu sayede mülkiyet uyuşmazlıklarına son veriliyor. Vatandaşla devlet arasındaki ilişkiler de düzenleniyor. Varsa konuyla ilgili davalar da sona eriyor. Ayrıca başvuru bedeli de alınmıyor” dedi.
Konut kredileri düşünce refinansman fırsatı doğdu
2012 yılının son çeyreğine girilirken konut kredisi faiz oranlarında beklenen ciddi faiz indirimleri sonunda gerçekleşti.
FinZoom Finansal Analisti Gökhan Göğebakan, ekim ayı içerisinde faiz oranlarında çok ciddi düşüşler gözlemlendiğini belirterek, “Düşüşlerle birlikte 2012’nin en düşük konut kredisi faiz oranlarının yakalandığını söyleyebiliriz. Faiz oranları birçok bankada 120 ay vade için %1’in altına indi” dedi.
Bu dönemin daha önceden yüksek faizle konut kredisi kullananlar için de refinansman fırsatı sunduğunu ifade eden Göğebakan, şunları söyledi:
“Eylülde yüzde 13,59 olarak gözlemlenen Yıllık Ortalama Maliyet Oranı, ekim ayında gözlemlenen faiz/masraf indirimleriyle yüzde 13,07 seviyesine geriledi. Ekim ayında 120 ay vade, 100.000 TL için endekse katılan bankalar arasında en düşük yıllık maliyet oranı yüzde 11,62 ile Garanti Bankası’na ait.”
Rezidans bloğuna özel yüzde 12’lik indirim
Helenium Wings’te ilk defa satışa çıkacak olan lüks rezidans bloğundaki daireler için özel bir kampanya başlatıldı. Buna göre, rezidanslara özel yüzde 12 indirim fırsatı sunuluyor. Ayrıca projeden konut sahibi olmak isteyenler için 1+1, 2+1 ve 3+1 dairelerde peşin alımlarda yüzde 10 indirim imkânı da veriliyor. Başarır İnşaat’ın son projesi Helenium Wings’temMetrekare fiyatı 2 bin 400 ile 3 bin 400 lira arasında değişiyor.
Stüdyo dairelerin tükendiği projede, 1+1, 2+1 ve 3+1 dairelerde satışlar devam ediyor. Helenium Wings projesi 49 adet stüdyo, 146 adet 1+1, 132 adet 2+1, 18 adet 3+1, 12 adet villa ve 31 adet dükkân olmak üzere toplam da 388 birimden oluşuyor.
Hangi daire kaç lira?
Tipi fiyatı
1+1 170.000-200.000
2+1 230.000-290.000
3+1 350.000-400.000
Emlak Konut’tan sıfır faizli konut kampanyası
Emlak Konut GYO’nun projelerinden Mavişehir Evleri, İzmir’in cazibe merkezlerinden biri oldu. Yüzde 70’i deniz manzaralı olmak üzere toplam 66 bin 680 metrekare alanda, 3 ayrı parselde 3 site olarak projelendirilen Mavişehir Evleri, 11 bloktan oluşuyor.
1+1 den 4+1 kadar farklı daire seçeneklerinin bulunduğu projede, ayrıca her daire seçeneğinin farklı metrekarelerde farklı seçenekleri de mevcut.
Farklı ödeme seçeneklerinin sunulduğu projede tüfeli ödeme seçeneğine göre yüzde 5 peşinat 96 ay vade, 120 ay vade, 150 ay vade olarak ödeme yapılabiliyor. Sabit ödemeli seçeneğe göre ise, yüzde 5 peşin verildiğinde 24 ay sıfır faizle konut sahibi olunabiliyor.
Hangi daire kaç lira?
Tipi fiyatı
2+1 332.000
3+1 404.000
4+1 417.000