Ekonomi'Toprağa değer katan çiftçimizi korumalıyız'

'Toprağa değer katan çiftçimizi korumalıyız'

14.05.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Stratejik sektör olarak tarıma doğru ve yerinde destekler sağlanması gerektiğini belirten Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, çiftçilerin yüksek girdi maliyeti yükünden korunması gerektiğini vurguladı.

Toprağa değer katan çiftçimizi korumalıyız

Antalya Ticaret Borsası (ATB) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, dünyada stratejik sektör olarak kabul edilen tarımın ekonominin temel taşlarından biri olduğunu belirtirken, tarımın belkemiğinin ise çiftçi olduğunu kaydetti. Tarımın doğru ve yerinde katkılarla desteklenmesi gerektiğini söyleyen Çandır, “Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün, ‘Milletimiz çiftçidir. Milletin çiftçilikteki çalışma imkanlarını, asri ve iktisadi tedbirlerle en yüksek seviyeye çıkarmalıyız’ sözünü anımsayalım. 333 milyar liralık tarımsal hasılayı yaratan üreticilerimiz bizim gözbebeğimiz, onlar olmazsa ticaret de olmaz, ihracat da olmaz bunu unutmayalım” diye konuştu.

Haberin Devamı

Türkiye’nin tarım potansiyeliyle güçlü bir avantaja sahip olduğunu, bu avantajını kullanması gerektiğini vurgulayan Ali Çandır, “Yükselen girdi maliyetleri üreticinin belini büküyor. Üretilen ürünlerin tarlada değerini bulamaması ise çiftçiyi üretimden vazgeçme noktasına getirdi. Toprağa değer katan çiftçimizi korumalıyız” dedi.

‘Yarı yarıya düştü’

SGK verilerine göre, 2010 yılında Türkiye’de 1 milyon 101 bin olan tarımdaki aktif sigortalı çiftçi sayısının, 2020 yılında 547 bin 75 kişiye düştüğünü kaydeden Çandır, Antalya’da 2010 yılında 47 bin 799 kişi olan aktif tarım sigortalı çiftçi sayısının ise 2020 yılında 28 bin 505 kişiye düştüğünü bildirdi. Çandır, tarımdaki büyük kaçışın nedeninin başında artan girdi maliyetleri olduğunu anlatırken, “Tarım ve Orman Bakanlığı’nın verilerine göre 2002 - 2020 yılları arasında mazot fiyatındaki yüzde 454’lük artış girdi maliyetlerindeki vahim tabloyu ortaya koyuyor. Bunun yanısıra gübre ve ilaç gibi temel girdi fiyatlarındaki fahiş artışlar da çiftçinin üretim maliyetleri üzerindeki olağanüstü baskıyı gösteriyor. Bu baskı azaltılmazsa toprağını terk eder çiftçi sayısı artar” uyarısında bulundu.

Haberin Devamı

‘Üreticimize sahip çıkalım’

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Şubat 2021 verilerine göre, Türkiye’de işsizlik oranı verilerini örnek veren Ali Çandır, “Genel işsizlik yüzde 13.4 iken, tarım dışı işsizlik oranı yüzde 15.3. Tarım istihdama yaklaşık yüzde 2’lik desteğiyle işsizliği azaltan sektör konumundadır. Tarıma ve üreticimize sahip çıkmalıyız” dedi. Devletin verdiği tarımsal desteklerin üreticinin nefes alması için önemli olduğunu vurgulayan Çandır, destekleme ve tarım yapmak için gerekli olan girdilerin vergilendirme yöntemlerinin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini ifade etti. Başkan Çandır, Türk çiftçisinin üretmeye teşvik edilmesi ve dünya ülkeleri ile rekabet edebilmesi için gerekli altyapı çalışmalarının yapılmasını isterken, “Alın teriyle üreten, toprağa değer katan çiftçimizin 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’nü kutluyor, emeklerinin karşılığını alabilecekleri bir yıl geçirmelerini diliyorum” dedi.

EN ÇOK OKUNANLAR

KEŞFETYENİ

İlgili Haberler