26.03.2008 - 01:09 | Son Güncellenme:
EKONOMİ SERVİSİ
Beyazıt Şirketler Grubu iştiraklerinden Uluslararası Çocuk Çarşıları A.Ş. Başkan Yardımcısı Murat Beyazıt, 12 yıldır Türkiye temsilciliğini yaptıkları Toys’R’Us’tan ayrıldıklarını açıkladı. Çocuk süpermarketi alanındaki faaliyetlerine kendi mülkleri olan Toyiki markasıyla devam edeceklerini bildiren Beyazıt, hafta sonuna kadar 35 mağazadaki iç görsellerin ve dış mekândaki tabelaların değişeceğini belirtti. Ayrılığın temelde iki nedene dayandığını anlatan Beyazıt şöyle konuştu:
“Birinci sebep, ileriye dönük istikbalimizi kendimiz yaratmak istiyoruz. İkincisi ise fayda-maliyet ilişkisine baktığınızda, biz kurulduğumuzdan bu yana özerk yapıda bir firmayız. Geçmiş firmanın sermayeye katkısı sıfır. Ürün alım ve tedarik açısından da katkısı sıfır.”
Franchise işletmelerin, ürünlerini yüzde 100 ana firmadan satın aldıklarına işaret eden Beyazıt, 1997’den beri sattıkları ürünleri kendi fiyatlarıyla dünyanın çeşitli yerlerinden kendilerinin satın aldığını söyledi.
‘Kule dikerdik’
Operasyonel ya da mali hiçbir bağları bulunmadığı halde Toys’R’Us’a 12 yıl boyunca dünyadaki örneklerinin çok üzerinde bir ödeme yaptıklarını belirten Beyazıt şunları söyledi:
“Dünyada perakende malların kârlılığı vergi sonrası yüzde 1-2... Bizim rakamımız bunun çok üzerindeydi ve tamamen satış odaklıydı. Maslak bölgesinde o ödediğimiz rakamla birkaç kule sahibi olabilirdik. Bugüne kadar ödenen rakam çift hanenin üzerinde. 10 milyon doların üzerinde bir rakamdan söz ediyoruz.”
Bugün artık bu meblağı ödememe kararı aldıklarını, hem sermayeye geri dönüş hem de çok daha kuvvetli bir yapıyla ileri bakacaklarını ifade eden Beyazıt, yurtdışına açılmayı ve yurtiçinde de ciddi elemelerden sonra bayilik vermeyi düşündüklerini anlattı.
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Beyazıt, Toys’R’Us’la ayrılmalarını ‘bir boşanma sürecine’ benzeterek, “Üç buçuk yıl sürdü” dedi.
Ayrılığın maliyetinin sorulması üzerine ise Beyazıt, değişimin hem fiziki yatırım hem de reklam harcaması olarak çok ciddi bir maliyeti olduğunu ifade etti.
Beyazıt, “Hem televizyonda hem de yazılı mecrada çok ciddi bir kampanya başlatacağız. Önümüzdeki iki ay için bunun bize maliyeti 3-4 milyon dolar” dedi.