EkonomiTüketici kredileri pahalandı

Tüketici kredileri pahalandı

10.09.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Tüketici kredilerindeki fon kesintisi yüzde 3'ten yüzde 8'e çıkartıldı. Fon artışı, kredi faizlerinde yıllık bazda 5 puanlık artış yaratacak

Tüketici kredileri pahalandı




Enflasyon üzerindeki olumsuz etkisi nedeniyle tüketim harcamalarını frenlemek isteyen hükümet, "tüketici kredilerini" pahalandırıyor. Bankalar ve finansman şirketlerince kullandırılan tüketici kredilerinden alınan Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu (KKDF) primi 5 puan artırıldı.
Merkez Bankası'nın dünkü Resmi Gazete'de yayımlanan kararına göre, tüketici kredilerinden alınan KKDF oranı yüzde 3'ten yüzde 8'e çıkarıldı. Tüketici kredileri dışındaki kredilerde ise bu oran yüzde 3 olarak uygulanmaya devam edilecek.
KKDF artışı nedeniyle, yıllık bileşik bazda yüzde 45 - 50 olan konut, otomobil ve bireysel ihtiyaç kredilerinin faizlerinde 4 - 5 puanlık artış olacağı hesaplanıyor.

Eski kredi etkilenmeyecek

KKDF oranında yapılan artış, bankalar ve finansman şirketleri tarafından bu güne kadar kullandırılan kredilere yansıtılmayacak. Yüzde 8'lik KKDF, bundan sonra kullandırılacak kredilere uygulanacak.
Tüketici kredilerinde KKDF, kullanılan kredinin faiz oranı üzerinden alınıyor. Buna göre son aylarda aylık yüzde 2.9 ile yüzde 3.5 oranları arasında değişen tüketici kredilerinin maliyeti bu düzenlemeyle birlikte artacak. Örneğin, aylık yüzde 3.5 faizle kullandırılan tüketici kredisinin KKDF dahil yüzde 3.68 olan aylık faiz maliyeti, bu artışla birlikte yüzde 3.78'e yükselecek. Ya da yıllık yüzde 50 faizle kullandırılan tüketici kredisinin yüzde 3'lük KKDF oranına göre yüzde 51.5 olan KKDF primi dahil tüketiciye toplam maliyeti yüzde 54'e çıkacak.
Tüketici kredilerinin maliyetinde yapılan bu artışın, otomobil ve diğer dayanıklı tüketim malları ithalatını da etkilemesi bekleniyor. Tüketici kredisi maliyetlerindeki düşüş otomobile olan talebi artırdığı için, otomobil ithalatı da önceki yıla göre önemli bir artış göstermişti.
Hızlı tırmanışFaiz oranlarında bu yıl başından itibaren başlayan hızlı düşüşler, tüketici kredilerinde patlamaya yol açmıştı. 1999 sonunda 2.1 katrilyon lira olan tüketici kredileri 25 Ağustos'ta 5.3 katrilyon liraya kadar tırmandı. Sekiz aylık dönemde tüketici kredilerinde toplam 3.1 katrilyon liralık artış yaşandı. Bu artışın 1.4 katrilyon liralık bölümü otomobil, geri kalan bölümü ise, konut ve diğer tüketici kredileri ile kredi kartıyla kullanılan kredilerden kaynaklandı.

"Talep zaten azalacaktı"

Hayri Çuhlacı
Akbank Genel Müdür Yardımcısı

"Yılbaşından itibaren faiz oranlarının bugünkü seviyelere inmesiyle, yılın ilk sekiz ayında tüketici kredilerinde büyük artışlar yaşandı. Krediler geçen yıla göre yüzde 160 artarak 5.5 katrilyona ulaştı.
Fakat bankacılar olarak KKDF artırılmasa da kredi talebinin düşmesini bekliyorduk. Çünkü yılbaşından bu yana faizlerin düşmesiyle, insanlar 1998 ve 1999 yılında erteledikleri tüketimi gerçekleştirdiler. Dolayısıyla bir buzdolabı alan, faizler düşük olduğu için yeni bir tane almaz. Otomobil için de aynı şey geçerli. Buna rdağmen KKDF artışı tüketici kredileri üzerinde bir soğutma etkisi yapacaktır. Ama bu etkinin çok fazla olmayacağı düşüncesindeyim. Ayrıca, kredi alacak tüketici için 5 puanlık artış önemli bir faturada da değildir."

"Fon maliyeti artacak"

Orhan Emirdağ,
Pamukbank Genel Müdürü

"Biz bankacılar sektörün üzerindeki yüklerin indirilmesini bekleriz. Hep bunun yanında olduk.
Bu tür uygulamalar fon kullandırma maliyetini arttırır. Daha önce fon yüzde 8'den yüzde 3'e indirilmişti. Biz AB'ye girme aşamasında, fon kullandırma maliyetlerinin indirilmesini beklerdik. Ama ekonomideki gidişat için bir ince ayar gerekiyordu. Bunun için alınmış bir karardır. Hükümetin aldığı kararı saygıyla karşılıyoruz ancak uzun vadede yeniden yüzde 8'den yüzde 3'e çekilmesini de bekliyoruz. Öte yandan enflasyonun düşüşü ile birlikte faizler de geriliyordu. Şimdi bunun enflasyona da etkisi düşünülmeli."