Ekonomi Turizm yatırımları için enerjik hamle

Turizm yatırımları için enerjik hamle

17.08.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Enerjisa, Sabancı Üniversitesi ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ortaklığı, Türkiye’nin birçok farklı bölgesini sürdürülebilir turizm merkezine dönüştürmeye soyundu

Turizm yatırımları için enerjik hamle

EKONOMİ SERVİSİ - Sabancı Grubu şirketlerinden Enerjisa, Sabancı Üniversitesi ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), Küçükköy’de ‘Sürdürülebilir Enerji Temelli Turizm Uygulama Merkezi (SENTRUM) modeli’ geliştirmek ve turizm işletmelerinde enerji verimliliği, yenilenebilir enerji ve diğer sürdürülebilir turizm uygulamalarını yaygınlaştırmaya yönelik çalışmaları başlatmak için güçlerini biraraya getirdi.

Haberin Devamı

18 aylık süreç

‘Sentrum’ adı verilen yeni projeyle 18 aylık bir takvimde, fosil yakıt kullanımını azaltacak, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılmasını yaygınlaştırarak sorumlu üretim ve tüketim konularında farkındalık yaratacak nitelikte, ölçeklendirilebilir, tekrarlanabilir ve sürdürülebilir bir turizm uygulama modeli geliştirilmesi hedefleniyor. Ayvalık Küçükköy’deki pilot çalışmanın sonuçları diğer yerlerde de uygulanacak. Projenin açılış törenine katılan Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve Sabancı Üniversitesi Kurucu Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, Sabancı Üniversitesi Yaratıcı Teknolojiler Atölyesi’nde toplum ile iç içe, topluma duyarlı öğrenciler yetiştirme hedefine sahip olduklarının altını çizdi.

Haberin Devamı

İşin merkezinde kadınlar yer aldı

Proje, toplumsal cinsiyet eşitsizliklerini ortadan kaldırmaya dönük katkı da verecek. Kadınlar için fırsatlar yaratılması, tüm çabaların merkezinde yer alacak. UNDP, enerji sektöründe yaygın olan toplumsal cinsiyet eşitsizliklerini azaltmak amacıyla, turizm işletmelerinde enerji etüdü ve enerji danışmanlığı alanında  yörei kadınlarına eğitim sağlayacak.

‘Zengin bir potansiyel’

UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton, “Turizm, Türkiye için çok zengin potansiyel. Çevresel limitleri ihlal edersek, potansiyelin ziyan edilmesi riski var. Amacımız, işletmeleri doğa dostu dönüşümüne yardım etmek” dedi. Sabancı Holding Enerji Grubu Başkanı ve Enerjisa Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Kıvanç Zaimler de, “Ayvalık bu proje için son derece doğru bir pilot bölge” diye konuştu.

 

 

 

Yazarlar