Ekonomi Turizmde 'mega yatırım' hamlesi

Turizmde 'mega yatırım' hamlesi

27.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Yabancı yatırım ve nitelikli turist çekmek için büyük bir turizm atağı başladı. İlk olarak ‘Turizm Geliştirme Fonu’ kuruluyor. 12 ay turizme elverişli tesisler için de ihaleye çıkılacak

Turizmde mega yatırım hamlesi

Türkiye ve Çin arasında mevcut ilişkilerin geliştirilmesi ve işbirliklerinin görüşülmesi amacıyla Çinli ve Türk yatırımcılar ikincisi düzenlenen ‘Uluslararası Ekonomik Gelişme Zirvesi’nde buluştu. Zirveye katılan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy yaptığı konuşmada yabancı yatırımcı çekmek ve nitelikli turisti ülkeye kazandırmak için önemli çalışmalar yaptıklarını söyledi. Bakan Ersoy, mega turizm yatırım hamlesini başlattıklarını, bu yatırımlarda yabancı payını artırmak için bir fon kurulacağını söyledi. Ersoy, “Turizm Geliştirme Fonu kuruyoruz. Yabancı yatırımcının risk gördüğü yatırımda devlet küçük bir pay da alabilecek. Yabancılar için Türkiye yatırımını cazip hale getiriyoruz. Bunu yerliler için yapsak işi turizm olmayan herkes sıraya girer. Çünkü garanti bir yatırım. Bu nedenle yabancıya Türkiye’ye yatırıma çekmek için çalışıyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

İhaleye çıkılacak

Türkiye’de turizmin 12 aya yayılmasıyla nitelikli turiste ulaşılabileceğini belirten Ersoy, “Kongre, seminer, sağlık turizmi ve golf yatırımları için yakın zamanda ihaleye çıkacağız. Nitelikli turisti hedefliyoruz” dedi.

İstanbul dışındaki diğer turizm bölgelerinin charter uçuşlarla turist çektiğini söyleyen Ersoy, “Geceliği 2 bin euro’dan oda satıyoruz. Ancak bu turistleri bırakın ekonomi sınıfı uçurmayı ‘business’ uçurmalısınız. Bununla ilgili çözüm arayışları devam ediyor. 1-2 hafta içinde açıklama yapacağız. Gelecek 5 yılda da charter uçuşla turist alan bölgelere tarifeli seferlerle uçuş imkanı sağlamak istiyoruz” dedi.

‘Bürokratlara anlatın’

Konuşması ardından Türk ve Çinli iş insanlarına seslenen Bakan Ersoy, “Bugün sizler için sadece güzel konuşma ve anı olarak kalmasın. İşbirlikleri de yapın. Çin ile Türkiye arasında en önemli iki sorun vize ve ulaşım. Biz ülke olarak her ikisi için elimizden geleni yaptık ve daha fazlası için hazırız. Sizler de ülkenizdeki bürokratlara anlatın. Hatta onlardan bunu isteyin” dedi.

Haberin Devamı

GENÇLERE İSTİHDAM

Nitelikli turizmin sürdürülebilir hale gelmesi için nitelikli iş gücü oluşturulması gerektiğini belirten Bakan Ersoy, bu nedenle Milli Eğitim Bakanlığı ile bir protokol imzalayarak, turizm meslek liselerinin müfredatını değiştirdiklerini söyledi.

Öğrencilerin en az iki dil bilerek mezun olacaklarını ve işlerinin hazır olacağını anlatan Ersoy, “Programa katılan turizm meslek lisesi öğrencilerin 20 Nisan ile 22 Ekim tarihleri arasında eğitimlerini anlaşmalı partner otellerde yapacaklar. Hazırlık artı 3 sene normal okuma müfredatı olacak.

Hazırlıkta İngilizce ve Rusça mecburi lisan olacak. Daha sonraki yıllarda Almanca, Fransızca, Arapça ve Çince seçmeli olacak. Turizm meslek lisesinden mezun olan bir öğrenci en az iki dili çok iyi, bir dili de yeterli derecede öğrenmiş olacak. Lise bir öğrencisi stajyer maaşı çarpı 1,25, lise 2 öğrencisi stajyer maaşı çarpı 1.50, lise son sınıf öğrencisi stajyer maaşı çarpı 1.75 alacak. Gençler için turizm önemli bir iş kolu halini alacak” diye konuştu.

Haberin Devamı

Turizmde mega yatırım hamlesi

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, Çinli ve Türk iş insanlarına seslendi. İşbirliğine davet etti.

'HEM TÜRKİYE HEM ÇİN KAZANIR'

Zirveyi hayata geçiren eski Ekonomi Bakanı ve Çelebi Stratejik Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Işın Çelebi, Çin’in dünya ekonomi eksenini bölgeye doğru kaydırdığına dikkat çekerken, bu aşamada Türkiye ve Çin arasında yapılacak iş birliklerinin iki ülkenin de lehine olacağını söyledi. Çelebi, “Çin Türkiye için çok önemli bir pazar. Çin ilişkilerini geliştirmeyi başarabilirsek, bu Türkiye için çok önemli bir alan açar. Çin’in Türkiye ile yoğun bir ilişkisi var ve bunu ilerletmek istiyor. Bu ilişki yeni ekonominin merkezine gidiyor. Bu hem Çin’in hem de Türkiye’nin lehine olacak” dedi.

Turizmde mega yatırım hamlesi

'ROMANTİK' TÜRKİYE'YE BÜYÜK YATIRIM

Zirvedeki konuşmasına, ‘Tüm dünya bir ülke olsaydı başkenti İstanbul olurdu’ sözünü hatırlatarak başlayan Çinli dev Senston Capital’in yönetici ortağı ve CFO’su John Zing, Çin’de yüz yıldan fazla bir geçmişe uzanan aile şirketlerinin dünyanın en büyüklerinden biri haline geldiğini ve Türkiye’de yatırım fırsatlarına baktıklarına dikkat çekti. Dün İstanbul Taksim’de Grand Hyatt Otel’de düzenlenen zirveye katılan John Zing, Milliyet’e özel açıklamalarda da bulundu.

Haberin Devamı

Turizmde mega yatırım hamlesi
Finans, gıda ve turizmde hem Çin, hem yakın coğrafyada önemli yatırımları bulunduğunu anlatan Zing, Türkiye’de 2 otel satın alarak yatırıma başlayacaklarını dile getirdi. Zing, “Hem Çin’in kültürünü buraya, hem de İstanbul’un kültürünü Çin’de tanıtmayı istiyoruz” dedi.

Doğuş’la görüşüyor

Türkiye’de turizm ve gıda alanında 150 milyon dolarlık yatırım yapacaklarını belirten Zing, ilk satın almayı planladıkları otelin ise toplantının da düzenlendiği ve sahibi Doğuş Grubu olan Grand Hyatt Taksim olduğunu söyledi. Görüşmelerin olumlu ilerlediği bilgisini veren Zing, toplantının ardından Doğuş Grubu Başkanı Ferit Şahenk ile yeniden bir araya geldi. Zing, “Çinliler, romantik Türkiye’ye, muhteşem İstanbul’a gelmeyi seviyorlar. Çinliler daha çok tarihi, kültürü, kökü ve hoşgörüsü olan ülkeleri tercih ediyorlar” dedi.