Ekonomi ‘Türk akımı’nda inşaat başladı

‘Türk akımı’nda inşaat başladı

24.06.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rus doğalgazını Türkiye ve Avrupa’ya iletecek TürkAkım projesinin Rusya tarafındaki boru hattı döşenmesi işlemini başlattı.

‘Türk akımı’nda  inşaat başladı

Doğalgaz boru hattını denizin altına yerleştirecek Pioneering Spirit gemisine giden Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı telefonla arayarak, “Türk Akımı hattının deniz altı bölümü üzerinde çalışmalarını başlatmak için buradayım” dedi. Putin ayrıca, boru hattının giriş noktası, Türk topraklarındaki güzergahı ve ekolojik güvenliğin gözetilmesi gibi konularda Türkiye ile mutabakat sağlanması gerektiğinin altını çizdi.

2018’de hazır

Gazprom İcra Komitesi Başkanı Aleksey Miller, Karadeniz’den geçecek boru hattının Rusya’nın Anapa şehri açıklarında döşenmesine başlandığını açıkladı. Miller, ilk hattın Mart 2018, ikinci hattın 2019 yılında devreye girmesinin beklendiğini söyledi.

Miller, “Türkiye, elektriğinin yüzde 38’ini doğalgazdan üretiyor. TürkAkımı Projesi Türkiye’nin ve bölgenin enerji güvenliğini önemli oranda artıracaktır” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

‘Türk Akımı barışın sembolü’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Pioneering Spirit gemisinde incelemelerde bulunan Rusya Devlet Başkanı Putin ile telefonda görüştü. Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmede Putin’e, “TürkAkım Projesi, enerjinin uluslararası ilişkilerde bir çatışma sebebi değil, barış için birleştirici bir araç olması gerektiğini savunan dış politikamızın ve kazan-kazan anlayışımızın güzel bir sembolüdür” dedi.

‘Türk akımı’nda  inşaat başladı

Erdoğan, “Bu proje, tarihi niteliktedir, kapsamlı bir çalışmanın ürünüdür. 2 bin 200 metre derinlikte sondaj yapılacak olan bu adım gerçekten çok çok önemli bir vasıf ve dünyanın ilki. Değerli dostum (Putin), sizinle bizim ortak bir özelliğimiz var. Bizler, çıtayı yükseltmeyi seven liderleriz. Önümüzdeki dönemde, çok daha kapsamlı, çok daha büyük projelere de birlikte imza atacağız” dedi. Putin de, “Bu tempoyla devam edersek, tüm planlarımızı zamanında gerçekleştiririz. Türkiye üzerinden Avrupa’ya doğalgaz göndermeye hazırız. Ortaklarımızın buna ilgi duyduğunu biliyoruz” dedi.