Ekonomi Türk-İş raporu yazdı enflasyon için umut oldu

Türk-İş raporu yazdı enflasyon için umut oldu

29.03.2011 - 02:41 | Son Güncellenme:

Türk-İş’in gıda fiyatları, enflasyon verisine yakınlığıyla bilinir ve ekonomistlerce önemsenir. Marttaki yüzde 2.13’lük düşüş, enflasyonda da olumlu sürprizin habercisi

Türk-İş raporu yazdı enflasyon için umut oldu

Türk-İş’in, mart ayı için hazırladığı açlık ve yoksulluk sınırı araştırması, haftaya açıklanacak enflasyon verisinde gıda kaleminden kaynaklı sürpriz bir gerileme olabileceğini gösterdi. Ankara’daki gıda fiyatlarına yönelik değişimleri yansıtan Türk-İş’in rakamları, mart ayında yüzde 2.13’lük düşüşe işaret ediyor. Gıda fiyatlarındaki düşüş temelde, taze sebze ve süt ve süt ürünlerinden kaynaklanıyor.
Ekonomistler, Türk-İş’in Ankara’daki fiyatları esas alarak yaptığı araştırmanın Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından ülke geneli için açıklanan enflasyon verileriyle arasında yakın korelasyon bulunduğuna dikkat çekerek, gelecek hafta açıklanacak TÜFE’de de olumlu bir sürpriz olabileceğine dikkat çekti.

Enflasyon %4 altı olabilir
Destek Menkul Araştırmadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Banu Kıvcı Tokalı, “Mart enflasyon rakamları daha önceden de ifade ettiğimiz gibi olumlu bir sürpriz içerebilir. Mart TÜFE tahminimiz yüzde 0.35. Bu durumda, yıllık enflasyon yüzde 4’ün altına inebilir. Ancak, bu seviyelerde kalıcı olması beklenmiyor. Özellikle, global olarak petrol ve diğer emtiadaki yükseliş düşünüldüğünde” dedi. Tokalı, yıl sonu için enflasyon beklentilerinin yüzde 6.8 olduğunu da ekledi.
BGC Partners Başekonomisti Özgür Altuğ ise Ankara’daki gıda fiyatlarında yıllık enflasyonun 17 ayın en düşük seviyesi olan yüzde 3’e gerilediğine vurgu yaparken, “Ankara yıllık gıda enflasyonuyla TÜİK’in açıkladığı veri arasında yüzde 0.75 ile sıkı bir korelasyon var. Bu nedenle gıda fiyatlarında TÜFE’nin yüzde 0 olacağını düşünüyoruz” dedi. TÜİK, mart ayı enflasyon rakamını 4 Nisan’da açıklayacak.

Market kampanyaları etkili
Türk-İş’ten yapılan açıklamada gıda fiyatlarının gerilemesinde çoğu markette başlayan kampanyaları etkili oldu. Açıklamada, “Kampanya sonucu başta süt olmak üzere peynir ve yoğurt ürünlerinin fiyatı geriledi. Sütteki indirim bazı markalarda yüzde 21.05’i buldu. Bazı peynir ürünlerindeki indirim yüzde 33.89 olarak hesaplandı” denildi.
Türk-İş’in araştırmasına göre Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin asgari gıda harcaması şubata göre yüzde 2.13 oranında geriledi. Yılın ilk çeyreği itibariyle artış oranı ise yüzde 0.32 oldu. 12 aylık gıda enflasyonu ise yüzde 3.02 olarak gerçekleşti.

Haberin Devamı

Açlık sınırı 871 TL
Türk-İş, mart ayında dört kişilik bir aile için açlık sınırını yaklaşık 871 TL, yoksulluk sınırını ise 2.834 TL olarak hesapladı. Konfederasyonun açıklamasında, dört kişilik bir ailenin “insan onuruna yaraşır bir geçim düzeyi sağlayabilmek” için yapması gereken aylık harcama tutarının geçtiğimiz aya göre gerilediği belirtildi. Ailenin sadece mutfak harcaması için yapması gereken harcama tutarının geçen yıla göre yaklaşık 19 TL, toplam harcama tutarının ise 62 TL azaldığı belirtildi.

Etin fiyatı inmiyor
Et, tavuk, balık, sakatat, bakliyat gibi ürünlerin bulunduğu grupta, ithalatıyla birlikte gerileyen etin fiyatı yine değişmedi. Et Balık Kurumu (EBK) satış noktalarındaki kıyma et fiyatının marketlerin çok gerisinde olduğu gözlendi. Tavuk fiyatı bu ay yine değişmezken (bazı marketlerde artış tespit edildi), balık fiyatlarında artış gözlemlendi.
Hesaplamada yine hamsi, istavrit, mezgit gibi tüketimi fazla olan balıklar temel alındı. Sakatat ürünlerinin (ciğer, yürek, böbrek) fiyatı aynı kaldı. Yumurta fiyatındaki 2 kuruşluk gerilemenin mutfak harcamasına katkısı olumlu oldu. Bakliyat ürünlerinin (nohut, mercimek, kuru fasulye, barbunya) fiyatında bu ay da bir değişiklik görülmedi.

Sebze geriledi, meyve arttı
Yaş sebze-meyve ağırlıklı ortalama fiyatı önceki aya göre yüzde 4.71 oranındaki artışla 2.67 lira olarak hesaplandı. Sebzenin ortalama kilogram fiyatı 2.60 lira, meyveninki ise 2.81 lira tutarında oldu. Genel fiyat ortalaması olarak sebzede gerileme, meyvede artış söz konusu oldu. Ekmek, pirinç, un, makarna gibi ürünlerin bulunduğu grupta; geçen ay fiyatı yüzde 25 oranında artış gösteren ekmeğin mutfak harcamasına yükü bazı makarna fiyatlarında yüzde 10 olarak hesaplanan gerileme ile -az da olsa- hafifledi.
Son grup içinde yer alan gıda maddelerinden, tereyağı ile margarin fiyatı aynı kaldı, zeytinyağı ile ayçiçeği yağı fiyatı ise arttı. Siyah zeytin fiyatı geriledi ve fakat yeşil zeytin fiyatı değişmedi. Bal, reçel, pekmez fiyatlarında artış görülürken şeker ve tuz fiyatı aynı kaldı.