14.04.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:
Hanife Baş / Gaziantep
Hanife Baş / Gaziantep
Türk kumaşına hak ettiği değeri vermek için harekete geçildi. Güneydoğu Anadolu Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (GATHİB) tarafından, Ticaret Bakanlığı desteği ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) koordinatörlüğünde, Tekstil Mühendisleri Odası Güney Bölge Şubesi işbirliğinde düzenlenen ‘Doku Kumaş Tasarım Yarışması’na başvurular sürüyor.
Gaziantep’te düzenlenen tanıtım toplantısına katılan moda tasarımcısı ve yarışmanın koçu Dilek Hanif, 30 yıldır bu sektörde olduğunu ve ilk defilesinden beri Fransız, İtalyan kumaşlarının peşinden gittiğini belirterek, “Tasarım dünyası genellikle öyleydi. Daha iyi sonuç verdiğini düşünürdük. Arkamızı dönüp de kendi ülkemde neler üretiliyor, hangi kumaşlar var diye bakmadığımı ben Gaziantep’e özgü Kutnu kumaşı ile tanışınca anladım. Tasarımı coşturan kumaştır. Biz tasarımlarımızı artık ülkemizdeki kumaşlarla yapmalıyız. Doğal, doğaya saygılı kumaşlarla” dedi.
Tasarımda malzemeleri biraraya getirmenin çok önemli olduğunu dile getiren Hanif, “Bu yarışmanın da bunu yapmasını istiyoruz. Yarışmacılardan Türkiye’nin her yerinden Anadolu’da dokunan, bu toprakların değeri olan kumaşların biraraya getirilmesini, yeni bir yorumla tasarlanmasını bekliyoruz. Sadece desen, kumaşın görünüşü değil sürdürülebilirlik ve çevrecilik anlayışının da dikkate alınmasını istiyoruz” diye konuştu.
‘İhracatımız arttı’
GATHİB Başkanı Ahmet Fikret Kileci, geçen yıl bölgenin 816 milyon dolar kumaş ihracatı yaptığını aktararak, şöyle konuştu:
“Burada sadece Gaziantep’in payı 653 milyon dolar. Özgün ve yenilikçi tasarımlarla gücümüzü daha da arttıracağız. Pandemide ortaya çıkan fırsatları avantaja çevirebiliriz. Türkiye, bugün İtalyan tasarım ürünlerine kumaş tedarik ediyor. İhracatta yüzde 30’luk artış görüldü. Pandemide, Türkiye’ye yatırım yapmak isteyen yabancı yatırımcıların sayısında ciddi artış var. Birçok ülke için hem üretim, hem lojistik anlamında ciddi fırsatlar ortaya çıktı. Yatırımcılar Türkiye’nin geleceğine ve potansiyeline inanarak, yatırımlarını sürdürdü. Bu yıl şehir olarak yüzde 25 büyümeyi hedefliyoruz. Bu da 10 milyar dolar ihracata ulaşmak anlamına geliyor.”
Başvurular 17 Mayıs’ta sona eriyor
Doku Kumaş Tasarım yarışması başvuruları, 17 Mayıs 2021’e kadar dokusundasanatvar.org adresinden yapılabilir. Sonuçlar ekim ayında açıklanacak. Birinciye 100 bin, ikinciye 50 bin, üçüncüye 25 bin lira ödül verilecek. İlk üçe girenler 2 yıl süreyle yurtdışındaki eğitim merkezlerinde eğitim görme imkânına sahip olacak.
Kutnu kumaşına hayat verdi
Kutnu, Gaziantep’te dokunan ipekli bir dokuma türü. Hammaddesi olan floş, suni ipek ve pamuk ipliğinden oluşuyor. Bu kumaşa hayat vermek için Kutnia markası yaratıldı. Kutnia kurucusu Jülide Konukoğlu, “Ata mirası modern halde geleceğe aktarılmalı. Katma değeri yüksek ürünler yapmalıyız” dedi.