Ekonomi Türk makinacılar İran’da büyük oynuyor

Türk makinacılar İran’da büyük oynuyor

02.11.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Makina İhracat-çıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Sevda Kayhan Yılmaz, İran pazarının Türkiye için alternatif aynı zamanda rakip bir pazar olduğunu söyledi.

Türk makinacılar İran’da büyük oynuyor

İran’da düzenlenen fuara katılan Yılmaz, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası Türkiye’nin makinacıları olarak bütün müşterilerine yazı gönderdiklerini ve ekonomik ilişkilerde kısa vadeli değil uzun vadeli olarak olaylara bakılması gerektiğini vurgulandıklarını dile getirdi.

Haberin Devamı

Yılmaz, Türkiye’nin makinacılarının yurtdışında Türk ekonomisinin sahip olduğu dinamikleri anlatarak üzerine düşen görevleri yerine getirmeye çalıştığını kaydetti.

‘Empati kurmalıyız’

Yakın zamanda İran’da düzenlenen Tahran Uluslararası Sanayi Fuarı’na (TIIE) katılan Sevda Kayhan Yılmaz, Türkler’in İran’da fuarcılık yapması için büyük önemli fırsatlar olduğunu söyledi.

İran’a uygulanan ambargoların kaldırılması sürecinden sonra, bu ülkeye dünyanın farklı bölge ve ülkelerinden şirketlerin ilgi gösterdiğini belirten Yılmaz şöyle konuştu:

“Fuarda gördük ki İran pazarına yabancı şirketler büyük ilgi gösteriyor. Bizim açımızdan İran Türkiye için önemli bir alternatif pazar ama aynı zamanda da ciddi bir rakip pazar. Cam sektöründe ciddi rekabet var. Çok iyi mühendisler. Ama bizim de onların da yol alması lazım. Empati kurarak iletişim sağlamalıyız.”

Haberin Devamı

İran’da fuarların ilgi görmesine rağmen başarılı bir fuar sisteminin olmadığını belirten Yılmaz, “Biz bu konuda İran’da başarılı işler yapabiliriz” dedi. Fuardaki Alman şirketlerinin ambargoların kalkmasından sonra bu ülke ile iş yapmak için İstanbul’da bir araya gelmeye daha olumlu baktıklarını ifade eden Yılmaz, “Fuarlarda pek çok konuda kısıtlama var. Fuar kitapçığında deneyimsizler. Kartvizit yok. Sistematik sınıflandırma yok. Aradığınız özel bir makinayı burada bulabiliriz diyemiyorsunuz. Sınıflandırma yok. Fuara Almanya, İsviçre, İtalya, Japonya ve Güney Kore gibi ülkelerden katılan çok sayıda firma vardı. Ancak gördük ki biz iletişim de bu şirketler arasında şahane bir avantajız. İstanbul’da, ortada buluşmak çok iyi bir kombinasyon olur. Bunun için hemen harekete geçmeliyiz” diye konuştu.

Yılmaz Türkler’in İran’da fuarcılığın gelişmesi için öncü olabileceğini kaydetti.

‘İş potansiyeli olan çok alan var’

İran’da Türkler’in yapabileceği çok sayıda iş potansiyeli olduğunu belirten Yılmaz, “Lastik kıyma makinası, kare kesimli porselenin kenarı için makina istiyorlar. Her alanda dönüşüm ihtiyaçları var. Enerji, elektrik, doğalgaz, seramik... Bu sektörlerde iş potansiyelleri çok yüksek. Hammadde temininde de İran’da fırsatlar var. Örneğin çelik ve çelik mamülleri...” şeklinde konuştu.