Ekonomi Türk mühendisler yaptı dünyaya pazarlayacak

Türk mühendisler yaptı dünyaya pazarlayacak

25.04.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ingenico, 456 gram ağırlığında hafif, küçük ve ergonomik seyyar yazarkasa POS cihazı iWE280’i geliştirdi. Türk mühendislerinin tasarladığı cihaz, Ingenico’nun satış yaptığı diğer ülkelere de pazarlanmaya başlandı

Türk mühendisler yaptı dünyaya pazarlayacak

Ingenico’nun, yazarkasa alanında iş ortağı PAVO A.Ş. ile ortaklaşa geliştirdiği yeni nesil EFT POS özellikli seyyar yazarkasa cihazı iWE280, öncelikle İtalya, İngiltere, Fransa, Brezilya, Rusya, ve Güney Afrika olmak üzere Ingenico’nun ofisi olan tüm ülkelerde de satışa çıktı.
Ingenico Türkiye ve Ortadoğu Genel Müdürü Alpay Sidal, Ingenico’nun yeni nesil cihazı iWE280 ile yeni bir dönem başladığını söyledi. İşyerlerine sadece KDV fişi basan ve vergi takibi getiren ürün satmayı hedeflemediklerini belirten Sidal, şu bilgileri verdi: “Yeni yazarkasa tebliği vesilesiyle yeni bir tasarım yaptık ve işyerlerine ek kazanç yaratacak, onların hayatını kolaylaştıracak bir platform kurmayı hedefledik.

Üç ayda 28 bin sattı
Yeni uygulamamız i-ciro ile işyeri sahipleri ciro bilgilerini cep telefonlarından öğrenebiliyor. Akıllı telefon ve web sitesi üzerinden anında işyeri sahipleri günlük, haftalık ve aylık olarak ciro ve nakit akış bilgileri öğrenebiliyor.
Türkiye’de ve dünyada ilk olacak bu uygulama ile işyerleri nakit ve kart ile gerçekleştirdiği toplam geliri anında cep telefonlarından izleyebilecek.”
Alpay Sidal, ocak ayında piyasaya sundukları yeni nesil yazarkasa POS iWE280’in üç ay dolmadan 27 bin 500 adet satış rakamına ulaştığını açıkladı. 10 bin adet sipariş için de anlaşma aşamasında olduklarını dile getiren Sidal, öncelik anlaşması gereği şirketin yeni nesil iWE280 yazarkasa POS’larının şu anda Garanti Bankası kanalıyla işyerlerine satıldığını kaydetti. Sidal, “Yakında diğer bankalar aracılığıyla da satışlarımız başlayacak” dedi.
Pavo ve Ingenico Ar-Ge ekiplerince geliştirilen ve üretimi Ingenico tarafından yapılan iWE280 yazarkasa POS, 456 gr ağırlığı, küçük ve hafifliğiyle gerçek bir seyyar cihaz özelliği taşıyor.

Pil ömrü iyi
Üstün pil performansıyla arka arkaya yaklaşık 250 kredi kartlı işlem yapabilen iWE280, saniyede 30 satır baskı yapan hızlı yazıcısı ile de saha ekiplerinin hayatını kolaylaştırıyor. Tek bir şarj ile 3 günden uzun süre standby’da kalabilen cihaz, düşmeye ve ekran darbelerine de dayanıklı. 2 saat gibi kısa sürede tam şarj olan iWE280, çipli ve kartlı ödemelerin yanı sıra temassız ödemede de kullanılabiliyor.

Haberin Devamı

Türkiye ilk beşe girer
2013 yılında dünya genelinde Ingenico ve Landi markaları ile toplam 7 milyon adet POS cihazı satan Ingenico’nun CEO’su Philipe Lazare, Türk hükümetinin kayıt dışılığı azaltmak için yaptığı değişimin olumlu olduğunu kaydetti. Fransa’da KDV konusunun işyerinin aylık olarak beyanı ile belirlendiğini kaydeden Lazare, “Türkiye’de yapılan birtakım yasal süreçler sonrasında Türk mühendislerimizin Fransa merkezle birlikte ortaya çıkardığı ürünü tüm dünyaya pazarlayacağız” dedi.
Ingenico EMEA Bölgesi Başkanı Yardımcısı Jacgues Behr ise, 2016 yılında cihazların yenilenmesi ile Türkiye’de sıçrama beklendiğini belirtti. Behr, “Ingenico’nun toplam satışlarında Almanya, Brezilya ve Çin ilk üç sırada. Türkiye ise ilk 10 içerisinde. 2016’da Türkiye ilk 5 içerisine girer” diye konuştu.

Haberin Devamı

Çok zor koşullara dayanıklı
- Ingenico, yeni bir tasarımla piyasaya sunduğu yazarkasa POS modelini dünyada da pazarlamaya başladı.
- Dokunmatik, renkli ve zor koşullara dayanıklı ekranı ile iWE280, uzun süreli kullanımlarda bile çizilmiyor.
- -10 ile 45 derece sıcaklıkta da çalışabilen ve 1.2 metreden düşmelere de dayanıklı olan Ingenico yazarkasa POS iWE280, ikinci SIM özelliği ile operatör kaynaklı iletişim kesintilerinde alternatif operatör üzerinden haberleşme sağlıyor.
- GPS ile lokasyon belirleme projelerine uygun olan cihaz, opsiyonel entegre barkod okuyucusu ile stok yönetimi uygulamalarında da konumlandırılarak anında satış ile kasalardaki kuyruklara son verecek.
- Taksit ve puan kazandırma özellikleriyle tüm banka uygulamaları da hazır olan Ingenico yazarkasa POS cihazı, iletişim ve şarj ünitesi üzerinden para çekmecesi ile masaüstü olarak da kullanıma uygun.

Tek cihazda iki işlem birden
Beko, Türkiye’de ürettiği ve TÜBİTAK testlerini tamamlayan Beko yazarkasa POS cihazını bayilerinde anlaşmalı kredi kartlarına 36 ay vade imkanı ile sunuyor. Farklı bankalarla uyumlu çalışan bu cihaz, Arçelik ve Avea işbirliği ile ayrıca sim kart alınmadan aylık iletişim bedeli içinde olarak entegre GSM kartına sahip.
Servis, yazar kasa açılışı, banka uygulama açılışı ve GSM aktivasyonu işlemlerini tek noktada ücretsiz olarak yapıyor. Beko YazarkasaPos cihazının yazılımının geliştirilmesi aşamasında kredi kartı uygulaması için pazarda 15 banka ile çalışıldı.

Yüksek teknolojiye sahip
Koç Holding Dayanıklı Tüketim Grubu Başkanı ve Arçelik Genel Müdürü Levent Çakıroğlu, “Gelir İdaresi Başkanlığı’nın kayıt dışı ekonomiyle mücadele amacıyla yaptığı düzenleme uyarınca halihazırda kullanılan tüm yazarkasa cihazlarının yeni nesil yazar kasalar ile değiştirilmesi kanuni yükümlülük haline geldi. İlk etapta sadece seyyar EFT-POS kullanan mükelleflerin 1 Ekim 2013 tarihine kadar yeni nesil ödeme kaydedici cihazları kullanmaya başlamaları gerekiyordu.
Aynı cihazla perakende satış fişi ve kredi kartı ödeme belgesi verilecek ayrıca tek cihaz üzerinden farklı bankaların kredi kartlarıyla işlem yapılabilecek. ‘Beko yazarkasa POS’, Türkiye’nin önde gelen bankaları ve şirketleri ile yapılan ortak geliştirme çalışmaları sayesinde, yüksek güvenlikli teknolojisiyle ürüne ve müşteriye özel kampanyalara imkan veriyor” dedi.

Haberin Devamı

17 bankayla çalışıyor
Profilo Ödeme Sistemleri İcra Kurulu Başkanı Veli Tan Kirtiş, satışa sundukları Profilo VeriFone VX 680-E1’e yoğun bir talep olduğunu ve sahadaki kurulumlarının devam ettiğini söyledi.
Profilo VX 680-E1’in tüm bankalarla uyumlu olduğunu da dile getiren Veli Tan Kirtiş, “Ayrıca tek bir terminal üzerinde satış ve ödeme işlemlerini entegre bir şekilde gerçekleştiriyor. Bütün bankacılık kredi kartı güvenlik standartlarını sağlıyor.
Türkiye’de 17 bankanın kredi kartı uygulamasını destekliyor ve mükellefin istediği banka ile çalışmasına olanak tanıyor. Bu 17 banka ile bugün aktif EFT POS pazarının yüzde 98’ini kapsayabiliyoruz” dedi. Veli Tan Kirtiş, Profilo VeriFone VX 680-E1’in modern, kullanımı kolay, dokunmatik renkli ekranlı, yüksek çözünürlüklü, olduğunu belirterek, özellikleri hakkında şu bilgileri verdi:
“Kullanıcı dostu. Dokunmatik renkli ekranı ve menü seçenekleri var. Kullanıcı istediği işlemleri, kolay menü sayesinde rahatça yapabiliyor.

Ağırlığı 577 gram
Ürün şık tasarımının yanı sıra rahat bir mobil kullanım imkanı sunabilmesi adına 577 gram ağırlığında, sadece 172 mm uzunluğunda, 86 mm genişliğinde ve 69 mm yüksekliğinde.
Rulo tüketiminin fazla olacağını düşünerek 15 metrelik rulo ile kullanılacak şekilde tasarladık. Güçlü bileşenleriyle işlemleri saniyeler içerisinde gerçekleştiren VX 680-E1, PCI PTS 3.X, EMV Level 1-2 protokolleriyle güvenli alışveriş ortamı sunuyor. Temassız (NFC özellikli) kart okuyucu desteğini de üzerinde barındırıyor. VeriFone VX 680-E1 ısıya, neme, toza ve düşmelere karşı çokdayanıklı.”

Haberin Devamı

İki milyon cihaz yeni nesile geçecek
Vera Delta yazarkasa POS’u geliştiren MT Grup’un Yönetim Kurulu Başkanı Murat Sancak, Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihazda (ÖKC) 2013-2016 tarihleri arasında 1.8 milyon yazarkasa POS’un etkileneceğini söyledi.
ÖKC’ye geçişin ilk aşamasında başta otopark ve restoran işletmeleri olmak üzere, seyyar EFT POS cihazı kullanan işletmelere işaret edildiğini hatırlatan Sancak, “01.01.2014 tarihinde başlayacak ve 01.01.2016 tarihine kadar devam edecek olan geçiş sürecinde ise herhangi bir işletme ayrımı yer almıyor. 3100 Sayılı Kanuna tabi olan tüm işletmelerin geçiş süreci başlıyor” dedi.
Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihaza geçişin, esnaf, bankalar ve vatandaş tarafından da olumlu karşılandığını dile getiren Murat Sancak, “Esnaf bu sistemden memnun. Artık kuralı koyan kendisi. Hangi banka ile isterse onunla çalışacak. İşletmesindeki POS kirliliğinden kurtulacak.

Mobil ve masaüstü
Yeni nesil yazarkasa cihazlarının sektörel ek uygulamaları da destekliyor olması, verimliliği de artıracak” diye konuştu.
MT Bilgi Teknolojileri olarak tasarladıkları Vera Delta’nın hibrit özellikli bir cihaz olduğunu da belirten Sancak, “Vera Delta yalnızca ethernet ve GPRS fiziksel bağlantı ara yüzleri ile değil, cihazın tüm fonksiyonlarıyla hem mobil hem de masaüstü kullanıma uygun. Bu özelliğiyle Vera Delta cihazımız aynı zamanda Türkiye’nin ilk masaüstü yeni nesil ÖKC cihazıdır ve halen bu şekilde on binleri bulan masaüstü kullanıcısına sahiptir” bilgisini verdi.

Haberin Devamı

Kayıt dışı en aza indiriliyor
Yazarkasa ve POS’un birleşmesiyle ülkemizde Ödeme Kaydedici Cihazlar (ÖKC) alanında 1 Ekim tarihi itibariyle yeni bir dönem başladı. Geçen süreçte mobil POS’lar birer yazarkasaya dönüştü. Türkiye’deki 2.2 milyon adet POS cihazı kademeli etkilenecek

Türkiye’de, yeni nesil ‘yazar kasa POS’ uygulamasına geçiş devam ediyor. Yazar kasa ve POS’un birleşmesiyle ülkemizde Ödeme Kaydedici Cihazlar (ÖKC) alanında 1 Ekim tarihi itibariyle yeni bir dönem başladı.
Yeni uygulama ile mobil POS’lar birer yazar kasaya dönüştü. Artık POS cihazları yazar kasa fişi de kesiyor. Hem yazar kasa, hem de POS işlemi tek bir cihazda yapılabiliyor. 1 Ekim tarihi itibariyle kapıda, sokakta ya da masada ödeme yapmak isteyen tüketici, yazar kasa fişini ve POS slip’ini aynı cihaz üzerinden alabiliyor.

2.2 milyon cihaz var
Seyyar EFT-POS cihazı kullanan restoran, kafe, otopark, su ve tüp dağıtıcıları gibi hizmeti müşterinin ayağına götüren işletmeler başta olmak üzere her sektörde yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanılması zorunlu hale geldi. Bu durum Türkiye’deki 2.2 milyon POS cihazını etkiliyor. Buna göre ilk etapta mobil POS’lar yazar kasaya dönüştü. Bundan sonraki aşamada ise sabit POS’lar birer yazarkasaya dönüşecek. Seyyar POS cihazı kullanan işletmelere yazarkasa işlevli POS kullanım zorunluluğunun getirilmesi ise 200 milyon euro civarında yeni bir pazarın oluşmasını da sağladı. TÜBİTAK onaylı farklı cihazlar bulunuyor. Bu cihazlar Vera Delta, inPOS, Beko/Arçelik, Hugin, Profilo şeklinde.

Yeni dönem başlattı
İstanbul Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası(İSMMMO) Başkanı Yahya Arıkan, yeni nesil POS cihazı kullanımı başlamadan önceki mevzuata göre POS cihazı kullanılarak yapılan tahsilatın sonunda fatura veya yazarkasa fişi düzenlenerek satışların kayıt altına alındığını söyledi.
Arıkan, “Bazı mükelleflerin POS cihazı kullandıkları halde belge düzenlemediklerinin tespiti Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından rahatlıkla tespit edilebiliyor. Elektronik ortamda verilen KDV beyannamesinin tanziminde aylık POS cihazı rakamı ile beyanın oto kontrolü yapılmaktadır. Yeni nesil ÖKC kullanılması ile yeni bir dönem başlamıştır. Yeni nesil ÖKC kullanımında önce POS ve yazarkasa fişi ayrı ayrı elde ediliyordu. Bu şekilde kredi kartı kullanılarak yapılan tahsilatlar kayıt altına alınırken, kayıt dışı işlemin asgariye indirilmesi sağlanmıştır” dedi.
Arıkan, ancak nakit yapılan ve fiş pazarlığı olan ortamların yine kayıt dışı kalacağını vurgulayarak, “Sonuç olarak yeni nesil ÖKC kullanılmasıyla kredi kartlı yapılan satışların tamamı kayıt altına alınıyor.
Yeni nesil ÖKC satışı ile önceleri sıkıntı yaşanmıştır. Ancak satın alınma süresinin uzatılması ile sorun çözülmüştür. İhtiyaç duyan her mükellef anında cihaza sahip olmaktadır” diye konuştu.

Vergide kayıplara önlem olur
Türkiye’de yazarkasanın geçmişi 15 yıl önceye gidiyor, POS’un yaşı ise daha genç. Yazarkasa POS birleşmesinin yararlarını uzmanlar şöyle sıralıyor:
- Tüketimdeki vergi kaybı en aza indirilerek ve mükellefler gereksiz kırtasiye yükünden kurtarılacak.
- Kredi kartı kullanımının yaygın ve yoğun olduğu ülkemizde bu uygulamanın her tarafa yararı olacak.
- Kullanıcılar artık kredi kartı ile yaptıkları alışverişlerden tek nüsha alacaklar. Böylece daha doğru, yapılan işin mahiyetine uygun olarak vatandaşlık görevlerini yerine getirmiş olacaklar.
- KDV açısından vergi mükellefi olanlar için ise kırtasiye masrafı azalacak. Harcanan zamandan tasarruf edilecek.
- Vergi yönetimi ciddi bir vergi kaybından kurtulmuş olacak.

‘Yeni POS alımlarını kolaylaştırıyoruz’
Akbank Ödeme Sistemlerinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Sindel, yazar kasa POS düzenlemesiyle ilgili Akbank olarak pazarın büyük bir kısmını kapsayan ürünler için çalışmalarnı tamamladıklarını söyledi. Sindel, şu bilgileri verdi:

9 taksit imkanı
“Bu kapsamda üye işyeri olan mükellefler hangi yazarkasa POS ürününü tercih ediyorlarsa, onların bu tercihi yönünde hizmet veriyoruz. Ayrıca avantajlı kampanyalarımızla yazarkasa POS alımını kolaylaştırarak, ilk adımda KDV mükellefi müşterilerimize fırsatlar sunuyoruz.
Hediyeli yazarkasa POS kampanyamızda, Profilo Verifone yazarkasa POS’unu Akbank şubelerinden, Akbank kartlarıyla alan müşterilerimize hem 9 taksit imkanı sunuyoruz, hem de 1 yıla varan ücretsiz, komisyonsuz POS paketi hediye ediyoruz.
Üye işyerlerimiz potansiyel cirolarına göre seçecekleri paketler kapsamında, 1 yıla varan sürelerle yazarkasa POS ücreti, POS komisyonu ödemeyecekler. Ekim ayından beri devam ettiğimiz diğer avantajlı kampanyamızda ise istediği marka yazarkasa POS’unu Akbank kredi kartıyla alan üye işyerlerimize 30 Nisan 2014 tarihine kadar vade farksız 9 ay taksit imkânı sağlıyoruz.”

‘Fiyatlar esnafa çok yüksek geldi’
Türk Ekonomi Bankası (TEB) Bireysel ve Özel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Mendi, 2014 yılında yazarkasa POS için TEB’i tercih eden firma sayısının hızla arttığını belirterek, özellikle yeni açılan işyerleri ya da mali hafızası dolduğu için mevcut cihazlarını yenileyen eski işyerlerinin de yeni nesil yazarkasa POS tercih ettiğini söyledi.
Yeni geliştirilen yazarkasa POS’ların farklı teknolojileri nedeniyle maliyetlerinin daha yüksek olduğunu dile getiren Mendi, şöyle konuştu: “Yazarkasa POS’ların maliyetinin birçok esnafımıza pahalı geldiğini gözlemliyoruz. Makinelerin ortalama fiyatı 1.700 TL civarında. Ayrıca bazı işletmeler için tek bir cihaz almak da yeterli değil. Özellikle servis yapan esnafların her mobil araç için ayrı cihaz alması gerekiyor. Bu da işletmeler açısından oldukça maliyetli bir geçiş olmasına neden oldu.

Eğitim hizmetleri
TEB olarak, müşterilerimizin karşı karşıya kaldıkları maliyeti karşılamak için çeşitli fırsatlar sunuyoruz. POS ciro sözü ya da Business Card harcama sözü veren mükelleflerin cihaz maliyetlerini karşılıyoruz. Mükellefler sunduğumuz bu fırsatlardan dilediğini seçerek yazarkasa POS’unu satın alabiliyor ve POS uygulamamızı hemen yükleterek işlem yapmaya başlayabiliyor.
Mükellefler şubelerimizde görev yapan portföy yöneticilerimizin yanı sıra 444 0 832’den süreçle ilgili bilgi ve destek alabiliyor. İşyerleri için bölgelerimizde Ödeme Kaydedici Cihaz (ÖKC) konusunda eğitimler düzenliyoruz.

‘62 bin işletmeye cihaz ulaştırdık’
Denizbank KOBİ Bankacılığı Grubu Genel Müdür Yardımcısı Burak Koçak, bir yandan KOBİ’lerin finansman ihtiyaçlarına cevap verirken, bir yandan da günlük hayatlarında çeşitli avantajlar sağlayacak, hayatlarını kolaylaştıracak hizmetler sunmak istediklerini söyledi. Koçak, sözlerini şöyle sürdürdü: “KOBİ’lere daha fazla destek olabilmek amacıyla ürünlerimizi geliştiriyoruz. KOBİ’lerimizin ihtiyaçlarını doğru tespit ederek, ihtiyaçlarına yönelik yeni ürün ve hizmet paketleri oluşturuyoruz.

POS alana kredi
2013 yılında 62 bin esnafımıza, işletmemize yazarkasa POS’u en uygun koşullarla ulaştırdık ve ulaştırmaya devam ediyoruz.
Halihazırda devam etmekte olan ‘Seç Bakalım’ kampanyamız ile Vera yazarkasa POS’u Denizbank’tan alanlara yüzde 1.19 faiz oranı ile 50 bin TL’ye kadar 36 aya varan vadelerle kredi imkânı sunuyoruz ve dosya masrafı almıyoruz.”