Ekonomi Türk müteahhitlere Kazakistan dopingi

Türk müteahhitlere Kazakistan dopingi

21.05.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin Nursultan Büyükelçisi Nevzat Uyanık, “Kazakistan’ın altyapısı yenilenirken, Türk girişimciler işçilik, mühendislik ve mimarlık alanlarında etkin çalışmalar yürütüyor.

Türk müteahhitlere Kazakistan dopingi

Yatırımlarda ilk 10 ülke arasındayız. Orta Asya Bölgesi’nde Kazakistan bizim müteahhitlik sektöründe en güçlü olduğumuz ikinci ülke. Projelerin toplamı 24 milyar doları geçmiş durumda” dedi.

Haberin Devamı

Milliyet’e konuşan Uyanık’ın açıklamaları özetle şöyle:

- Kazakistan, Türkiye’nin en önemli stratejik ortaklarından birisi ve bağımsızlıklarını ilk tanıyan ülke olmanın gururunu yaşıyoruz. Büyük Öğrenci Projesi’yle çok sayıda öğrenci Türkiye’de seçkin eğitim kurumlarında eğitim alıyor.

Ülkenin altyapısı yenilenirken, Türk girişimciler işçilik, mühendislik ve mimarlık alanlarında etkin çalışmalar yürütüyor.

Kazakistan’ın ekonomik ilişkilerinde önde gelen ülkelerden biriyiz. Kazakistan, hidrokarbon zengini ve son 20 yıl içerisinde 300 milyar dolara yakın yabancı sermaye çekmiş bir ülke. Kümülatif olarak Türkiye’nin doğrudan buraya yatırımları 3.2 milyar dolar civarında. Yatırımlarda ilk 10 ülke arasındayız.

Haberin Devamı

Türk mütehatlik sektörü, dünyada ikinci sırada. Orta Asya Bölgesi’nde Kazakistan bizim müteahhatlik sektöründe en güçlü olduğumuz ikinci ülke. 487 büyük çaplı projeye imza attık. Projelerin toplamı 24 milyar doları geçmiş durumda.

Türk müteahhitlere Kazakistan dopingi
İpek Yolu canlanıyor

- Kazakistan maden zengini bir ülke. Ekonomik yapı, özellikle 2014 - 2015’te petrol fiyatlarının aniden düşmesi ülke ekonomisinde develüasyona sebep oldu. Bu sebeple sanayisini geliştirmeye ve KOBİ’leri teşvik etmeye, tarımda, imalat sanayinde ve turizmde başta olmak üzere hizmet sektörlerinde ekonomisini geliştirmeye devam ediyor.

Son dönemde krom, çinko, bakır, altın, soda külü gibi madeni kaynakları çıkarıp işletme konusunda da firmalarımız çalışıyor. Aynı zamanda seracılık, özel ekonomik bölgelerde imalat gibi alanlarda Türk yatırımcılar çalışmalar yürütüyor.

- Türkiye, doğu batı ticaretinde daha çok Kuşak Yol Projesi’nde ve tarihi İpek Yolu’nu canlandırılmasında yapıcı yaklaşımıyla bölge ülkeleri arasında kazan kazan ilkesine dayalı herkesin menfaatine bir politika izliyor. Orta Kuşak girişimimizle, Doğu Batı arasında Orta Asya’dan Hazar geçişiyle Kafkasya üzerinden Türkiye’ye demiryolunun ve karayolu ulaştırmacılığının çok katmanlı ulaştırma ağıyla bağlanmasıyla ticaret ivme kazanacak.

Büyük fırsatlar var

Yakın dönemde, bu güzergah üzerindeki ülkelerle ulaştırma, lojistik, ticaret, gümrük alanlarında geliştirilecek ortak projelerle hayata geçirilmesi amaçlanıyor. Bakü - Tiflis - Kars demiryolu hattımızın açılmış olması da büyük fırsatlar yaratıyor.”