EkonomiTurkcell sabite el attı, yurtdışı çekim merkezinde

Turkcell sabite el attı, yurtdışı çekim merkezinde

17.12.2010 - 00:20 | Son Güncellenme:

Turkcell’in sabit hat tarafında konumlanan hızlı internet kolu Superonline, Suriye, Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Suudi Arabistan’dan telekom şirketleriyle 1 milyar liralık yatırım değeri olan fiber optik hat altyapısı kuruyor

Turkcell sabite el attı, yurtdışı çekim merkezinde

Turkcell, Türkiye’de internette altyapı pazarının lideri olan Türk Telekom’un Ortadoğu bölgesindeki projesiyle rekabete girecek.
Etisalat (BAE), Mobily (Suudi Arabistan), Ürdün Telekom/Orange Jordan-Mada-Zain ortaklığı (Ürdün), Suriye Telekom ve Superonline’ın işbirliğiyle su altı kablolarının en yoğun birleşim noktalarından biri olan Füceyre’den Avrupa’ya uzanan bir fiberoptik altyapı ağı birbirine bağlanacak.
Hattın 2011’in ikinci yarısında kullanıma açılması hedefleniyor. Proje Füceyre’den (BAE) başlayıp, Riyad (S. Arabistan), Amman (Ürdün) ve Tartus’tan (Suriye) geçerek İstanbul’a ulaşacak. Hat iki ayrı yoldan iki fiber hat şeklinde ilerleyecek.

Yedekleyerek ilerliyor
Turkcell’in CEO’su Süreyya Ciliv, karasal fiber optik hat projesi (RCN) ile Türkiye ve bölge için dev bir projenin adımının atıldığını kaydetti. Ciliv, “2 milyar insana kesintisiz internet sunmayı planlıyoruz. Bu tür projelerle İstanbul’u yeni internet üssü haline getirmeyi istiyoruz” diye konuştu.
“Bir dijital otoyol kurarak bölge insanının internete ulaşmasını sağlıyoruz” diye konuşan Süreyya Ciliv, şöyle devam etti: “Bu proje hız açısından eşsiz olacak, yedeklemeli olduğu için kesintisize yakın bir altyapı sunacak, karada olduğu için hızlı bir şekilde tamir edilebilir olacak.”

Haberin Devamı

Turkcell sabite el attı, yurtdışı çekim merkezinde

7.750 km’lik fiberoptik ağ yolda
- 5 ülkeden geçiyor
- 7 operatörü kapsıyor
- Uzunluğu 7.750 km
- Toplam Kapasitesi 12.8 Terabit (sn)
- Başlangıç kapasitesi 2.4 Terabit (sn)

Durmak yok, fiber yatırımına devam
Ankara’da düzenlenen törende konuşan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, internet kullanımının Türkiye’de ve dünyada büyük artış gösterdiğini belirterek, “Bu tür projeler bizi rehavete sürüklemesin. Kısa sürede bunlar bile yetersiz kalacak. Havadan, karadan her yerde iletişim hatlarını güçlendirmemiz lazım. Bu proje Arap dünyasıyla geliştirilen ekonomik ilişkinin daha da ileriye taşınması demek oluyor” dedi. Bakan Yıldırım şirketlerin devletten devlete işbirliğinin daha önüne geçtiğini ve daha hızlı işbirlikleri kurabildiğine de dikkat çekerek “Bizim vazifemiz bu işleri yapan firmalara operatörlere destek olmak. Onların önünü açmak” diye konuştu.