Ekonomi Türkiye, 2023’te yüzde 4.5 büyüdü

Türkiye, 2023’te yüzde 4.5 büyüdü

01.03.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Türkiye ekonomisi, 2023 yılında yüzde 4.5 büyüdü. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “2024 yılında, net dış talebin büyümeye pozitif katkı verdiği ılımlı ve dengeli bir büyüme bekliyoruz” dedi.

Türkiye, 2023’te yüzde 4.5 büyüdü

TÜİK, Ekim-Aralık 2023 dönemi gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) verilerini açıkladı. Buna göre Türkiye ekonomisi, 2023 yılında yüzde 4,5 büyüdü. 2023 yılının dördüncü çeyreğinde ise yüzde 4 büyüme gerçekleşti. Bakan Şimşek, yaptığı açıklamada, Orta Vadeli Program (OVP) kapsamında büyümede yılın üçüncü çeyreğinde başlayan dengelemenin son çeyrekte de devam ettiğini belirterek, “Yılın ilk yarısında 8.8 puan olan iç talebin büyüme katkısı yılın ikinci yarısında 6.6 puana geriledi. Net dış talebin negatif katkısı ise 4.9 puandan 1.6 puana düştü” dedi. 2023 yılında büyümenin yaklaşık üçte birinin ülkenin üretken kapasitesini arttıran makine ve teçhizat yatırımlarından geldiğini ifade eden Şimşek, ekonomideki dengelenmenin ve cari açıktaki iyileşmenin devam ettiğine işaret etti. Şimşek, “2024 yılında net dış talebin büyümeye pozitif katkı verdiği ılımlı ve dengeli bir büyüme bekliyoruz. Uyguladığımız politikalarla iyileşen büyüme kompozisyonu dezenflasyon sürecine önemli katkıda bulunacaktır. Kalıcı refah artışı için fiyat istikrarını sağlamanın yanı sıra yüksek katma değerli üretime ve verimlilik artışına odaklanan yapısal reformlara devam edeceğiz” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Kişi başı gelir 13.110 dolar oldu

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 2023 büyüme verisini değerlendirirken GSYH’nin ilk kez 1 trilyon doların üzerine çıktığını, kişi başı GSYH’nin ise 13 bin 110 dolar seviyesine yükseldiğini kaydetti. Yılmaz, “OECD ve G-20 ülkeleri arasında büyüme oranında ikinci sıradayız” dedi.

Dış ticaret büyümeye katkı verecek

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, büyümeye ilişkin olarak, “2024 yılında mal ve hizmet ihracatında sağlanacak artışlar ile mal ve hizmet ithalatında düşüşler neticesinde, dış ticaretin ekonomik büyümeye olumlu katkı vermesi beklenmektedir” yorumunu yaptı.

Bakan Şimşek, Yellen ile görüştü

Türkiye, 2023’te yüzde 4.5 büyüdü

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan ile Sao Paulo’da G-20’nin oturum aralarında bir araya geldi. Görüşmede enflasyonla mücadele misyonu da dahil olmak üzere Türk ekonomi politikasının devam eden gelişimi tartışıldı. Ayrıca kara para aklamanın önlenmesi çabaları, terörist rejimlerinin finansmanına karşı mücadele ve yaptırımların uygulanması gibi bölgesel konular da ele alındı.