Ekonomi Türkiye Afrika’da Büyükelçilik sayısına 30’a çıkartıyor

Türkiye Afrika’da Büyükelçilik sayısına 30’a çıkartıyor

11.05.2010 - 16:45 | Son Güncellenme:

.

Türkiye Afrika’da Büyükelçilik sayısına 30’a çıkartıyor

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, “12 büyükelçiliğimizi şu anda 30 büyükelçiliğe çıkarıyoruz Afrika genelinde. Bu 30 büyükelçiliği tamamladığımızda Afrika nüfusunun yüzde 95’inde Türkiye’nin diplomatik büyükelçi sıfatıyla temsili söz konusu olacaktır’ dedi.
Babacan, Uluslararası Menkul Kıymet Birlikleri Konseyi (ICSA) Genel Kurulu kapsamında gerçekleştirilen “Kriz Sonrası Küresel Finans Sektörü Düzenlemeleri” konulu konferansta yaptığı konuşmada, dünyanın yeni yeni toparlanmaya başladığı, dünya genelinde büyümenin sinyallerinin alındığı, ama aynı zamanda Avrupa’da ciddi problemlerin yaşandığı ve çözülmeye çalışıldığı bir dönemde bu toplantının yapılmasının ayrı bir önemi olduğunu vurguladı.
Babacan, “Öyle ümit ediyorum ki, bugün burada konuşulacak olan, tartışılacak olan konular, hepimizin faydalanacağı, sonuç alabileceğimiz konular olacaktır” dedi.
Türkiye’nin bölgedeki konumuna ilişkin olarak Babacan, şunları kaydetti:
“Türkiye bir Avrupa ülkesi, Türkiye aynı zamanda bir Asya ülkesi. Öte yandan Türkiye Afrika ile özel, derin bağlantıları olan bir ülke. Bir bakıma üç kıtanın kesiştiği bir coğrafyada Türkiye. Yine Türkiye bir Akdeniz, Karadeniz, Hazar ülkesi. Türkiye bir Orta Doğu, Balkan, Kafkas ülkesi.
Türkiye yine Orta Asya ile çok güçlü kültürel, tarihi bağları olan bir ülke. Türkiye bir NATO üyesi, Türkiye bir Avrupa Konseyi üyesi, OECD üyesi, AB’ye üyelik noktasında bir aday ülke, bir katılımcı ülke, üyelik müzakerelerine başlamış olan bir ülke. Kuşkusuz NATO ile ve Batıyla olan bağlarımız bizim ana ittifak hatlarımızdır. Ama öte yandan hemen yanı başımızdaki çok geniş coğrafyayla da çok köklü ticari, ekonomik, tarihi bağlarımız mevcuttur.”
Türkiye’nin Güneydoğu Avrupa işbirliği sürecini başlatan ülke olduğunu söyleyen Babacan, burada 10 Balkan ülkesini yılda bir defa zirve seviyesinde toplayan ve farklı alanda bakanların sık sık bir araya geldiği bir yapının mevcut olduğunu vurguladı.
Babacan, “Ki şu anda dönem başkanıyız. İlk defa İstanbul’da 3-4 hafta önce ekonomi, maliye bakanları ve merkez bankaları başkanlarını topladık ve zirve de Haziran ayında yapılacak” dedi.
Türkiye’nin yine Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütünü kuran ülke olduğunu anımsatan Babacan, Türkiye’nin Ekonomik İşbirliği Örgütü’nü (ECO) başlatan ülke olduğunu, burada Türkiye, İran ve Pakistan’ın kurucu üye olduğunu, ancak Orta Asya’daki bütün ülkelerin bu yapının üyesi olduğunu anlattı.
Ali Babacan, “2007 yılında benim Dışişleri Bakanlığım döneminde Arap Ligi ile bir formel yapı kurduk. Yine Körfez İşbirliği Konseyi... Türkiye Afrika Birliği’nin stratejik ortağıdır. Dünyada sadece 3 ülke kendi başına Afrika Birliği’nin stratejik ortağıdır, Çin, Hindistan ve Türkiye’dir. Afrika Kalkınma Bankası’na Türkiye yeni üye olmuştur. 12 büyükelçiliğimizi şu anda 30 büyükelçiliğe çıkarıyoruz Afrika genelinde. Bunların çoğu hizmete geçmiş durumda. Ve bu 30 büyükelçiliği tamamladığımızda Afrika nüfusunun yüzde 95’inde Türkiye’nin diplomatik büyükelçi sıfatıyla temsili söz konusu olacaktır” dedi.