Ekonomi Türkiye-Çin ticareti TL-yuan’a dönecek, hacim 6 kat artacak

Türkiye-Çin ticareti TL-yuan’a dönecek, hacim 6 kat artacak

09.10.2010 - 00:35 | Son Güncellenme:

Türkiye ve Çin, TL ve yuanla ticaret yapma konusunda mutabık kaldı. Başbakan Erdoğan iki ülke arasında bugün 17 milyar dolar olan ticaret hacmini 10 yılda 100 milyar dolara ulaştırmayı hedeflediklerini söyledi

Türkiye-Çin ticareti TL-yuan’a  dönecek, hacim 6 kat artacak

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Çin ile yeni bir adım attıklarını belirterek, tüm ilişkilerin Türk Lirası ve Yuan bazında yürütülmesi konusunda mutabık kaldıklarını söyledi. Erdoğan, 2020’ye kadar Çin ile 17 milyar dolar olan dış ticaret hacmini 100 milyar dolara ulaştırmak istediklerini söyledi. Çin Halk Cumhuriyeti Başbakanı Ven Ciabao ise, iki ülkenin terörizmle mücadelede karşılıklı mekanizmalar kurarak ortak çalışma kararı aldığını belirtti. Ciabao, Türkiye’nin İran konusundaki hizmetlerini takdirle karşıladığını kaydetti.
Erdoğan, dün resmi temaslarda bulunmak üzere Ankara’ya gelen Çin Halk Cumhuriyeti Başbakanı Ven Ciabao’yu Başbakanlık Merkez Bina’da törenle karşıladı. İkili başbaşa ve heyetlerarası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, açıklamasında Çin Halk Cumhuriyeti ile birlikte 4 bin 500-5 bin kilometrelik demiryolu ağını birlikte yapmayı arzuladıklarını belirtti.
Nükleer sinyali
Erdoğan şunları kaydetti:
“Gerek nükleer enerji, gerek termik gerek hidroelektrik santrallerde müşterek çalışmalar yapabileceğimizi kendileriyle konuştuk. Heyetlerarası görüşmelerde bakanlarımıza gerekli talimatlarımızı verdik. Ekimde Dışişleri Bakanımızın bir Çin seyahati olacak. Orada bu çalışmaları ele alarak, bu süreci hızlandırmanın gayreti içinde olacağız.”

100 milyar dolar
Erdoğan, Çin ile Türkiye arasındaki dış ticaret hacminin 17 milyar dolar olduğunu belirterek, “Aramızda bu konuda takvim belirledik. Bu takvime göre ‘2015’e kadar ticaret hacmini 50 milyar dolara çıkaralım’ dedik. İkinci etabı da 2020’ye kadar koyduk. 2020’ye kadar da ‘ticaret hacmini 100 milyar dolara ulaştıralım’ dedik. Bu konuda değerli meslektaşımla mutabık kaldık” diye konuştu.
‘Hızlı’ İpekyolu
Başbakan Tayyip Erdoğan şöyle devam etti:
“Bu bağlamdaki ilişkilerimizi, stratejik işbirliği seviyesine de yükseltme hususunda mutabakatımız var. Ve yeni bir adım olarak da bu rakamlara ulaşırken yeni bir adım daha atalım. Nedir bu adım? Bütün ilişkilerimizi Türk Lirası ve Yuan bazında yürütelim. Bu konuda da mutabık kaldık. Bu da öyle zannediyorum ki Rusya ve iran’dan sonra bu alanda en önemli adım olmuş olacak. Uluslararası kuruluşlarda örnek bir işbirliği içerisindeyiz. Bunun artarak devam etmesi bizim en önemli arzumuzdur.”
Erdoğan, İstanbul’u Pekin’e bağlayacak adımı atma kararlılığı içerisinde olduklarını ifade ederek, “Marmaray 2013’te bitiyor. Şu anda Edirne-Kars bu aradaki belli bir bölgesi bitmiş olan hızlı tren hattının bunlarla tamamlanması suretiyle şimdi modern İpekyolu’nu da yeniden tesis etme imkanına kavuşacağız” dedi.

Terörle mücadelede işbirliği
Ciabao ise konuşmasında karşılıklı olarak stratejik işbirliği kurulmasına karar verdiklerini söyledi. Ciabao, Erdoğan’ı uygun bir zamanda Çin’e davet ettiğini kaydetti. Ciabao şöyle konuştu:
“İki ülke terörizmle, aşırılıkla mücadelede karşılıklı mekanizmalar kurararak bu konuda ortak çalışma yapma imkanı kararı almıştır. Çin tarafı Türkiye’nin uluslararası platformdaki gücünü ve etkinliğini takdir etmektedir. İran konusundaki hizmetleri takdirle karşılamaktadır. İki ülke arasındaki ilişkilerin dostane bir şekilde artması, geliştirilmesi dünya barışına katkıda bulunacaktır.”

8 anlaşma imzalandı
İki ülke arasında ticaret, kültür ve ulaştırma konularında 8 anlaşma imzalandı. Bu çerçevede, iki ülke Hükümetlerarası İkili Ticari ve Ekonomik İşbirliğinin Geliştirilmesi ve Derinleştirilmesine İlişkin Anlaşma, İkili Ticari ve Ekonomik İşbirliğine İlişkin Orta ve Uzun Dönem Gelişim Planı İçin Ortak Çalışma Başlatılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası, Üçüncü Ülkelerde Altyapı İnşası ve Teknik Danışmanlık Hizmetlerinde İşbirliğini Artırmaya İlişkin Mutabakat Muhtırası ile Dış Ticaret Müsteşarlığı ile Çin Ticaret Bakanlığı Arasında Yeni İpek Yolu Bağlantısı Hakkında Ortak Çalışma Grubu Oluşturulmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ile Çin Ticaret Bakanı Chen Deming arasında imzalandı.
Kültürden teknolojiye...
Türkiye ile Çin Arasında 2010-2013 Yılları İçin Kültürel Değişim ve İşbirliği Uygulama Planı’na, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Çin Kültür Bakanı Cai Wu imza koydu. Ulaştırma Bakanlığı ile Çin Sanayi ve Bilgi Teknolojisi Bakanlığı Arasında Bilgi ve İletişim Teknolojileri Alanlarında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Muhtırası, iki ülke ulaştırma bakanlıkları arasında Ulaştırma Altyapısı ve Denizcilik Alanlarında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Muhtırası ve Hükümetlerarası Demiryolu
İşbirliği Anlaşması da Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile Çin Dışişleri Bakanı Yang Jiechi arasında imzalandı.

Sorulara Nobel engeli
Erdoğan ve Ciabao’nun düzenlediklerin ortak basın toplantısının ardından soru almamaları dikkati çekti. İkili açıklamanın ardından basın mensuplarına poz vererek salonda ayrıldı. İkilinin basın toplantısının hemen öncesinde Nobel Barış Ödülü’nün halen cezavinde bulunan insan hakları savunucusu Çinli muhalif Liu Ziaobo’ya verildiğinin açıklanması sonrası soru almaması dikkati çekti.
Erdoğan, Ciabao onuruna Başbakanlık Resmi Konutu’nda öğle yemeği de verdi.



Ciabao’ya ‘postallı’ protesto
Çin Başbakanı Ven Ciabao’nun Ankara ziyareti olaylı başladı. Doğu Türkistan Türkleri, sabah erken saatlerde Ciabao’nun kaldığı otelin önüne gelerek, postal fırlatarak protesto gösterisi gerçekleştirdi. Göstericilerle Ciabao’nun bulunduğu aracın arasındaki mesafenin uzak olması nedeniyle ayakkabı isabet etmedi. Bazı eylemciler Ciabao’nun fotoğraflarını parçaladı. Protestocu grup, daha sonra Nene Hatun Caddesi’ne kadar yürüdü. Burada, polis postal atan eylemciyi gözaltına almak isteyince gerginlik yaşandı. Bir kişi gözaltına alındı.

Üniforma yerine tören kıyafeti
Başbakan Tayyip Erdoğan’ın, Çin Halk Cumhuriyeti Başbakanı Ven Ciabao’yu karşıladığı resmi törende Şeref Kapısı’nda görevli saygı nöbetçilerinin giydikleri Emniyet Genel Müdürlüğü Tören Kıyafeti dikkati çekti. Başbakanlık kaynakları Şeref Kapısı’nda görevli saygı nöbetçilerinin bundan sonra sürekli tören kıyafeti giyeceklerini belirtti.
Erdoğan, dün Ankara’ya gelen Ciabao’yu Başbakanlık Merkez Bina’da resmi törenle karşıladı. İki ülkenin milli marşlarının çalınmasının ardından, Çin Halk Cumhuriyeti Başbakanı Ciabao, tören birliğini Türkçe, “Merhaba asker” diyerek selamladı.


Tanrıverdi: Kur riskinden kurtuluruz

Haberin Devamı

İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, iki ülkenin kendi para birimleriyle ticaret yapmasıyla ihracat ve ithalatçıların kur riskinden kurtulduğunu söyledi. Çin ile Türkiye arasında TL ve yuanla alışverişin başlamasının, ticaret dengesi Çin’in lehine olduğu için, önce bu Çin’e avantaj sağlayacağını belirten Tanrıverdi, “Ancak kısa süre içinde bizim ihracatçılarımız da durumu lehlerine çevirirler. Türkiye, Çin için ticarette cazip ülke haline gelir” dedi. Bu adımın, Başbakan’ın vizyonunun büyüklüğünü gösterdiğini vurgulayan Tanrıverdi, şimdi harekete geçme sırasının Merkez Bankası ve ekonomi yönetiminde olduğunu anlattı. Daha önce benzer bir anlaşmanın Rusya’yla da yapıldığını hatırlatan Tanrıverdi şöyle dedi:
“Rubleyle ticaret için atılan adımın ardından Merkez Bankası bu işin içinde olmadığı için uygulama sakat doğdu, şu anda da pek işlediği söylenemez. O nedenle bu anlaşmaların temenni olarak kalmaması için gerekenler yapılmalı.”


Moody’s Çin’in kredi notunu artırabilir

Haberin Devamı

Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Moody’s, Çin’in kredi notunu olası bir artış için izlemeye aldığını belirtti. Kuruluştan yapılan yazılı açıklamada, ülkenin kredi notunun üç ay içinde “A1”den “Aa3” seviyesine çıkarılabileceği belirtilerek, Çin’in sağlam ekonomik performansı, orta vadede büyümenin süreceği beklentisi ve hükümetin krize yanıt olarak hazırladığı planın hızlı ve etkili olmasının bu kararı desteklediği bildirildi. İç talepteki artış sayesinde Çin ekonomisindeki büyümenin sürdürülebilir olduğu vurgulanarak, ücretlerdeki artışla birlikte bu ivmenin, gelecekte hızlanabileceği ifade edildi.
Çin hükümeti, ekonominin bu yıl yüzde 9.5 büyüyeceğini öngörüyor. Ülke için en önemli risk faktörünün ihracata bağımlılık olduğuna işaret eden Moody’s, Avrupa’da ve ABD’de yeni bir ekonomik gerilemenin Çin ekonomisinin itici gücü olan ihracat artışını olumsuz yönde etkileyebileceğini belirtti. Moody’s, bir başka felaketin ise ABD ve Çin ticaretinde yaşanabileceğine dikkat çekerek, bu ilişkinin bozulmasının kırılgan küresel ekonomik toparlanma üzerinde olumsuz etki yapabileceğini vurguladı.