Ekonomi Türkiye’den Erbil’e ‘imar atağı’

Türkiye’den Erbil’e ‘imar atağı’

24.04.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Tartışmalı “bağımsızlık referandumu” sonrası ilişkilerin kopma noktasına geldiği Kuzey Irak’ta THY’nin yeniden seferler başlatması ekonomik canlanmayı da beraberinde getirdi. Doğu ve Güneydoğu ağırlıklı Türkiye firmaları, Erbil’i yeniden keşfederken, yapı fuarına katılan yüzlerce Türk firması ürününü görücüye çıkardı. Erbil’in de içinde yer aldığı bölgedeki kentler Türk işadamları tarafından imar ediliyor.

Türkiye’den Erbil’e ‘imar atağı’

Petrol, gıda, inşaat ve alt yapı alanında Kuzey Irak’ta söz sahibi olan Türk firmaları, yaşanan kısa süreli krizin ardından bölgede yeniden aktif hale geldi. Türkiye’nin en önemli pazarlarından birisi olan Irak’a 7 milyar doları aşan ihracatın yeniden canlandırılması hedefleniyor. İhracatın büyük bölümü ise Kuzey Irak’a gerçekleşiyor. Türkiye’den birçok alanda yüzlerce firma Erbil, Süleymaniye ve Dohuk bölgesinde iş yaparken, binlerce Türk vatandaşı da yeniden çalışma olanağı buldu.

Haberin Devamı

Erbil’de açılışı yapılan Uluslararası Yapı İnşaat ve Belediye Ekipmanları Fuarı’na 17 ülkeden yüzlerce firma katılıyor. 15 bin kişinin gezmesi beklenen fuara, Türk firmaları çıkarma yaptı.

Stantlara ziyaret

Özellikle Doğu ve Güneydoğu’da faaliyet gösteren ticaret ve sanayi odaları ile organize sanayi bölgesi başkan ve yöneticileri fuarda yerini aldı. 25 Nisan’a kadar açık kalacak fuarda, Türk firmaları üretim araçları ve ürünlerini sergileniyor. Diyarbakır Ticaret Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya ve Diyarbakır Sanayi Odası Başkanı Aziz Odabaşı başkanlığındaki yönetim kurulu üyeleri ve firma temsilcilerinden oluşan 50’yi aşkın işadamı grubu da fuara çıkarma yaptı. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi İmar Bakanı Derbas Kosret, Erbil Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Dara Celil Hayat, Erbil Valisi Nevzat Hadi’nin de içinde yer aldığı Kürt yöneticiler, Türkiye’nin Erbil Başkonsolosu Hakan Karaçay’la birlikte fuardaki Türk standlarını ziyaret etti.