Ekonomi Türkiye markada dünyayı solladı

Türkiye markada dünyayı solladı

21.03.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Türkiye, son 7 yılda 120 binin üzerinde başvuru ile Avrupa’da en fazla marka başvurusu yapılan ülke oldu.

Türkiye markada  dünyayı solladı

Türk Patent ve Marka Kurumu verilerine göre, tasarım başvurularında Avrupa’da 2., patent başvurularında ise 7. sırada. Türkiye, dünyada ise, “patent, marka ve tasarım” üçlü etkisiyle 8. sıraya kadar çıktı. Tasarımda 4., Markada 8., patentte ise 13. sırada yer alırken, üç alandaki ortak payda etkisiyle Türkiye’nin ülke sırası sekiz olarak netleşti.

Haberin Devamı

ABD, Japonya, Çİn, Güney Kore, Almanya gibi dev ülkelerle yarışan Türkiye, Brezilya ve Hindistan gibi büyük ölçek ekonomileri geride bıraktı.

Türkiye, marka başvurularında Avrupa birinciliğini elden bırakmıyor. Son 7 yıldır art arda marka başvurularında birinci olan Türkiye, 120 binin üzerinde işletme isim marka başvurusuyla AB ülkelerini yine geride bıraktı. Uluslararası raporlara yansıyan ve Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan Milliyet’e ulaşan veriler şöyle:

Şampiyon olduk

- Marka başvuralarında Türkiye son 7 yılda Avrupada en fazla marka başvurusu yapılan ülke. 120 binin üzerinede marka başvurusu ile Türkiye Avrupa’da 1. sırada. İşletme, isim gibi başvuruları içeriyor. Tasarım başvrularında ise Avrupada 2. sırada.

Haberin Devamı

- Yeni patent başvurularında ise, Türkiye, Avrupa’da 7. sırada bulunuyor. Türkiye patent, marka, tasarımın üçlü etkisiyle dünyada şu anda 8. sıraya yerleşti. Türkiye, dünyada tasarım alanında 4., markada 8., patentte ise 13. konumda. Bu üç alandakı ortak etki Türkiye’yi dünya devlerinin arasına taşıyarak 8. sıraya çıkarıyor.

- Türkiye marka ve patentte devlerle yarışıyor. En çok patent, marka ve tasarım başvurusu yapılan dünya sıralamasının ilk sekizinde ABD, Japonya, Çin, Güney Kore, Almanya ve Fransa gibi, dünya ekonomisi ve bilimsel gelişmenin öncüsü ülkeler yer alıyor.