Ekonomi Türkiye ‘toplu’ca dijitalleşiyor

Türkiye ‘toplu’ca dijitalleşiyor

18.02.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Türkiye’de toplu taşımada temassız ödeme yaygınlaşıyor. Mastercard Türkiye CEO’su Yiğit Çağlayan, Balıkesir, Manisa, Aydın, Malatya, Adıyaman, Erzurum, Ağrı, Van ve Şanlıurfa’da temassız taşımanın başlayacağını söyledi.

Türkiye ‘toplu’ca dijitalleşiyor

Türkiye hayatın her alanında dijitalleşmenin yaşandığı bir ülke olarak dikkat çekiyor. Dijitalleşmenin bu yıl da hızla devam edeceğini ifade eden MasterCard Türkiye ve Azerbaycan Genel Müdürü Yiğit Çağlayan, nakdin kullanıldığı her yerde temassız ödemelerin yoğunlaşacağını söyledi.

Türkiye’de toplu taşımada 12 ilde dijital uygulamanın başladığını bildiren Çağlayan, Ankara, ve İzmir’den sonra bu hafta Balıkesir, Manisa, Aydın, Malatya, Adıyaman, Erzurum, Ağrı, Van, Şanlıurfa’da şehir kartıyla temassız ödemenin başlayacağını söyledi. Çağlayan, “Temassız ödemede nakdin geçtiği tüm yerlere odaklanıyoruz.

Toplu taşımada yeni birkaç açılım gördük. Geçen yıl Ankara’da çıkardığımız projemizden sonra başka bir açılıma geçtik. Şehir kartında, örneğin İzmir’de İzmir kartım plastik olarak vardı. Diğer illerde de şehir kartları var. Tamam biz zamanla bunu karta geçirelim ama vakit kaybetmeyelim dedik. İzmir karta otomatik olarak yükleme sistemi kurduk. Nakit olarak sürekli ödeme yapılıp, gişe bayii aranacağına, İzmirim karttaki bakiye bittiğinde sistem karta otomatik olarak para yüklesin, dedik. İzmir’de “Tükenmez Kart” olarak çıkardık” dedi.

Karta yükle...

Benzer sistemin diğer illerde de uygulamaya geçtiğini söyleyen Yiğit Çağlayan, Türkiye’nin toplu taşımada bir hamlede 12 ilde temassız ödemeye geçtiğini belirtti.

Çağlayan, toplu taşımadaki dijitalleşmeyi şöyle açıkladı: “Tüketici diyor ki, bizim platformun üzerinden, eğer bakiyem 20 TL’nin altına veya 10 TL’nin altına düşerse otomatik olarak banka kartım ya da kredi kartımdan çek diyor. Bir kez talimat veriyor ve böylelikle nakit bulundurmaya ihtiyaç olmadan hayatı kolaylaşmış oluyor.

Benzer uygulama diğer illerde de olacak. Örneğin 10 TL’nin altına düştüğünde 20 TL yükle diyor. Bu çok önemli bir avantaj. hizmeti bu hafta Balıkesir, Manisa, Aydın, Malatya, Adıyaman, Erzurum, Ağrı, Van ve Şanlıurfa’da, hepsinde birden tüketicilere sunacağız.”

Türkiye ‘toplu’ca dijitalleşiyor

Dijital park ödesin

Toplu taşımadaki hızlı dijitalleşmeyle beraber otopark hizmetinde de benzer gelişmelerin başladığını kaydeden MasterCard Türkiye Genel Müdürü Yiğit Çağlayan, Bursa’da otoparkta dijital ödemenin başladığını söyledi.

Çağlayan “İnsanların hayatlarına baktık. Toplu taşıma ve otoparklar için hepimiz nakit taşıyoruz. Bir toplu taşımada problem oluyor, bir de otoparklarda. Tamamen nakit dönen bir hizmet. Bursa’da proje geliştirdik. Plaka numaralarıyla kart bilgilerini birleştirdik. Bursa’da başka projeler de yapıyorduk, çok istekli davrandılar” dedi.

Çağlayan şöyle konuştu:

“Bursa’da otoparklarda dijital ödeme başladı. Arabanızı park ediyorsunuz. Hiç bir gişe, herhangi bir şey aramıyorsunuz. Bursa’nın kendi app’i var. Onu yükleyip bir defa kayıtlı olmanız yeterli. Kayıt olduktan sonra arabanızı park ediyorsunuz, istediğiniz zaman çıkıyorsunuz. Sistem otomatik olarak ücretinizi hesaplıyor, kartınızdan tahsil ediyor. Siz de app’in içerisinde ücreti ne kadarmış görüp takip edebiliyorsunuz. Böylelikle bir yere gitmeye, gişeden ödeme yapmaya gerek kalmıyor. Bursa’daki tüm otoparklar buna geçecek.”