Ekonomi Türkiye’ye yatırım daima kazandırır

Türkiye’ye yatırım daima kazandırır

15.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

TBMM Başkanı Binali Yıldırım, “Elimizdeki imkanlar, göstergeler birçok ülkeden daha iyi. Bugünler aynı zamanda fırsat günleridir. Herkes dururken yatırım yapanlar kazanır” dedi.

Türkiye’ye yatırım daima kazandırır

TBMM Başkanı Binali Yıldırım, “Endişeye gerek yok. Elimizdeki imkanlar, göstergeler birçok ülkeden daha iyi. Panik yapmanın anlamı yok. Bunlar gelip geçicidir. Bugünler aynı zamanda da fırsat günleridir. Herkesin durduğu yerde yatırım yapan kazanır. Bu da yatırımcılara benden öğüt olsun” dedi.

Haberin Devamı

Yıldırım, İstanbul Ekonomi Zirvesi’nin açılışında, ekonomide bazı sıkıntılarla karşı karşı kalındığının sır olmadığını, ancak sıkıntının sebeplerine bakılması gerektiğini ve tespitin doğru yapılmasının önemine işaret etti.

Yıldırım, “Yüzlerce yıla uzanan tarihi tecrübelerimizin ışığında karşılaştığımız sorunlarla baş edecek bilgiye, beceriye, yeteneğe ve siyasi iradeye sahibiz. Nüfusumuz 81 milyon. Bu nüfusun 3’te biri genç. Bu bizim en büyük gücümüz, en büyük kaynağımız, en büyük güvencemizdir. Her alanda üretim yapabilecek nitelikte yetişmiş insanımız var. Dünyanın her yerinde yatırım yapma kabiliyetine sahip yatırımcılarımız, iş adamlarımız var. Dolayısıyla sorunların altından kalkıp yarınlara güvenle ilerleme imkanına sahibiz” dedi.

Haberin Devamı

Kriz algısı bitti

Küresel krizin etkisinin devam ettiği 2009’da Türkiye’de ekonomi açısından önemli tedbirler alındığını anlatan Yıldırım, “Bu süreç en fazla iki çeyrek sürdü. Neden? Çok güzel tedbirler aldık. Yatırımların önünü açtık, iç piyasadaki kriz algısını kısa sürede ortadan kaldırdık. Bugün 26 bin kilometre yolla, 56 havalimanıyla, hızlı trenimizle, mega projelerle övünüyorsak o gün aldığımız kararlarla bunları başardık” dedi. Yıldırım, şöyle devam etti:

“Kriz var diye öldük bittik demeye lüzum yok. Daha kötüsünü biz gördük. 2001’de gördük. Finans kriziydi, 23 banka göçtü. 46.5 milyar dolar uçtu gitti. 2008 krizini gördük. Gezi olaylarını gördük. Osmanlı tarihinde bile görülmeyen derecede faiz oranı 4.6’ya düşmüştü. Dünyanın en büyük projelerinin ihalelerini yapıyoruz. IMF ile yolumuzu ayırmışız. Bütün bunlar tabi ki bazı çevrelerde rahatsızlık oluşturdu ve ‘istikrar kayboluyor’ algısı, ‘güçlü siyasi irade kayboluyor’ algısı maalesef bizim göstergelerimizi bozdu.”

Varlıklarımız kat kat fazla

Yıldırım, “2017 için o kadar büyük felaket senaryoları konuşuluyordu ki ‘Türkiye göçecek, ekonomi batacak’ düşüncesi hakimdi. Ama bu aldığımız tedbirlerle ‘göçecek’ denen ekonomi yılın sonunda 7,4 ile Çin’den sonra en fazla büyüyen ekonomi haline geldi. Bugün de farklı bir şey olmayacak. Belki bir müddet, 3-5 ay sıkıntılı dönemimiz olacak ama şunu bilmenizi istiyorum; çok şey konuşulabilir, Türkiye’nin varlıkları, değerleri, yükümlülüklerinin kat kat üstündedir” dedi.

Haberin Devamı

Ayağımızı yorgana göre uzatıp sıkıntıyı aşacağız

Yıldırım, “Hemen arkasından 17-25 Aralık ihanetini gördük. Yargı darbe girişimini gördük. Yetmedi ve 15 Temmuz alçak FETÖ darbe girişimiyle karşı karşıya kaldık. Bütün bu sınamalardan geçen Türkiye yıkılmadı, ayakta kaldı. Neden? Özel sektörün, sanayicilerimizin tecrübesiyle birikimiyle ve krize yönelik geçmişten gelen bağışıklık kazanmış olmalarından dolayı. Dolayısıyla bugün yaşadığımız sıkıntıların üstesinden mutlaka geleceğiz, bunu açıkça söylüyorum. Çünkü tedbirleri hükümetimiz alıyor. Gerek bankaların sıkıntılarına yönelik tedbirler alınıyor, gerek reel sektörün bilançolarının bozulmaması için gereken yapılandırmalara gidiyorlar. Bir müddet ayağımızı yorganımıza göre uzatacağız. Geçmişte fazla açılmıştık, şimdi biraz daha işleri toparlayacağız. Yapacağımız budur” diye konuştu.