Ekonomi Türkiye yıldız gibi parlayacak

Türkiye yıldız gibi parlayacak

02.08.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türk ekonomisinin temellerinin sağlam olduğunu ve darbe girişiminin etkilerinin çok kısa vadede ortadan kalkacağını belirten Maliye Bakanı Ağbal, “Türkiye parlayan bir yıldız haline gelecek” dedi

Türkiye yıldız gibi parlayacak

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) darbe girişiminin etkilerinin çok kısa vadede ortadan kalkacağını vurgulayarak, “Türkiye aynı kulvardaki diğer gelişmekte olan ülkeler içerisinde gerçekten parlayan bir yıldız haline gelecek” dedi.
Ağbal, AA’ya yaptığı açıklamada, vergi mükelleflerinin, sosyal güvenlik prim yükümlülerinin borçlarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin kanunun bugün Meclis Genel Kurulu’na geleceğini de söyledi.
15 Temmuz darbe girişiminin olduğu günün sabahında Türk ekonomisinin temelleri sağlam şekilde yolunda yürüdüğünü belirten Ağbal, Türkiye’nin bir süredir aynı kulvarda bulunduğu gelişmekte olan ülkeler içerisinde olumlu yönde ayrışan bir ülke konumuna geldiğini söyledi.
Ağbal, iç talebin canlı olduğuna işaret ederek, “Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumumuz, Merkez Bankamız, iç talebi ılımlı ve sürdürülebilir bir seviyede devamlı kılacak tedbir alıyorlar. Bununla uyumlu olarak iç talep iyi gidiyor. Bizim 2016 yılında büyümemizin en önemli unsurlarından biri olan iç talepte gidişat iyi vaziyette” dedi. Darbe girişiminden sonra özel sektörün ortaya koyduğu yaklaşımın son derece önemli olduğunu belirten Ağbal, şu değerlendirmede bulundu:
“Türkiye’nin ekonomisinin büyümesinin itici unsurlarından biri özel sektör yatırımları. Darbe girişimi sonrasında ortaya konulan çok net bir tavır var. Özel sektörümüz, yatırımlarını artırarak devam ettireceğini söylüyor. Hükümet olarak, ekonomideki bu olumlu gidişatı sürdürecek tedbirleri bir bir alıyoruz.”
Belirsizlik bitiyor
Darbe girişiminin ardından, piyasaların normal açıldığını anımsatan Ağbal, şöyle devam etti:
“Ekonominin çarkları işliyor, bankacılık sistemi çalışıyor. Ortaya çıkan dalgalanma, Türkiye ekonomisinin temellerinin sağlam olduğunu bir defa daha teyit etti. Kur aşağıya geliyor, borsamız tekrar yükseliyor, faizde tekrar olumlu yönde beklentiler var. Hükümet olarak aldığımız tedbirlerle çok yakın bir vadede darbe girişiminin oluşturduğu bu belirsizlik ortamı, ortadan kalkacak.”
Ağbal, darbe girişiminin etkilerinin çok kısa vadede ortadan kalkacağını vurgulayarak, “Ekonomide belirsizlikler çok kısa bir sürede ortadan kalkacak ve Türkiye aynı kulvardaki diğer gelişmekte olan ülkeler içerisinde gerçekten parlayan bir yıldız haline gelecek” dedi.
Not kuruluşlarıyla yapıcı görüşmeler
Bakan Ağbal, darbe girişiminin ardından dış piyasalarda da farklı bir beklenti oluştuğunu ve “Acaba Türkiye ekonomisi böyle bir olaydan sonra ciddi anlamda sarsılır mı?” sorusunu akla getirdiğini aktararak, şunları kaydetti:
“Standard & Poor’s, çok acele bir tavırla Türkiye’ye ilişkin bir değerlendirmede bulundu. Nitekim ne kadar aceleci bir açıklama olduğu, sonraki günlerde yaşanan gelişmelerle ortaya çıktı. Dolayısıyla dış piyasalarda ilk anda Türkiye için söylenenler de beklenenler de olmadı. Gerek vatandaşlarımızın dövizden Türk lirasına geçmeleri, gerekse yurt dışından gelen yatırımcıların Türkiye ekonomisine ilişkin gösterdikleri güven sayesinde bu bir krize dönüşmeden, bir güven tazelemeye dönüştü. Bu son derece önemli.”
Ağbal, Moody’s ve Fitch’in Türkiye ile ilgili bir değerlendirme süreci içerisinde olduğuna işaret ederek, “Geçen hafta Moody’s ile çok yapıcı, olumlu bir görüşme gerçekleştirdik. Kendilerine Türkiye ekonomisinde yaptıklarımızı, reformlarımızı anlattık, bütçe disiplininde kararlılıkla devam edeceğimizi söyledik” diye konuştu.
Bu hafta Fitch’le görüşmesi olduğunu vurgulayan Ağbal, “Onlarla da Türkiye ekonomisine, yapısal reformlara ve kamu maliyesine ilişkin görüş alışverişinde bulunacağız. Her iki kuruluşun da (Fitch, Moody’s) Türkiye ile ilgili yapacakları değerlendirmeler bizim için önemli. Objektif bir değerlendirme yapacaklarına inanıyoruz” dedi.