Ekonomi Türkiye'de bir ilk: Kutuplar da bile arama yapabilecek

Türkiye'de bir ilk: Kutuplar da bile arama yapabilecek

25.03.2015 - 16:28 | Son Güncellenme:

Özellikle Doğu Akdeniz'de tüm dünyanının ilgisini çeken petrol ve doğalgaz rezervleri nedeniyle stratejik açıdan önem taşıyan ilk Türk sismik araştırma gemisi MTA Turkuaz, cumartesi günü İstanbul'da düzenlenecek törenle denize indirilecek.

Türkiyede bir ilk: Kutuplar da bile arama yapabilecek

Tasarımı yüzde yüz yerli olan MTA Turkuaz gemisi; Ege, Akdeniz ve Karadeniz'in yanısıra okyanuslar ile kutuplar da bile petrol ve doğalgaz arama kapasitesine sahip.

ARTI ÖZELLİKLERE SAHİP

Haberin Devamı

Sismik araştırma ile denizlerde petrol ve doğalgaz arama konusunda Türkiye'de stratejik açıdan önemli bir boşluğu dolduracak MTA Turkaz sismik araştırma gemisi, cumartesi günü İstanbul Tersanesi'nde yapılacak törenle denize indirilecek. Törene, Başbakan Ahmet Davutoğlu da katılacak. MTA Turkuaz, şu anda TPAO'nun sahip olduğu Barbaros Hayrettin Paşa gemisinin tüm yeteneklerine sahip olmasının yanısıra artı şu özellikleri de taşıyor: *Deniz manyetometresi.

*Deniz tabanı ayrıntılı görüntüleme ve haritalama sistemleri.

*Uzaktan kumandalı sualtı aracı (ROV).

*Su kolonu ve deniz tabanından örnekleme ve ölçüm yapacak ekipman ve laboratuvar donanımları.

TÜRKİYE'NİN STRATEJİK KAZANIMLARI

Haberin Devamı

Bu gemi ile Türkiye'nin kazanımları ise ana hatlarıyla resmi olarak şöyle ifade edildi: *Sismik, doğal gaz ve petrol araştırmalarının stratejik boyutu dikkate alındığında, denizlerimizdeki doğal kaynaklar üzerindeki haklarımızın korunması ve denizlerimizdeki ekonomik varlıkların araştırılması açısından kritik öneme haiz milli araştırma gemisine sahip olunacaktır.

*Gemide bulunacak bilimsel araştırma ekipman ve sistemleri ASELSAN A.Ş. Ana Alt Yükleniciliğinde temin edilecek ve ASELSAN A.Ş. proje kapsamında, söz konusu sistemlere ilişkin entegre lojistik destek faaliyetlerini yürütecek ve sistem entegrasyonu ve gemi ömrü boyunca bakım idame yapabilme kabiliyeti kazanacaktır. Bu çerçevede, bilimsel araştırma ekipman ve sistemlerine ilişkin bakım-onarım faaliyetleri yurt içinde gerçekleştirilecektir.

ÇOK AMAÇLI ARAŞTIRMA KAPASİTESİNE SAHİP

Savunma Sanayii Müsteşarlığı'nın bilgi notunda, MTA Genel Müdürlüğü'ne teslim edilecek gemiyle ilgili şu bilgiler verildi: "Türkiye’nin yeni araştırma gemisi, yalnızca bir sismik araştırma gemisi olmayıp, 2 boyutlu ve 3 boyutlu sismik araştırmanın yanı sıra her türlü son sistem jeolojik, jeofizik, hidrografik, oşinografik araştırma ekipmanı ve uzaktan kumandalı sualtı aracı (ROV) sistemiyle çok amaçlı araştırmalar yapabilecek, tam donanımlı ve modern bir bilimsel araştırma gemisidir. Denizlerde toplanan veriler gemi laboratuvarlarda değerlendirilebilecek ve deniz dibinde alınan örneklerin öncel analizleri yine gemide gerçekleştirilebilecektir.

Gemide ayrıca uluslararası standartlarda bir helikopter pisti de bulunacaktır.

MTA TURKUAZ

Haberin Devamı

Araştırma Gemisi’nin görevi; modern bilimsel ekipman donanımıyla ülkemiz deniz yetki alanları başta olmak üzere dünya denizlerinde doğal kaynakların aranması, karalardaki jeolojik yapıların denizlerdeki devamlılığının tespiti, deprem, iklim değişikliği, deniz kirliliği ve ekolojik araştırmalar ile deniz altı mühendislik çalışmaları gibi çeşitli disiplinlerde kapsamlı bilgi ve alt yapı hizmetleri üretmek ve bu amaçla su kolonun, deniz dibi ile dip altının özelliklerini araştırma faaliyetlerini icra etmektir.

UZAKTAN KUMANDALI SUALTI ARACI

Özel sektör kuruluşları veya üniversiteler tarafından derin ve açık denizlerde yapılması planlanan bilimsel ve teknik araştırmalar, denizaltı zemin etütleri, fiber-optik haberleşme kabloları, doğalgaz ve petrol boru hatları güzergâh veya stabilite incelemeleri vb mühendislik veya araştırma amaçlı projeler, deprem, iklim değişikliği, deniz kirliliği, ekolojik araştırmalar için gerek duyulan çalışmalar doğrultusunda MTA TURKUAZ Araştırma Gemisi imkânları ndan yararlanılacaktır.

MTA TURKUAZ

Haberin Devamı

Araştırma Gemisi’nin uzaktan kumandalı sualtı aracı (ROV) imkânları kullanılarak, deniz alanlarımızdaki batık şehirler, gemiler vb. antik kalıntıların belirlenmesine yönelik arkeojeoloji/arkeojeofizik yöntemlere dayalı; jeolojik süreçlerle oluşmuş varlıkların oluşum süreçlerinin ortaya konulmasına yönelik de jeoloji/jeofizik yöntemlere dayalı deniz araştırma projeleri gerçekleştirilecektir.

YÜZDE 100 YERLİ TASARIM

MTA TURKUAZ’ın tasarımı Yüzde 100 yerli olup tamamen Türk mühendislerinden oluşan dizayn ekibi tarafından gerçekleştirilmiş ve inşa sürecinde ihtiyaç duyulan malzeme, ekipman ve hizmetlerin büyük bölümü yurt içinden temin edilmiştir. Ayrıca bilimsel araştırma ekipmanları ve sistemlerinin entegrasyonu da yurt içinde tamamlanacaktır."