Ekonomi"Türkiye'de elektronik füze başlığı üreteceğim"

"Türkiye'de elektronik füze başlığı üreteceğim"

09.07.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

"Türkiye'de elektronik füze başlığı üreteceğim"

Türkiyede elektronik füze başlığı üreteceğim

İTALYA'da aldığı 200 yıllık Vincenzo Bernardelli silah fabrikasıyla gündeme gelen Sarsılmaz Aliş, aslında 7 göbekten silah üreticisi. Dededelerinin dedesinin Osmanlı döneminde Çakmakçıgiller, yani silah mühendisleri olarak tanındığını belirten Sarsılmaz Aliş, İtalya'daki fabrikaya yaklaşık 39 trilyon lira ödendiğini söyledi.
Düzce'de kurulu ve av silahı, pompalı tüfek ve çeşitli tabanca modelleri üreten Sarsılmaz Silah Sanayii'nin patronu Sarsılmaz Aliş, İtalya'dan sonra ABD'de desilah fabrikası satın almayı düşünüyor. Aliş'in kafasındaki en büyük proje ise Doğu Holding projesi çerçevesinde memleketi Elazığ'da 25 milyon dolarlık başlangıç yatırımıyla kuracağı mühimmat fabrikasında akıllı füze başlığı(elektronik) üretmek. Aliş, Makine Kimya Endüstrisi(MKE)'nin sanayi teknolojisini de eleştirdi ve "50 yıl önceki teknikle üretim yapıyorlar. MKE, ömrünü tamamlamıştır. Özelleştirilse bile kimse almaz" dedi.
Sarsılmaz Aliş, silah sanayiinde neler yapacağını anlattı ve kendisiyle ilgili konularda da sorularımızı yanıtladı:
- Kaç yıldır silah sektöründesiniz?
- Benim ailem Harput'a bağlı Ulukent köyündendir ve anadan doğma silahçıyız. Nesilden nesile geçti bu durum. Benden de oğlum ve kızıma intikal edecek. Babam arkadaşlarıyla İstanbul Eyüp'te 1935'de ilk silah fabrikasını kurdu ve meşhur Nuri Killigil tabancalarını üretti. Sonra bu fabrika yandı. Ailem, 1940 ile 1960 dönemi arasında av silahları ve orduya tabanca ithal etti. İlk Browning ve Baretta marka tabancaları da biz ithal ettik. Babam, 1952'de Düzce'deki fabrikayı kurdu ve üretime başladı. MKE'den Nevruz Usta'yı transfer ederek tek namlulu horozlu tüfekleri üretti.
- Siz ne zaman silah işine girdiniz?
- Ben kendimi bildim bileli silah işindeyim. Şu anda 65 yaşındayım. Özellikle 1960'larda devir değişince hıza ayak uydurduk. Tek namluludan çift namluluya geçtik. 1960 ihtilali bizi biraz engelledi ama 1960'da ayda 100 tüfek, 1970'de ayda 1000 tüfek ve 1980'de de 3000 tüfek üretimine çıktık. 1984'de Almanya, Japonya ve İtalya'dan teknoloji transfer ettik ve ünlü "Süperpoze" tüfeklerini yapmaya başladık. Yine pompalı tüfek üretimine de geçtik. İlk pompalıyı 1991'de ürettik.
- Yurt dışına silah satıyor musunuz?
- 1984'de ihracata başladık. Her ay 5 bin adet ürettiğimiz Süperpoze tüfeklerinin yüzde 80'ini ABD ve Kanada'ya yolladık. Libya'ya da 1984 - 88 arasında silah sattık. Şimdilerde Papua Yeni Gine'den Nepal'e kadar her ülkeye silah satıyoruz.
- Tabanca üretimine ne zaman başladınız?
- 1997'de uzun süren prosedürler sonucunda başladık. 9 mm'lik Parabellum ürettik. Kapasitemiz ayda 10 bindi, 5 binle başladık. 1998'de 40'a yakın modelle 60 bin tüfek ve 60 bin de tabanca üretimini hedefliyoruz.
- İtalya'daki fabrikayı neden aldınız?
- İtalya'da uzun yıllardır çalışıyoruz. Vincenzo Bernardelli, İtalyanların eski ve prestij markasıydı. İflastan aldım ve çok uğraştım. İtalyan gazeteleri, hakkımda "Sarsılmaz'a Dikkat" diye yazılar yazdılar ve endişeye düştüler. Bu fabrika, benim Elazığ'da kuracağım fabrikanın beyni olacak.
- Elazığ'daki fabrikada ne üreteceksiniz?
- Doğu Holding Projesi kapsamında burası. Mühimmat üretilecek. 25 milyon dolarlık yatırım başlangıcıyla yapılacak. Akıllı füze başlığından tutun, top ve mermi gibi savunma elemanları üretilecek. İtalya'daki fabrikadan gelen mühendisler, son teknolojiyle yapacaklar bunları.
- Türk Silahlı Kuvvetleri, dışarıya bağımlılığı önlemek için savunma sanayiinin yerlileştirilmesini istiyor. Bu alanda projeleriniz var mı?
- Evet, orduyla her zaman ilgim ve görüşmem oluyor. Geçenlerde açılan ihale sonucu orduya 9 mm'lik 5 bin 675 tabanca vereceğim.Savunma sanayiinde benim fabrikalarımın da önemli rolü var. Ben saldırı silahları değil, savunma silahları üretmek düşüncesindeyim. Çünkü Türkiye'nin buna ihtiyacı var. Hedefim ordunun Türkiye'yi ambargoya sokmadan güvenliğini sağlamasına yardımcı olmaktır.

SARSILMAZ Aliş, MKE'nin teknolojisinin 1940 - 50'lerde kaldığını söyledi ve "MKE özelleşemez. Çok işçisi var, kimse almaz" dedi. MKE'nin Kapsülsan adlı fişek üreten fabrikasının yüzde 40'ını özelleştirme ile aldığını belirten Aliş, "Ancak, daha sonra yapılan anlaşma yırtılıp atıldı" dedi.
MKE'nin fason silah üretimi yaptığını da kaydeden Aliş, "Bizler silah üretiyoruz, İsrail'e satıyoruz. İsrail, daha sonra bunları Türkiye'ye satıyor" dedi. Aliş, pompalı tüfeklerin Türkiye için tehlike doğurduğu görüşüne da katılmadığını belirtti ve "Pompalı, doğayı koruyan en iyi tüfektir" dedi.



EN ÇOK OKUNANLAR

KEŞFETYENİ

İlgili Haberler