Ekonomi Türkiye’de polyester hammaddesi yatırımı

Türkiye’de polyester hammaddesi yatırımı

26.06.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Kocaeli - Gebze Kimya İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (GEBKİM) ile Rusya’nın en büyük petrokimya üreticilerinden Tatneft arasında ‘maleik anhidrit’ projesi için ön protokol anlaşması imzalandı.

Türkiye’de polyester hammaddesi yatırımı

EKONOMİ SERVİSİ - GEBKİM’den yapılan açıklamada, “Maleik anhidrit hayatımızın her alanında kullandığımız polyesterin hammaddesi. Ayrıca tarım ürünleri, temizlik ürünleri, motor yağları, katkıları gibi pek çok ürünün üretiminde kullanılıyor. Türk ürünlerinin özellikle polyester ve temizlik malzemeleri üreticilerinin fiyat rekabet gücü artacak” denildi.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve Rusya Federasyonu Tataristan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Rüstem Minnihanov’un başkanlığında 24 Haziran’da bir araya gelen GEBKİM Yönetim Kurulu Başkanı Vefa İbrahim Aracı ve Tatneft Genel Müdürü Nail Maganov, GEBKİM’de maleik anhidrit üretimini gerçekleştirecek yatırım için ön protokol anlaşmasını imzaladılar. Aracı, şunları söyledi:

Türkiye’nin ilk ve tek kimya ihtisas OSB’si olarak alanında güçlü kimya üreticilerine ev sahipliği yapıyoruz. Konumumuz ve kimya üreticilerini tek bir adreste toplayan ekosistemimizle Tatneft için önemli bir üretim üssü olacağız. Maleik anhidrit kimya sanayinde önemli bir hammadde ve yan ürün.

Türkiye’de daha önce üretilmemiş olan maleik anhidrit ilk kez GEBKİM’de kurulacak olan Tatneft tesislerinde kullanıma sunulacak. Maleik anhidritin Türkiye’de üretimiyle 100 milyon dolarlık ithalatın önüne geçmeyi hedefliyoruz.”