Ekonomi Türkiye’de yetiştirip Körfez’e satacaklar

Türkiye’de yetiştirip Körfez’e satacaklar

23.10.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ekonomi yönetiminin Körfez ülkeleriyle gerçekleştirdiği temasların ardından, en zengin Arap ülkelerinden Suudi Arabistan, Türkiye’ye yatırım yapmak için harekete geçti.

Türkiye’de yetiştirip Körfez’e satacaklar

MİTHAT YURDAKUL / Ankara - Önemli enerji ve yatırım anlaşmalarının yapıldığı Körfez turlarının ardından, bölgeden yatırım teklifleri gelmeye başladı.

Haberin Devamı

Edinilen bilgiye göre Suudi Arabistan’ın önemli holding grupları arasında yer alan Abdul Rahman Saad Alrashid and Sons (ARTAR) şirketi, Türkiye’nin Riyad Büyükelçiliği ile gerçekleştirilen temasta, Türkiye’de küçükbaş hayvan yetiştirmek ve Suudi Arabistan ile diğer Körfez ülkelerine et ihracatı yapmak için yatırım isteğini dile getirdi.

Gayrimenkul, müteahhitlik, tarım, madencilik, sağlık, enerji, mühendislik ve endüstriyel üretim alanlarında faaliyet gösteren şirket, kesimhane, paketleme ve işleme tesisleri için başlangıç olarak 50 ila 100 milyon dolar arasında bir yatırım bütçesi belirledi. Şirket, Türkiye’de et üretimi yapıp Suudi Arabistan ve diğer Körfez ülkelerine ihracat yapmak istiyor. Şirketin ilk tercihi, hayvancılık konusunda faaliyet gösteren bir Türk şirketini satın almak ya da ortaklık kurmak olacak.

Haberin Devamı

ARTAR şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Abdulrahman Alrashid’in, Suudi Arabistan Çevre, Su ve Tarım Bakanı ile de görüştüğü ve Suudi Bakanın da konuya olumlu yaklaştığı ifade edildi.

PETROL SIZINTISINA KARŞI GÖREV YAPIYOR

Suudilerin bir diğer yatırım hazırlığı da tekne inşaatı alanında. İstanbul’a gelen Saudi Investment Recycling Company (SIRC) şirketi, inşa ettirmeyi düşündükleri yüksek teknolojili 10 adet Oil Spill Response Vessel tipi tekne için temaslarda bulundu. Petrol sızıntılarını temizleme, sızan petrolü toplama, petrolün yayılmasını engelleme gibi görevleri yerine getiren gemiler için Ticaret Bakanlığı’nın da aracı olduğu görüşmelerle, 2 ayda bir teslimat ile 24 ayda 10 adet özel nitelikli vessel teslimatı yapılması öngörülüyor. Temaslar kapsamında, Tuzla ve Yalova’da ziyaretler gerçekleştirildiği, üretimle ilgilenen Türk firmaların üretim hatlarının Suudi yetkililerce gezildiği ve kapasiteleri hakkında bilgi alındığı ifade edildi. SIRC Grup Başkan Yardımcısı Abdulrahman Al Obayed’in de yer aldığı incelemelerde Suudi şirketin, vessel tipi gemilerin dışında, büyük ticari gemilere yol gösteren pilot botların üretimiyle ilgili de teklif istedi öğrenildi.