Ekonomi Türkiye’nin güneşine dünyadan büyük ilgi

Türkiye’nin güneşine dünyadan büyük ilgi

29.05.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Kuzey Yarımküre’deki coğrafi konumuyla güneş enerjisi açısından yüksek potansiyele sahip Türkiye, bu sektöre yatırım yapan şirketlerin ilgisini çekiyor.

Türkiye’nin güneşine dünyadan büyük ilgi

GÖKHAN KARAKAŞ Münih -  Dünyanın en büyük güneş enerjisi fuarı İntersolar Münih’e çok sayıda Türk firması katılırken son dönemde bu sektöre odaklanan Huawei, Türkiye’nin 8 GW’lık kurulu güneş potansiyelinin birkaç yıl içinde 3-4 katına çıkacağını öngörüyor. İç Anadolu, Güneydoğu, Ege ve Akdeniz bölgelerindeki konutlarda bile enerji devrimi yapılabilecek bir potansiyel olduğunu söyleyen Huawei Türkiye Dijital Güç İş Grubu Direktörü Gavin Zhao, “Evlerde enerji kullanımı daha ucuz olduğundan yatırımın geri dönüşü 8-11 yılda gerçekleşebilir. Türkiye’de enerjide bağımsız konutları çoğaltmak mümkün gözüküyor. Türkiye’nin güneşten aldığı ışığı enerjiye çevirmemesi için hiçbir neden yok” dedi.

Haberin Devamı

Osmaniye’de dünyanın en büyük çatı üstü güneş enerjisi santralinin kurulmasına destek veren Huawei Türkiye Dijital Güç İş Grubu, 2 yıl aradan sonra Münih’te düzenlenen dünyanın en büyük güneş enerjisi fuarında Türkiye’yi öne çıkardı. Güneş enerjisinde dünyanın en büyük ürün tedarikçisi durumunda olan Huawei ve yerli iş ortağı SolarAPEX, toplam 400 MW’lık enerji hacmini içeren yeni bir sözleşme imzaladı. 400 MW’lık kapasiteli ürünün 140 MW’lık kısmı Osmaniye’de hayata geçirilen çatı güneş enerjisi santrali projesinde, geri kalan 260 MW’lık kısmı ise SolarAPEX’in Türkiye’nin pek çok yerinde kurulacak çatı ve sahalardaki güneş enerji sistemlerinde kullanılacak.

‘8 yılda kendisini öder’

İklim değişikliğiyle birlikte atmosfere salınan karbon emisyonlarının azaltılmasının her devletin sorumluluğunda olduğunu hatırlatan Gavin Zhao, sınırsız ve bedelsiz yerküreye ulaşan güneş ışınlarının enerjiye dönüştürülmesinin her geçen gün kolaylaştığını vurguladı. Zhao, “İklim değişikliği gezegenimizin karşılaştığı en büyük sorun. Artık dünyanın ortak amacı düşük karbon salımı. Türkiye coğrafi konumuyla güneş enerjisi açısından çok avantajlı ama bu zenginlik iklim değişikliğiyle mücadelede tek başına yeterli değil. Türkiye, Eylül 2021’de Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda, Paris İklim Anlaşması’nı imzalayacağını duyurdu. Türkiye 2053 yılında net sıfır emisyon hedefi için ticari ve endüstriyel olarak güneş enerjisi kurulumlarını teşvik etmeye, karbon emisyonunu azaltarak şebeke kayıplarını en aza indirmeye yönelik adımları atmaya başladı. Yaklaşık 83 milyon nüfusa sahip Türkiye’de 25 milyon hane, 70 binden fazla sanayi sitesi ve 500’den fazla veri merkezi var. 2030 yılına kadar potansiyelin 38 GW’a yükselmesi bekleniyor. Türkiye’de dijital enerjinin gelişimi için, farklı sektörlerde önemli fırsatlar söz konusu. Şirket olarak biz de bu yönde kendimizi geliştiriyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Evlerde güneş enerjisi kurulumu hakkında da bilgi veren Gavin Zhao, “Hane elektrik ücretleri ticari kullanıma göre daha ucuz olduğu için yatırımın geri dönüşü yaklaşık 8 yılda gerçekleşir. Evlerdeki güneş enerji sistemine depolama özelliği eklenmesiyle yatırımın geri dönüşü 10-11 yılı bulur. Hem gezegenimizi korumak hem de enerjide bağımsızlık için güneş enerjisini iyi değerlendirmemiz gerekiyor” diye konuştu.