Ekonomi Türkiye'nin notu yükseldi

Türkiye'nin notu yükseldi

27.03.2013 - 20:01 | Son Güncellenme:

S&P, Türkiye'nin uzun vadeli notunu BB'den BB+'ya yükseltti

Türkiyenin notu yükseldi

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standart&Poor's, Türkiye'nin uzun vadeli kredi notunu "BB"den, "BB+"ya yükseltti.
S&P'den yapılan açıklamada, Türk ekonomisinin direnç kazandığı belirtilerek, “Türk ekonomisinin görece sağlam olan mali performansını gözardı etmeden yavaşça yeniden dengelendiği gözükmektedir” denildi. Açıklamada, “Türkiye'nin dalgalı kur rejimi, döviz borçlanmasında temkinli limitlenme ve derinleşen yerel sermaye piyasası, ekonomiyi potansiyel sermaye hareketlerine karşı dirençli hale getirmekte” ifadeleri kullanılırken, Türkiye'nin notunu "BB+"ya yükseltildiği ve görünümün durağan olduğu kaydedildi.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise Londra'da Başbakanlık Yatırım Ajansı tarafından düzenlenen Türkiye Altyapı Konferansı’nın ardından konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Bu haberin cesaret verici olduğunu aktaran Şimşek, “Daha yüksek bir notu hak ediyoruz” ifadesini kullandı. S&P’den yapılan açıklamayı da değerlendiren Şimşek, ekonomik alandaki reformların devam edeceğinin altını çizdi.

Haberin Devamı

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, S&P’nin Türkiye’nin kredi notunu artırması ile ilgili, ”Bekliyordum ama yeterli değil. Bu not artırımı, Türkiye ekonomisinin hakkının teslimidir” dedi.

Maliye Bakanı Şimşek: S&P’nin not artırımı cesaret verici ancak Türkiye daha yüksek bir notu hak ediyor
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poors’un not artırımının cesaret verici olduğunu ancak Türkiye’nin daha yüksek bir notu hak ettiğini bildirdi.
İngiltere’nin başkenti Londra’da temaslarda bulunan Şimşek, S&P’nin Türkiye’nin kredi notunu ”BB”den ”BB ”ya yükseltmesiyle ilgili yaptığı yazılı açıklamada, şunları kaydetti:
”S&P’nin not artırımı cesaret verici ancak Türkiye daha yüksek bir notu hak ediyor. Not artırımı her ne kadar oldukça geç gelmiş ve Türkiye’nin hak ettiği seviyeyi hala yansıtmamış olsa da bu değerlendirme, hükümetlerimiz döneminde elde edilen kazanımların farkındalığı adına önemli bir adımdır.”
Bakan Şimşek ayrıca, not artışının Türk firmalarının finansmana erişimini kolaylaştıracağını bildirdi.

Haberin Devamı


HSBC Portföy Stratejisti Ali Çakıroğlu: Not artırımının, Türkiye’nin kredi notu hikayesini pekiştirmesi açısından kısa vadede piyasalar üzerinde olumlu bir etki yaratabileceğini düşünüyoruz
HSBC Portföy Stratejisti Ali Çakıroğlu, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor’s’dan (S&P) gelen not artırımının, Türkiye’nin kredi notu hikayesini pekiştirmesi açısından kısa vadede piyasalar üzerinde olumlu bir etki yaratabileceğini belirtti.
Çakıroğlu, S&P’nin, Türkiye’nin kredi notunun ”BB”den ”BB ”ya yükseltmesine ilişkin yaptığı değerlendirmede, ”Bu bağlamda Türk lirasındaki değerlenme eğiliminin bir kademe artabileceğini hatırlatırken, daha çok ’beklentilerin’ fiyatlandığı getiri eğrisinin uzun tarafındaki tahvillere olan talebin artabileceği kanaatindeyiz” ifadelerini kullandı.
İMKB tarafında da olumlu bir seyir yaşanabileceğinin altını çizen Çakıroğlu, ”Esasında not artırım kararı, Türkiye piyasaları kapandıktan sonra gelse de, karar sonrasında Türk lirasındaki değer kazançları belirginleşti” bilgisini de verdi.