Ekonomi Türkiye'ye damga vuracak projeler! Seyahat süresi kısalıyor

Türkiye'ye damga vuracak projeler! Seyahat süresi kısalıyor

08.02.2022 - 11:58 | Son Güncellenme:

Ulaştırma ve hava yolu sektörlerinde hayata geçirilecek projeler damga vurmaya hazırlanıyor. Planlanan projeler, hem hayatı kolaylaştıracak hem de seyahat süresini kısaltacak. İşte detaylar...

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın mega projelerinden olan ve temeli 18 Mart 2017'de atılan '1915 Çanakkale Köprüsü'nde sona yaklaşıldı. Türkiye'nin önemli projeleri hakkında bilgi veren Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Cemalettin Şahin şu ifadeleri kullandı:

Haberin Devamı

"Otoyollarımız tünellerimiz ve havalimanlarımız bizi dünyaya entegre eden önemli projelerdir. Özellikle son yıllarda yapılan İstanbul-İzmir çevreyolu, Zigana Tüneli bunlar aslında Türkiye’yi bir uçtan bir uca bağlayan projelerdir. Biz Bolu Dağı Tüneli’ni 16-17 yılda yaptık. O kadar büyük zaman kaybettik ki. Bugün geldiğimiz noktada Türkiye ulaşım projelerini daha hızla yapar hale geldi.

Zigana Tüneli’nin yüzde 99’u bitti. Zigana çok önemlidir. Bir geçidimiz var bizim 2 bin 100 metre irtifada. İnsanoğlunun asırlardır kullandığı Zigana’yı biz kullanıyoruz. Doğu’dan Batı’ya doğru bütün yerleri geçiyor. İran’dan Türkiye’ye oradan Trabzon’a geliyor. İpekyolu’nun Türkiye’de iki güzergahı vardır bunlardan biri Zigana’dan geçiyor.

Haberin Devamı

Eskiden insanlar Zigana Geçidi’nde 2 bin 100 metrelik geçidi aşarak Trabzon’a denize ulaşmaya çalışıyordu. Biz 1975 yılı olması lazım 1’inci Zigana Tüneli'nin temelini attık. Biz 10 küsür senede 1.7 km tünel yaptık. Bin 795 metre tünel yaptık. Ama son tünel muhteşem bir şey. Son tünelin bir ucu bin metrede diğer ucu bin 200 metrede. Siz daha önce bin 700 metrede tüneli geçerken bugün bin metreden geçiyorsunuz. Bolu Dağı Geçidi’nin rakımı 900 metredir. Siz burada Zigana Tüneli'ni yaparak 700 metre irtifadan insanların rahat geçişini sağlıyorsunuz. Bu tünel Karadeniz'i, İran üzerinden Orta Asya’ya bağlayacak bir projedir.

ÇANAKKALE TÜNELİ HAKKINDA

İstanbul’un iki yakası ilk defa 1974’te bir araya gelmiştir. Şimdi Edirne’den girdiğiniz zaman kendinizi İzmir’de bulacaksınız. Yolun olmadığı yerde ticaret yoktur, ekonomi yoktur, medeniyet yoktur. Bugün Türkiye son 15 yılda yaptığı yollarla Edirne’den Kars’a Antalya’dan Hakkari’ye hızlı bir şekilde ulaşabilir hale geldi. Yeni Zigana Tüneli açıldığında oraya gidin Trabzon, Erzurum arasında nakliye yapan kamyonculuk yapan insanlara bir sorun. Pandemi sürecini yaşadık. Hatırlayın İngiltere’de kamyoncuların yaptığı grevleri. Tüneller, otoyollar Türkiye’nin nefes almasını sağlayacak projelerdir.

Türkiyeye damga vuracak projeler Seyahat süresi kısalıyor

AYVACIK-KÜÇÜKKUYU YOLU TÜNELİ

Haberin Devamı

Bu tünel Kaz Dağları'nı açacak. 1998’de ben bu yolu çok kullandım. 98’de Çanakkale-İzmir yolu iki şeritli küçük bir yoldu. Yazın orada yerleşimler 100 bini buluyor. Ayvacık üzerinden Kaz Dağları’nı geçen ve oradan İzmir’e bağlanan önemli bir ulaşım tüneli olacak.

Türkiyeye damga vuracak projeler Seyahat süresi kısalıyor

RİZE-ARTVİN HAVALİMANI

Bu havaalanı çok çalışacaktır. Sadece Rize’ye hizmet etmeyecektir. Daha geniş bir çerçevesi olacaktır. Bunu yapan Türk mühendisini, işçisini kutlamak lazım. Bolu Dağı Tüneli’ni 17 yılda yapan bir Türkiye denize havalimanları yapıyor. Havalimanları Türkiye’nin çok önemli projeleridir. Şunu da unutmamak lazım maliyet hesaplarına bakmak lazım. Her yere tünel ve havalimanı yapmayı söylemiyoruz. Biz yerleşmeyi şehri nasıl kuruyorsak tüneli de öyle kuruyoruz. Genel iş ahlakımız neyse öyle yapıyoruz.

Türkiyeye damga vuracak projeler Seyahat süresi kısalıyor

ZONGULDAK KİLİMLİ YOLU

Türkiye coğrafya olarak dağlık bir sahadır. Kuzey’den Güney’e geçmek için Zonguldak Kilimli yolu bunlara örnektir. Orada tüneller bize katkı sağlıyor. Kuzey’den Güney’e ulaşım yaparken tünellere ihtiyacımız var."

Haberin Devamı

Türkiyeye damga vuracak projeler Seyahat süresi kısalıyor