Ekonomi Türkler TL’yi savunuyor!

Türkler TL’yi savunuyor!

21.07.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yerli yatırımcılar ellerindeki 7 milyar dolarlık dövizi bozdurarak, yaşanan darbe girişiminin piyasalarda kriz havası yaratmasının önüne geçti. Bu trendin bozulması beklenmiyor

Türkler TL’yi savunuyor

Cuma gecesi yaşanan darbe girişiminin ardından, piyasalar açıldığında dolara hücum yaşanacağı beklentisine girenler ciddi manada yanıldı. Uluslararası haber ajansı Reuters’a konuşan bankacılar, darbe girişiminin ardından dolar kurunda görülen sert yükselişle hafta başından bu yana bireysel yatırımcıların yoğun döviz satışlarının görüldüğünü ifade etti.

Bankacılar üç günlük süreçte bu satışların 6-7 milyar dolar aralığına yükseldiğini belirtiyorlar.

Darbe girişimi öncesi 2.90 liranın altında işlem gören dolar/TL bugün sabaha karşı 29 Eylül’den beri en yüksek olan 3.0630’a kadar yükselerek tarihi zirve olan 3.0750’ye yaklaştı.

Öte yandan dün piyasalar kapandıktan sonra uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S$P’den gelen not indirimi haberi, doların tarihi zirveyi aşarak, 3.07 liranın üzerini test etmesine yol açtı.

Türkiye Bankalar Birliği’nin (TBB) Başkanı Hüseyin Aydın, Türkiye’de lokallerin sadece pazartesi günkü döviz satışının yaklaşık 2.5 milyar dolar olduğunu açıklamıştı.

‘Dolar düşecek’

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yiğit Bulut, darbe girişimi ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Bu olayın psikolojik etkileri tamamen atlatıldıktan sonra piyasalar, 15 Temmuz gecesi yaptığı kapanışın çok üstüne çıkacak. Çok kısa bir süre içerisinde dolar kuru yeniden 2.80 bandına gelecek” dedi.