Ekonomi TÜSİAD, görev değişiminden memnun

TÜSİAD, görev değişiminden memnun

13.01.2009 - 15:09 | Son Güncellenme:

.

TÜSİAD, görev değişiminden memnun

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), Avrupa Birliği Başmüzakereciliği görevinin, Devlet Bakanlığı yapısı çerçevesinde yürütülmesine ilişkin kararın, son derece isabetli bir karar niteliğinde olduğunu ve kararın, Türkiye’nin AB sürecine yeni bir ivme kazandıracağını bildirdi.
TÜSİAD’tan, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı İstanbul Milletvekili Egemen Bağış’ın, AB makamlarıyla yapılan tam üyelik görüşmelerinde başmüzakereci görevini yürütmek üzere Devlet Bakanlığına atanmasının ardından konu ile ilgili yazılı açıklama yapıldı.
TÜSİAD’ın, AB ile katılım müzakerelerinin başlamasından bu yana, Türkiye gibi dış politika gündemi yoğun olan bir ülkede, müzakere sürecinin verimi açısından, AB Başmüzakerecisi ile Dışişleri Bakanlığı görevinin aynı kişide birleşmesinin doğru olmadığı düşüncesini savunduğu belirtildi.
Açıklamada, şu görüşlere yer verildi:
"Bu çerçevede AB Başmüzakereciliği görevinin, Devlet Bakanlığı yapısı çerçevesinde yürütülmesine ilişkin karar, son derece isabetli bir karar niteliğindedir ve karar Türkiye’nin AB sürecine yeni bir ivme kazandıracaktır.
Bu kararla birlikte, Başbakanlık’a bağlanan Avrupa Birliği Genel Sekreterliğinin, kurumsal ve idari kapasite yönünden güçlendirilmesi gerekmektedir. Ayrıca, AB üyeliği hedefine doğru önümüzdeki zorlu yolu katedebilmek için, müzakere sürecinin sivil topluma mal edilmesi, kurumsal diyalog ve bilgilendirme mekanizmalarının düzenli olarak çalıştırılması, konunun Bakanlar Kurulunun haftalık toplantılarının gündeminde sürekli olarak bulundurulması ve yasal-idari değişiklikler için Ulusal Programda öngörülen takvimin ödünsüz şekilde yaşama geçirilmesi büyük önem taşımaktadır.
2009 yılının AB sürecinde ciddi bir atılım yılı olacağına dair inancımızla, Devlet Bakanı ve AB Başmüzakerecisi Egemen Bağış’a yeni görevinde başarılar dileriz."