Ekonomi Tutkuyla yapacağın işi bul

Tutkuyla yapacağın işi bul

14.07.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Bizim İK İşleri kurucusu Mine Yücesoy Dirancı, “Hedef koymak benim için hayal etmek demek” diyor

Tutkuyla yapacağın işi bul

Bu hafta sizi Mine Yücesoy Dirancı ile tanıştırmak istiyoruz. 20 senelik insan kaynakları tecrübesinden sonra kurumların iyi lider yetiştirmesi ve çevik insan kaynakları süreçlerinin kurgulanması için kendi işini kuran Mine, sektöre girmeyi planlayanlara “Kendini tanımak, kendi amacını bulmak üzere çalışma yapmasını” öneriyor. Tanıştığı herkesten ilham alan Mine, bize de her gün ilham veriyor.

Haberin Devamı

- Sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

Bizim İK İşleri’nin kurucusuyum. 20 sene Türkiye ve yurt dışında insan kaynakları alanında çalıştıktan sonra, kendi işimi kurdum. İş dünyasında daha iyi liderlerin olması için çalışmayı kendime vizyon edindim. Bu nedenle liderlik gelişim ve kurumların iyi lider yetiştirmesi için çevik insan kaynakları süreçlerinin kurgulanmasında kurumlara danışmanlık yapıyorum.

Özgüven sınavı

- Sizi lider ya da kişi olarak değiştiren, olgunlaştıran, buymuş dedirten bir başarısızlık anınız var mı? Paylaşabilir misiniz?

Olmaz mı! Viyana’ya iş için gittiğim zaman 32 yaşında 5 farklı ülkeden gelen kişilerden oluşan bir ekibi yönetiyordum. Yöneticim benden mevcut durumu analiz eden bir sunum yapmamı rica etti. Günlerce tek başıma, hiçbir yardım almadan en iyi sunumu hazırlamaya çalıştım. Kendi başıma yaparsam ve yardım almazsam alkış alacağımı düşündüm ancak düşündüğüm gibi olmadı. Sunumu yaptığımda yöneticim “Sen bizi hiç anlamamışsın” dedi ve yıkıldım. O an Türkiye’ye geri dönmek istedim. Daha sonra yeniden zaman alarak, bu sefer çevremdeki tüm paydaşları işin içine katarak, yardım alarak çalışarak bir sunum hazırladım ve özgüvenimi yeniden kazandım.

Haberin Devamı

- Yönetici olan bir kadın olmak hakkında doğru bilinen yanlışlar nelerdir?

Kendi ailesini kurduğunda işini ikinci plana atacağı, kadın başına bazı ülkelere gidemeyeceği, bazı işleri yapamayacağı, teknik olarak becerisinin yetersiz olması bence en yanlış bilinenler. Hayatım boyunca karşılaştığım kadınlara ve erkeklere baktığımda bunların cinsiyetten bağımsız kriterler olduğunu gördüm.

- Sektörünüze girecek bir girişimci ve yeni mezuna önerileriniz nelerdir?

Kendini tanımak, kendi amacını bulmak üzere çalışma yapmasını çok öneririm. Kendi vizyon ve değerlerini belirlemesi için bir rehber, mentör bulmasını çok tavsiye ederim. Tutkuyla yapabileceği bir iş bulmak için iş, sektör ve şirketleri denemesini çok isterim.

Planlı yaşıyor

- Bir gününüz nasıl geçiyor? Gün kaçta başlıyor, kaçta bitiriyorsunuz işi?

Genelde sabah erken başlıyor. 7.30 gibi uyanmış ve kahvemi içiyor oluyorum. Kahvemi içerken, o günümü planlıyorum ve gün başlıyor. Akşamları mutlaka 17:00’de işlerimi tamamlamayı ve akşamları spor, ailemle zaman, kendimle zaman geçirmeyi ajandama ekliyorum. Eğitim tasarım işi varsa, sessizlikte akşam da çalışmayı tercih ettiğim durumlar nadir de olsa oluyor.

Haberin Devamı

- Mutlu kadın, mutlu erkek, mutlu eş. İş hayatında başarılı olmak bir takım oyunu. Bu yoğunlukta eşimi ihmal ediyorum tasasında olanlara ne önerirsiniz?

Planlama yapmalarını ve disiplinli olmalarını öneririm. -meli, -malı’lardan daha çok hayatı planlamanın önemini çok iyi anladım. Ben teknolojiden yardım alıyorum. Tüm aklımdakileri, insanlarla geçireceğim zamanı, spora gideceğim zamanı takvime yazıyorum. Planlıyorum ve takip etmeye çalışıyorum. Eşimle geçireceğim zamanı da planlıyorum. Organize ediyorum.

- Hedeflerinizi nasıl koyarsınız? Şimdi, 1 yıl, 5 yıl, 10 yıl...

Hedef koymak benim için hayal etmek demek. Şimdiki hedefim işimi büyütmek. 1 yıl içerisinde yeni bir beceri kazanmayı, 5 sene içerisinde dünyada ziyaret ettiğim şehirlerin sayısını iki katına çıkarmayı istiyorum. 10 sene sonra bir insan kaynakları okulu kurma hedefim var.

Haberin Devamı

Kahraman yok ilham var

- İşte kilitlendiğinizi hissettiğinizde ne yaparsınız?

Öncelikle yürüyüşe çıkarım. Yardım ve ilham almak için kimlere gidebilirim, bu yürüyüş sırasında düşünür, hemen harekete geçerim.

- Şu an hangi kitabı okuyorsunuz?

Şu an Dilara Gürcü’nün Aramızda Kalmasın isimli kitabını okuyorum. Bence her kadının okuması gereken bir kitap.

- Çantanızda olmazsa olmaz ne var?

Yedek lenslerim, kalem ve parfüm.

- Gizli kahramanız kim?

Tanıştığım her kişiden bir ilham almayı öğrendim. Spesifik bir kahramanım yok.

Sivil toplum dönüm noktası

- Hayatınızın dönüm noktası ne idi?

İki dönüm noktası var. 19 yaşında üniversite sırasında uluslararası bir STK olan AIESEC ile tanışmam ve aktif çalışmaya başlamayı seçmek benim için bir dönüm noktası oldu. Şimdi tüm iş ve özel hayat bağlantılarımın çoğunu bu çalışmaya borçluyum. Bir de Viyana’daki işi kabul etmem benim için bir dönüm noktasıydı. 3 sene boyunca tek başıma başka bir ülkede yaşamak, 12 ülkenin size bağlı olduğu bir işte çalışmak beni çok geliştirdi.

Haberin Devamı

- 20 yaşına dönseydiniz neyi farklı yapardınız?

Kendime daha çok güvenir, daha girişimci olurdum.

Gerçeğin peşinde

- İşte sizi çıldırtmak için ne yapalım?

Samimi ve gerçek olmazsanız çıldırabilirim. Olduğu gibi görünen, sözünü tutan ve tutkusu olan insanlarla çalışmayı tercih ediyorum.

- Şu an bu işi yapmıyor olsaydınız ne yapıyor olurdunuz?

Değerlerim arasında paylaşmak ve yardım etmek var. Büyük olasılıkla öğretmen olurdum diye düşünüyorum. Şimdiki mesleğimle de örtüşüyor aslında.

Tutkuyla yapacağın işi bul

BinYaprak nedir?

Kız kardeşim! Biz çalışma hayatında birbirimize destek olmak için BinYaprak’ta hep bir arada olan kadınlarız. Dijital işte kız kardeşlik networküyüz. İlham veren İlk Yapraklarımız, bize destek olan İlham Veren Şirketlerimiz, aklımızdaki soruları cevaplayan ve cesaret veren kadınlarımız, kadının iş hayatında yükselmesi için ben de varım diyen erkeklerimiz ile 10 bin üyelik ‘ilham ve destek platformuyuz. Hikayenin ve tecrübenin biricik olduğuna inanıyor ve seni çok merak ediyoruz!