Ekonomi Uçan otoya da soyunduk!

Uçan otoya da soyunduk!

08.06.2010 - 01:22 | Son Güncellenme:

Elektrikli araç üretim üssü olmada çaba gösteren Türkiye, uçan otomobile geçiş yapacak. İki Türk işadamı uçan otomobil üretme kararı açıkladı. Aracı geliştiren şirket ise “Henüz anlaşma yok” diyor

Uçan otoya da soyunduk

Uzun süredir, elektrikli araç projelerinin üretim üssü olması konuşulan Türkiye, bu kez “uçan otomobil üretim üssü” haline gelmeye niyetli. ANKA ajansının haberine göre Planet Green adlı şirket, ABD’li Terrafugia adlı şirket tarafından geliştirilen ve mart ayında ilk test uçuşuna çıkan “Transition” adlı uçan otomobili Türkiye’de üretmeyi düşünüyor.
Transition’ı Planet Green şirketinin sahiplerinden Hüseyin Kızanlıklı ile üreteceklerini söyleyen Kaya Boztepe, Terrafugia ile seri üretim konusunda uzun bir uğraştan sonra gerekli anlaşmaların imzalandığını savundu. Boztepe, ilk 200 uçan otomobili ABD’de üretip, geri kalanını Türkiye’de üretmeyi düşündüklerini bildirdi.

‘Henüz anlaşma yok’
Terrafugia’nın İş Geliştirmeden Sorumlu Başkan Yardımcısı Richard Gersh de, Milliyet’e yaptığı açıklamada söz konusu Türk şirketiyle görüşmeler yaptıklarını doğruladı. Gersh, Transition üretimi için Türk şirketle ön görüşmeler yaptıklarını belirtirken, gelinen noktada henüz kesin bir anlaşma olmadığını vurguladı.
Dünyada örnekleri bulunan, ancak popüler olamadığı için vazgeçilen uçan otomobil fikrinin son temsilcisi Transition, seri üretilecek ilk model olmak konusunda iddialı. Nitekim uzay ve havacılık konusunda çalışan mühendis Dietrich çiftinin kurduğu Terrafugia, araç için şimdiden 70 kişilik bir sipariş listesi bulunduğunu söylüyor.
İlk teslimatlarına 2011 yılının sonunda başlanması planlanan Transition’ın üretim yeri konusunda henüz kesin bir ifade yok.