Ekonomi 'Üründe verim ve kalite için hibrit tohum önemlidir'

'Üründe verim ve kalite için hibrit tohum önemlidir'

30.11.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Titiz Agro Grup Yönetim Kurulu Başkanı K. Savaş Titiz, hibrit tohumunun kullanımının yaygın hale getirilmesinin üründe verim ve kalitenin artmasında önemli bir rol oynadığını söyledi. Titiz, 90’lı yıllarda üretim tesisleri kurularak hazır fide üretimine başlandığını ve Antalya Tarım A.Ş.’nin Türkiye’deki toplam fide üretiminin %15 ini üretir hale geldiğini dile getirdi.

Üründe verim ve kalite için hibrit tohum önemlidir

 

AR-GE ödülü

Haberin Devamı

Titiz, kurdukları laboratuvarlar sayesinde yeni hibrit tohum çeşitleri üretiminde çok önemli bir mesafe kat ettiklerini söyledi. Titiz, “AR-GEstatüsünde yaptığımız bu tür çalışmaların verdiği iyi sonuçlar, bizleri bu faaliyetlerimizi geliştirmekte cesur kılmıştır. Üreticiye arz ettiğimiz hibrit sebze tohumlarının % 55’lik kısmını kendi ıslah ettiğimiz hibrit çeşitlerle karşılıyoruz” dedi. Titiz, son yıllarda yaptıkları ıslah çalışmalarıyla AR-GE altyapılarını çok iyi geliştirdiklerini ve Sanayi Bakanlığı’ndan AR-GE merkezi statüsü alarak ödüllendirildiklerini dile getirdi.

Damla sulama

Titiz, 80’li yılların başlarında kurulan şirketlerinin daha sonra Antalya Tarım olarak faaliyetini sürdürdüğünü kaydetti. Başlangıçta örtü altı tarımın önem arz eden belirli konularına öncelik verdiklerini vurgulayan Titiz, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

“Sulama ve beraberinde damla sulama ve bununla birlikte fertigasyon adını verdiğimiz damla gübreleme modern seracılığa geçişte çok önemli bir mihenk taşını oluşturmuştur. Üreticiye arz ettiğimiz damla sulama ile birlikte suda tam eriyen gübrelerin kullanımı da hızla artmıştır. Üreticimizin diğer çok önemli bir sorunu da çok pahalı ve sık sık yenilenmesi gerekli olan ağaçtan yapılan sera sorunuydu burada dekara 10 metreküpün üzerinde kereste kullanımı gerekiyordu. Bu tip seraların bir diğer sorunu da plastik sera örtüsünün konstrüksiyona çivi ile çakılarak monte edilmesiydi ki bu durum plastik sera örtüsünün çok sık yenilenmesini gerekli kılıyordu. Yaptığımız çalışmalarla ağaç sera yerine tazyik artığı metalden evsel su borularının konstrüksiyonda kullanılması sera ömrünü çok uzun bir süreye taşımıştır. Ayrıca bu poletilen sera örtüsünün yeni geliştirmiş olduğumuz pvc klipslerle metal boruların üzerine tutturulması özellikle UV katkılı plastiklerin daha uzun süre kullanılmalarını da mümkün kılmıştır.”

Hibrit tohumun önemi

Titiz, hibrit tohumunun kullanımının yaygın hale getirilmesinin üründe verim ve kalitenin artmasında önemli bir rol oynadığını vurguladı. Titiz, bu aşamada üreticinin satın aldığı bu tohumlarla kendi fidelerini ürettiğini, bu nedenle birçok bulaşıcı hastalığın da seraya taşınmasına ve toprağa bulaşmasına neden olduğunu belirtti. 90’lı yıllarda üretim tesisleri kurularak hazır fide üretimine başlandığını kaydeden Titiz, “Antalya Tarım A.Ş. bu amaçla beş ayrı bölgede kurduğumuz fide üretim tesisleri yoluyla ülkemizdeki toplam fide üretiminin %15 ini üretir hale gelmiştir. Özellikle domates, patlıcan ve karpuzda aşılı fide kullanımı hızla artmakta, aşılamada kullanılan yabani anaç tohumlarını ilaçlamaya gerek olmadığı için aşılı fide uygulaması çevre sağlığı açısından da son derece yararlı bir yöntemdir” dedi.

Haberin Devamı

Titiz, hibrit tohum tedarikinde Türkiye’de yapılan ıslah çalışmalarının toplam ihtiyacı karşılamaktan uzak olduğunu, tohum ihtiyacının çok önemli bir kısmının ithalat yoluyla karşılandığını dile getirdi. Hibrit tohum ithalatı yapan firmaların güçlü bir finans yapısına sahip olmaları gerektiğini söyleyen Titiz, “Bu kaynağın yaratılmasını sağlamak için 90’lı yılların başlarında ihracata yönelik kesme çiçek üretimine başladık. O dönemde ülkemizde hakim olan döviz dar boğazını ancak bu yolla aşabildik” diye konuştu

Haberin Devamı

Hibrit tohumda AR-GE çalışmaları

Titiz şöyle devam etti; “AR-GEstatüsünde yaptığımız çalışmaların verdiği iyi sonuçlar bizleri faaliyetlerimizi geliştirmekte cesur kılmıştır. Şimdilerde üreticiye arz ettiğimiz hibrit sebze tohumlarının % 55 lik kısmını kendi ıslah ettiğimiz hibrit çeşitlerle karşılamanın mutluluğunu yaşıyoruz. Son yıllarda yaptığımız ıslah çalışmalarıyla AR-GE altyapımızı çok iyi geliştirdik ve Sanayi Bakanlığımızdan AR-GE merkezi statüsü alarak ödüllendirildik.” diye konuştu Titiz, sektörün tüm paydaşlarıyla şu anda içinde bulundukları “gurur verici” bu tabloyu yakaladıklarını söyledi.

Örtü altı tarımın önemi

Titiz, kuruluşlarının örtü altı tarımın önem arz eden konularına öncelik verdiğini belirterek, bunları şöyle sıraladı:

-Sulama ve damla sulama, damla gübreleme (fertigasyon),

Haberin Devamı

-Ağaç tipi seradan metal konstrüksiyonlu ve uzun ömürlü tünel tipi seraya geçiş,

-Üretimde yüksek verim ve ürün kalitesinin sağlanması için hibrit sebze tohumu kullanımının yaygınlaştırılması,

-Hazır fide ve aşılı fide kullanımının yaygınlaşması, hazır fide üretim sera yatırımlarının hızla artması,

-Hibrit sebze tohumu ithalatında gereken finansmanın sağlanması için ihracata yönelik kesme çiçek üretimine yer verilmesi.

Titiz, “Tohum sektöründe bulunan firmaların mevcut çeşitlerini başka ülkelere satması veya kendi tohumlarımız dururken başka ülkelerden tohum ithal edilmesinin bir kısım tarımcı tarafından pek tasvip görmediğini dile getirdi. Yabancı ıslah materyalinin ithalatını kısıtlamanın “kendi bindiğimiz dalı kesmek” anlamına geldiğini söyleyen Titiz, “Bölgemizde lider ülke konumuna hızla yol alan örtü altı tarımının bu konuya gönül veren kuruluşlar vasıtasıyla çok daha iyi noktalara getirilmesi en büyük dileğimizdir” dedi.