Ekonomi USUL HATASI YAPTIK KARARA SAYGILIYIZ

USUL HATASI YAPTIK KARARA SAYGILIYIZ

15.11.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ali Ağaoğlu, tartışmaların odağında olan Maslak 1453 projesinde kimseye ‘Size orman veriyoruz’ taahhüdünde bulunmadıklarını belirtirken, orman işletme belgesinin iptalinin usul hatasından kaynaklandığını söyledi

USUL HATASI YAPTIK KARARA SAYGILIYIZ

Ali Ağaoğlu, Maslak 1453 projesi için ‘320 bin ağaç keseceği, Fatih Ormanı’nı projeye dahil edeceği’ gibi tartışmaların alevlendiği bir dönemde projenin arsa sahibi Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum ile birlikte basın toplantısı düzenledi. Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın Fatih Ormanı Mesire Yerinin işletmeciliğini yapan AKC Petrol Ürünleri’nin sözleşmesini feshetmesiyle ilgili olarak, “İptal kararını saygıyla karşılıyorum. İhtarname önceki gün akşam 18.00’de geldi ve biz de gereğini yapacağız” dedi.

Bakanlık sözleşmeyi iptal etti
Ali Ağaoğlu, iptal kararının usul hatası yapmalarından kaynaklandığını belirterek şöyle konuştu: “İhaleyi kazandıktan sonra Park Orman’ın işletmecisi Serdar Bilgili ile görüştüm. Orayı halka açıp mesire alanı yapmak istedik. Bu durumdan tüm İstanbullular gibi bizim projemizde yaşayanlar da faydalanacaktı. Ama Serdar Bey ile anlaşamadık. Sonra Fatih Ormanı’nı işleten AKC Petrol’ün sahibi Muammer Akıncı ile konuştuk. Sözleşmesini inceledik. AKC’nin sözleşmesinde ‘2 yıl içinde devredilemez’ yazıyordu. 2 yıl dolmuştu ve biz de ortaklığı kurduk. Ama sözleşmede ‘2 yıl sonra bakanlıktan izin alınarak devredilir’ ibaresi yer alıyormuş. Burada usul hatası yaptık ve bakanlık da bu sözleşmeyi feshetti. Orada şimdiye kadar 3.5 milyon liralık harcama da yaptım. 10 gün içinde teslim etmemiz gerekiyor ama yeri seve seve hemen iade etmeye hazırım.”
Ali Ağaoğlu, bazı çevreler tarafından iddia edildiği gibi kimseye ‘Size orman veriyoruz’ gibi bir taahhütte bulunarak konut satmadıklarının altını çizerek, hem reklam filminde hem de kataloglarda sadece projenin ormana komşu olduğunun vurgulandığını söyledi. Ağaoğlu, şöyle konuştu:
“Proje ormana komşu ve reklam filminde bunu vurgulamak istedik. Reklamda ‘Yanınızda orman olsun istemez misiniz?’ dedim. Sadece bu kadar. Reklam filminin biraz iddialı ve kibirli olduğunu kabul ediyorum. Asla emeğe saygısızlık yapmadık. Bu durum biraz saptırıldı.”

‘Arazide ot vardı’
Ali Ağaoğlu, projenin dolgu ve atış alanı olduğunu belirterek, projenin arsasında bir tane bile ağaç olmadığını, sadece yeşilliklerin bulunduğunu söyledi. Ağaoğlu, “Eskiden de burada ağaç yoktu. Burası dolgu alanıydı. Arazide ottan başka bir şey yoktu. Ayrıca satış ofisinin yerinde bulunan bazı otları kestik. Ama büyük ağaçları kesmedik. Özel söküm makineleriyle onları başka yere taşıdık” dedi.

Haberin Devamı

SÖZLEŞME FESHİ PROJEYİ ETKİLEMEZ
Ali Ağaoğlu’nun Maslak 1453 projesinin yanındaki Fatih Ormanı’nın işletmesini yapan AKC Petrol’ü satın almasını yazan ve Ağaoğlu’nun bu ormanı projede oturacaklara tahsis edileceğini iddia eden Habertürk gazetesinin yayınından sonra Orman ve Su İşleri Bakanlığı AKC Petrol’ün orman işletme sözleşmesini izinsiz devir yapılması nedeniyle feshetmişti. Fakat, Orman Bakanlığı tarafından iptal edilen sözleşme Fatih Ormanları’nın mesire yerine ait kiralama ve tahsis sözleşmesini içeriyor. Bu durum Maslak 1453 projesini hiçbir şekilde etkilemiyor.

2.200 konut sattı
Lansmanı Dubai’de yapılan Maslak 1453 projesinin büyük bir satış başarısı yakaladığını ifade eden Ağaoğlu, satışa çıkardıkları 2 bin 700 konutun bir ay içerisinde 2 bin 200’ünün satışının gerçekleştiğini belirterek, 1.2 milyar liralık bir satış tutarına ulaştıklarını kaydetti. 1.5 yıl uğraştıktan sonra elde ettikleri bu başarının Türkiye’nin konut sektörünün potansiyelini gösterdiğini dile getiren Ağaoğlu, “Fatih İstanbul’u fethettiğinde çağ değişmişti. Biz de bunda esinlenerek projeye 1453 adını koyduk ve çağ atlatmak istedik” dedi.

Haberin Devamı

‘PROJENİN ARKASINDA BİZ VARIZ’
Maslak 1453 projesinin arsa sahibi olan ve projenin toplam gelirinden yüzde 35.5 payla en az 1 milyar 150 milyon lirayı devletin kasasına koyması beklenen Emlak Konut Genel Müdürü Murat Kurum ise, Milli Savunma Bakanlığı’na ait olan projenin arsasının önce TOKİ’ye geçtiğini, kendilerinin de arsayı TOKİ’den satın aldıklarını söyledi. Maslak 1453 projesinin ihalesini başka bir firmanın kazandığını ama sözleşme şartlarını yerine getirmemesi nedeniyle ihalenin Ağaoğlu’na verildiğini anlatan Kurum, “1453 projesinde satıştan gelen paralar bizim kasamıza giriyor” dedi.
‘Proje durduruldu, iptal edildi’ gibi söylemlerin asılsız olduğunun altını çizen Kurum, “Arsanın tapusu bize ait. Projenin arkasında biz varız. Tüm taahhütlerin altında bizim imzamız var. Alıcıların muhatabı devlet. Projenin durması ya da iptal olması söz konusu değil. Tüm denetimleri biz yapıyoruz. Kimseye de size orman veriyoruz demedik. Proje ormana komşudur. Ağaç kesmek de söz konusu değil. Orada kimse bizden habersiz ağaç kesemez” diye konuştu.

Haberin Devamı

GÜNÜN PROJESİ
İkinci ofis projesinde fıyatları 543 bin dolardan başlatıyor

Son dönemdeki projeleriyle adından sıkça söz ettiren Propa İnşaat, ofis serisinin ikinci halkası için harekete geçti. Yeni projesini için İstanbul’un değerli iş merkezlerinden olan Zincirlikuyu’yu seçen firma, “Propa Ofis Optima” adını verdiği projesi için çalışmalara başladı.
Verimli ve optimum kullanım alanlarının yaratılması amaçlanan projede, 78 metrekare ofis bölümünden 4 bin 150 metrekare müstakil A sınıfı ofis binasına kadar birçok seçenek bir arada sunuluyor. Propa Ofis Optima, merkezi konumu, 6 bin metrekare kapalı alanı, akıllı bina sistemlerinin yanı sıra verimli, esnek ve bölünebilir ofis alanlarıyla da farklı ihtiyaçlara yanıt verecek şekilde dizayn ediliyor. Propa Ofis Optima’da ofisler 543 bin dolardan başlayan fiyatlarla satışa sunuluyor.
Propa Ofis Optima’da 465 metrekarelik komple bir kat satın alınabilir ya da 78, 87, 110 ve 192 metrekarelik ofis seçenekleri tercih edilebilir. Ayrıca projede kurumsal kullanıcılar için 4 bin 150 metrekare kullanım alanına sahip müstakil A sınıfı ofis seçeneği de sunuluyor.
Akıllı bina teknolojisiyle tasarlanan proje, uzaktan kontrol, izleme ve raporlama imkânlarını iPhone-iPad, android gibi uygulamalarla destekliyor.

Haberin Devamı

‘Tapuda şerh’ İstanbul’dan başladı
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın kentsel dönüşüm kapsamında riskli binaların, alım, satım ve devir işlemleri sırasında tapuda görülebilmesi için getirdiği “şerh” uygulaması İstanbul’dan başladı. Kentsel dönüşümde başlanan yıkımların yanı sıra çeşitli illerde Bakanlığın belirlediği lisanslı kuruluşlarca yapılan riskli bina tespitleri hızla devam ederken, şimdiye kadar tapu ve kadastro il müdürlüklerine İstanbul’dan 48, Ankara’da bir binanın “riskli olduğu” bildirimi yapıldı.
Can güvenliği performans düzeyi koşullarını sağlayamama, kolon kiriş boyutlarının küçük olması, yığma duvarlarda çatlak ve hasar, beton kalitesinin düşük olması, taşıyıcı sistem yetersizliği gibi nedenlerle riskli bulunan binaların tapusuna şerh konularak, “bina risklidir” tespiti yapıldı.

Tapuda görülecek
Ankara’nın Bahçelievler semtiyle İstanbul’un Kadıköy, Bakırköy, Üsküdar, Maltepe ve Küçükçekmece’nin de aralarında bulunduğu ilçelerinde yer alan bu yapıların tapudaki alım, satım ve devir işlemlerinde riskli olduğu görülebilecek. Diğer illerde de riskli olduğu belirlenerek tapu ve kadastro müdürlüklerine bildirilen binalar, aynı uygulamaya tabi olacak.
Türkiye’de 20 yıllık sürede 6,5 milyon binanın yıkılacağı kentsel dönüşüm, riskli alanlar ve bunun haricindeki riskli yapılarda olmak üzere iki koldan yürütülecek.
Öncelikle can ve mal kaybına yol açma ihtimali yüksek yerler olarak riskli alanlar belirlenecek. Belediyeler ve il özel idareleri, bu alanlara ait taleplerini Çevre ve Bakanlık, gerekli incelemeden sonra talepleri Bakanlar Kurulu’na sunacak. Bakanlar Kurulu onayının ardından talepler Resmi Gazete’de yayımlanacak. Tespit edilen riskli alanlardaki yapılar, yapı denetim firmaları, üniversiteler, belediye laboratuvarlarınca incelemeye alınacak. Riskli alan belirlendikten sonra, üzerindeki yapılar tespit edilecek. Bu yapılarda, mevcut deprem yönetmeliği baz alınarak hızlandırılmış incelemeler yapılacak.

Haberin Devamı

İTİRAZ SÜRESİ 15 GÜN
İnceleme sonuçlarına hak sahipleri 15 gün içinde itiraz edebilecek. İtirazları,
7 kişilik teknik heyet değerlendirecek. İtirazlar değerlendirildikten sonra tespitler kesinleşecek. Tapuda riskli binanın üzerine “şerh” konularak “Bu bina risklidir” ifadesine yer verilecek. Riskli olduğu kesinleşen yapıların malikleriyle idare anlaşmaya gidecek. Anlaşma sonrasında vatandaşa en az
60 gün süre verilecek. Bu sürede alım, satım, devir işlemlerinde binanın tapuda riskli olduğu görülecek.

TOKİ indirim yaptı 9913 kişi yararlandı
Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’nın (TOKİ), borcunu ödeyip tapusunu hemen almak isteyen konut ve iş yeri alıcılarının talebi üzerine 2012 yılı için düzenlediği indirim kampanyası tamamlandı. 20 Eylül – 9 Kasım tarihleri arasında uygulanan kampanyadan 9913 kişi yararlandı. İdare kampanyadan 314 milyon 595 bin lira kaynak sağladı. Bir önceki indirim kampanyasına göre borcunu kapatan kişi sayısında yaklaşık yüzde 50, toplam hasılatta da yüzde 42’lik artış gerçekleşti.
TOKİ, hem kaynak ihtiyacını karşılamak hem de borcunu erken kapatıp tapusunu hemen almak isteyen vatandaşlar için her yıl erken ödeme indirim kampanyası düzenliyor.

Gölmahal’de eski evi peşinat yerine sayıyor
Gölmahal Villaları, geçici bir süre için, alıcılara mevcut evi ile takas imkanı sunuyor. Mevcut evini peşinat olarak verenler, kalanı için kira öder gibi kredi seçenekleri ile villa sahibi olabiliyor.
Yalçınlar Group’un, İstanbul’un villa imarlı bölgelerinden Büyükçekmece Gölü kıyısında hayata geçirdiği Gölmahal Villaları’nın ilk etabı 2013 Haziran’da teslim edilecek. Gölmahal Villaları’nda, fiyatlar villaların şerefiyesine göre 1.295.000 ile 1.495.000 dolar arasında değişiyor.
Gölmahal Villaları, 92 bin 470 metrekarelik bir alanda sadece 38 özellikli villadan oluşuyor. Villalar, büyük bahçeleri ve her eve ait müstakil havuzları de dikkat çekiyor.

Yüzde 5 peşinat alıyor kalanı nisana erteliyor
Demir İnşaat, anahtar teslimlerini Nisan 2013’te gerçekleştireceği Ayışığı Vadi Evleri’ndeki son daireler için özel bir paket sunuyor. Bu kapsamda hazırlanan “Yüzde 5 peşinatla şimdi al, ödemelere teslimatta başla” kampanyası yılsonuna dek sürüyor.
489 konuttan oluşan Ayışığı Vadi Evleri’nde yeşile ayrılan alan oranı yüzde 70. yapay gölleri ve havuzlarıyla dikkat çeken Ayışığı Vadi Evleri’nde ayrıca her blokta, 1 ve 5’inci kat arasında teraslı daireler tasarlanıyor.

Kültürel yayınlar için destek hareketi geldi
Bir ülkenin değerlerinin kalıcı olması için kültürel yayınlar aracılığı ile paylaşılması ve desteklenmesi gerektiğine inanan Dekar Yapı ve Yatırım A.Ş. “Anadolu’nun Değirmenleri” isimli kitaba destek oldu.
Anadolu topraklarında doğarak dünyaya yayılan değirmenlerin anlatıldığı “Anadolu’nun Değirmenleri” adlı kitap, mühendis Atilla Bir, M. Şinasi Acar ve tarih bilimcisi Mustafa Kaçar tarafından hazırlandı. Su ve yel değirmenlerinin gravürler, fotoğraflar ve teknik çizimler eşliğinde insan öykülerinin de eklenerek anlatıldığı kitap, topraklarımızda yer alan zengin bir mirası tüm yönleriyle ele alıyor. Eserin yayınlanmasına destek olan Dekar Yapı ve Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Salih Kuzu, “Anadolu’nun Değirmenleri adlı kitaba destek olmaktan gurur duyuyoruz” dedi.