Ekonomi Uzmanlar kentsel dönüşüm yasasını mercek altına aldı

Uzmanlar kentsel dönüşüm yasasını mercek altına aldı

03.07.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Önde gelen gayrimenkul uzmanlarından oluşan Gayrimenkul İçin Strateji Platformu GİSP dönüşüm yasasını değerlendirdi. GİSP’e göre, yasa olumlu bir adım olmakla birlikte, birçok belirsizlik de taşıyor

Uzmanlar kentsel dönüşüm yasasını mercek altına aldı


Afet odaklı kentsel dönüşüm kanununun yayınlanmasıyla birlikte dönüşümün nasıl yapılacağıyla ilgili bekleyiş de sürüyor. İçinde birçok gayrimenkul uzmanını barındıran Gayrimenkul İçin Strateji Platformu GİSP de, hazırladığı bir raporla kentsel dönüşümün eksilerini ve artılarını ortaya koydu. GİSP Başkanı Gürler Ünlü, genel hatlarıyla kentsel dönüşümü bir fırsat olarak gördüklerini belirterek, “Kentsel dönüşüm kamu otoritesinin mutlaka düzenlemesi gereken bir alandır. Bu yasa ile birlikte kamunun ilk adımı atmış olması da sevindiricidir” dedi.
Ünlü, bunun yanı sıra kentsel dönüşümün içinde bazı belirsiz noktalar olduğunu ve kamuoyunda çokça tartışılan hususlar bulunduğunu anlatarak, 2/3 uygulaması, özel sektörün rolü, menkulleştirme ve imar hakları transferi gibi konuların bunların arasında yer aldığını söyledi. Konut ve uygulamalarla ilgili önemli soru işaretleri bulunduğuna vurgu yapan Ünlü, “Bu da, sektör temsilcilerinin ve vatandaşların kanunu yorumlarken farklı anlamlar çıkarmasına, yöntem ve uygulama konularında değişik sonuçlara ulaşmalarına neden oluyor” diye konuştu.

Yeni düzenleme gerekli
GİSP Genel Sekreteri İsmail Özcan da, Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun’un, dönüşümü, sadece ‘afet tehdidi’ altındaki alanları kapsayan bir düzenleme haline getirdiğinin altını çizerek, şunları söyledi:
“Potansiyel içeren veya değer üretmeyen alanlar bu yasa kapsamında değerlendirilmedi. Örneğin işlevini kaybetmiş sanayi alanları, mülk sahiplerinin terk ettiği kiracılık oranı yüksek ve boşalmakta olan çöküntü bölgeleri gibi alanlar sayılabilir. Dönüşümü yönetmek için farklı senaryoları içeren, yeni bir yasal düzenlemeye ihtiyaç olacağı öngörülüyor. Dolayısıyla, mevcut yasayı dönüşüm için ana yol haritası ve tek rehber olarak görmemek sağlıklı bir yaklaşım olacaktır.”

Haberin Devamı

GİSP’İN DÖNÜŞÜM REÇETESİ

Kentsel dönüşümün yaklaşık 7 milyon haneyi ve 30 milyon vatandaşı direkt ilgilendiren son derece karmaşık bir konu olduğunu ifade eden GİSP, şu öneriyi gündeme getirdi:
“Çok farklı dinamikleri bünyesinde barındıran ve hiçbir şekilde homojen olmayan bu sorunun çözümü basit değildir. Kentsel dönüşüm problemini ‘parçalara ayırarak’ çözmeyi öneriyoruz. Bunun için farklı özellikteki bölge ve alanların senaryo analizleri yapılmalı, farklılıklar ve özel durumlar belirlenmeli ve geniş kapsamlı çözümler bu doğrultuda üretilmelidir. Bununla birlikte, kentsel dönüşüm sadece afet odaklı düşünülmemeli ve kentlerimizin global arenadaki rekabet gücünü arttıracak sosyal, ekonomik ve çevresel unsurlar ile halkımızın yasam kalitesini yükseltecek düzenlemeler de bu seferberliğin bir parçası olmalıdır.”

Haberin Devamı

GİSP, ALTI NOKTAYA DİKKAT ÇEKTİ

GİSP dönüşüm yasasıyla ilgili şu hususlara dikkat çekti:
Riskli alan ve riskli yapı: Kanunda belirtilen rezerv yapı alanı, riskli alan ve riskli yapı gibi tanımlamaların yer alacağı yönetmeliklerin, detaylı ve şeffaf bir şekilde, uzman görüşleri alınarak hazırlanması ve kamuoyunda paylaşılarak netleştirilmesi büyük önem taşıyor. Riskli yapıların tespiti, Bakanlığın tespit edeceği, yetkilendireceği ve lisanslandıracağı kurumlarca yapılacaktır. Görev alacak kurumların kriterleri belli olmadığından, riskli yapı ilanına esas kriterlerin neler olacağı konusunda oluşturulacak yönetmeliğin önemi de artıyor.
2/3 çoğunluk: Kanunda riskli yapının hiçbir mutabakat aranmadan yıkılacağı yer alıyor. Mutabakat, yıkılan yapı yerine geliştirilecek yeni binada, malikler arasında 2/3 çoğunluk olarak aranıyor. Ancak 2/3 çoğunluk sağlanmadığı takdirde Bakanlık, TOKİ ve yerel belediye tarafından acele kamulaştırma yoluna gidileceği belirtiliyor. Bu tarz bir kamulaştırma tartışmalı olabilir.
Yürütmeyi durdurma: Bu, riskli yapı ilanına karşı İdare Mahkemelerinde itirazın önüne geçilerek, ‘yürütmeyi durdurma’ kararının mahkemelerce alınamayacağı, yapılacak itirazların ancak bedele ilişkin olabileceğinin belirtilmesidir. Bu maddenin uygulanması hukuk teamüllerine aykırı bir yaklaşım olacaktır. Farklı düzenlemelerle bu hüküm desteklenmelidir.
Değer tespit süreçleri: Kamulaştırma dışında kalan uzlaşma süreçlerinde değerleme kriterleri net olmadığından, hangi değere göre ‘trampa-hak transferi’, ‘menkul değere dönüştürme-kat karşılığı anlaşma yapma’ vs. gibi hususların, hazırlanacak yönetmeliklerle çözüme kavuşturulması büyük öneme sahip. Farklı kuruluşlar tarafından yapılacak değer tespitlerinin aynı standarda getirilmesi gereklidir.
Kamu-özel sektör işbirliği: Dönüşümde yerel yönetimlerin sürecin içinde aktif olmaları, özel sektör-kamu işbirliklerinin teşvik edilmesi gerekiyor. Tam olarak bir dönüşümden bahsedilmesi için bu işbirliğinin tesis edilmesi son derece önemli görülüyor.
Sosyal stratejiler: Bu kentsel hareketi yönetmek için sosyal politikaları da içeren düzenlemeler yapılması gereklidir. İnsanların bir yerden taşınıp, başka bir yerin yaşam koşullarına adapte olamaması travmatik sonuçlar da yaratabilir.

Haberin Devamı

GÜNÜN PROJESİ/BEYKONAK EVLERİ

Haberin Devamı

BEYKOZ'DA 110 MİLYON DOLARLIK KONAK YAPIYOR

Sivil havacılık sektöründe Eclipse Havacılık şirketinin Türk ortağı olan EA Group, geçtiğimiz yıl Kartal Kule projesiyle adım attığı gayrimenkul sektöründeki yeni projesini 110 milyon dolarlık yatırımla Beykoz’da hayata geçiriyor. Beykoz Otağıtepe’de Beykonak Evleri projesine başlayan firma burada 6 blokta 54 konak yapıyor.
Lokasyonu itibariyle Maslak ve Levent’e çok yakında konumlanan Beykonak Evleri, 6 konak ve 54 bağımsız bölümden oluşuyor. Projenin daire alternatifleri arasında büyüklükleri 167 ile 458 metrekare arasında değişiklik gösteren 2+1’den 5+1’e farklı seçenekler yer alıyor. Bahçe dubleksi, çatı dubleksi, ara kat dubleksi gibi daire alternatiflerinin bulunduğu projede, 60 desibele kadar ses geçirmeyen duvarlar, yangına dayanıklı malzemeler ve titanyum çatıya yer veriliyor. Blokların yüksekliklerinin 12 metre olduğu projede, 20-30 metre yüksekliğinde ağaçlar dikilerek yeşil alanların oluşturulması hedefleniyor.
6 bin metrekare kapalı sosyal alana sahip projede, açık ve kapalı yüzme havuzları, fitness, sauna, buhar odası ve hamam gibi donatılar bulunuyor. Her daireye 4 kapalı otoparkın düştüğü projede ayrıca 25 metrekarelik hizmetli odasına da yer alıyor. Projede çocuklara yönelik olarak da çocuk kulübü, çocuk havuzu, oyun parkı, playstation odası, hobi odası yapılıyor.

Haberin Devamı

YAKIN PLAN
yerİ: Beykoz
YAPIMCI FİRMA: EA İnşaat
TESLİM TARİHİ: 2014
KONUT SAYISI: 398
toplam KONUT sayısı:
6 konak-54 birim
KONUT TİPİ: 2+1 - 5+1 arasında


Ankara’da ‘yeşil konut’ üretiyor İstanbul’a dönüşüme geliyor

1998 yılında Ankara’dan kurulan ve inşaat sektöründe birçok proje yapan Erkanlı İnşaat, gözüne İstanbul’daki dönüşüm projelerini kestirdi. Ankara’da Erkanlı Monza Residence projesine devam ettiklerini belirten Erkanlı Şirketler Grubu, Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Hüseyin Erkanlı, İstanbul’da farklı bir strateji izleyerek sadece kentsel dönüşüm projelerinde yer alacaklarını söyledi. İstanbul’un birçok bölgesini incelediğini ve ne yapacağını belirlediğini anlatan Erkanlı, “Projelerin yoğun olduğu lokasyonlarda olmayacağım. İstanbul’da sadece kentsel dönüşüm yapacağız” dedi. Yeni yasanın dönüşümün önünü açtığını vurgulayan Erkanlı, “Mecidiyeköy, Kağıthane ve Göztepe’de görüşmelerimiz sürüyor. İki yer ile ön anlaşma yaptık. İstanbul’da 100-150 konutluk dönüşüm projeleri yapacağız” diye konuştu.

Ankara’da yarısını sattı
Erkanlı, Ankara’daki Erkanlı Monza Residence’ın İncek Ted Koleji’nin yanındaki 75 dönümlük arazi üzerinde yapıldığını belirterek, ilk etapta 115 daire olan projenin 2 ay önce satışa çıktığını ve konutların yüzde 50’sinin satıldığını açıkladı. İnşaatın yeni başlamasına rağmen bu satışların çok iyi olduğuna vurgu yapan Erkanlı, “Projenin lokasyonu çok iyi. Tasarıma da önem verdik, Mimar Bünyamin Derman ile çalıştık. Ergonomik evler yaptık ve fiyatları da çok uygun tuttuk” dedi.
Erkanlı, projede 78 metrekarelik daireleri 180 bin liradan satışa çıkardıklarını anlatarak, “Normalde 2450 bin lira ama bizi takip eden yatırımcılar olsun istiyoruz. Bu nedenleri fiyatları çok uygun tutuyoruz. İlk daire alanların yüzde 65 kazanmasını öngörüyoruz” açıklamasını yaptı.

Rüzgâr enerjili proje
1+1 ve 2+1’ler 3+1 ve 4+1’ lerden oluşan Monza Residence’ın arazisindeki esen rüzgârdan faydalanmak için rüzgâr gülü koyduklarını ifade eden Erkanlı, “Bu sayede projede rüzgâr enerjisini kullanacağız. Ortak alanların elektriği bu şekilde sağlanacak. 10 metre yükseklikteki rüzgâr gülü sessiz çalışacak ve kimseyi rahatsız etmeyecek. Böylece site maliyetleri de düşecek” dedi.

Ön talebe özel indirim sürüyor

Demir İnşaat’ın, Beylikdüzü’nün merkezinde inşaatına başlayacağı Demir Romance’ın ön talebe özel indirim kampanyası yoğun ilgi görüyor. Lansman öncesi kısa bir süre için projede ön talebe özel metrekare fiyatı 2 bin 200 lira olarak belirlendi.
Toplam 908 konut ve 60 ticari birimden oluşan Demir Romance’in resmi satışları, Eylül ayında yapılacak lansmanla birlikte başlayacak. 2015 yılında tamamlanması planlanan projede, 1+1’den 4,5+2’ye kadar çeşitli büyüklük ve özelliklerde alternatif konut seçenekleri bulunuyor.
Tüm dairelerde akıllı ev sistemi bulunan projede, daire sahipleri, akıllı işletim sistemine sahip telefon ve tablet bilgisayarlarından, evde bulunan lamba, ocak, fırın, perde, kapı ve tüm ısı sistemlerinin kontrolünü tek bir tuşla sağlayabilecek. Ayrıca daire sahipleri, evlerinden otoparktaki aracını, parkta veya havuzda oynayan çocuğunu da takip etme olanağına sahip olacak.
E-5 Karayoluna paralel konumlanan projede yeşil alanlara 22 bin metrekare, sosyal kulübe 5 bin metrekare ayrılıyor. Romance Club’ta havuz, tenis kortu, basketbol sahası, squash, dans merkezi, hamam, SPA, fitness ve bilardo salonları yer alıyor.

KEY’de hak sahiplerinin yeni listesi açıklandı

Konut Edindirme Yardımı (KEY) hak sahipleri listesi, Resmi Gazete’de yayımlandı. Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Anonim Şirketi’nin “5939 Sayılı Konut Edindirme Yardımı Hak Sahiplerine Ödeme Yapılmasına Dair Kanunda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Ve Konut Edindirme Yardımı Hak Sahiplerine Ödeme Yapılmasına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmelik İle 5664 Sayılı Konut Edindirme Yardımı Hak Sahiplerine Ödeme Yapılmasına Dair Kanuna 662 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 73’üncü Maddesi İle Eklenen Hükme Göre Tespit Edilen Hak Sahipleri Listesi” Resmi Gazete’nin bugünkü mükerrer sayısında yayımlandı.
Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’nın hazırladığı listeye “http://www.keyodemeleri.com/” adresinden ulaşılabilecek.

Avrupa Konutları erken teslime devam ediyor

Avrupa Konutları, erken teslimat geleneğini Avrupa Konakları Florya Projesi’nde de bozmadı ve bir sene içinde projeyi tamamlayarak, teslimatları gerçekleştirdi. Teslimatları tamamlanan projede, konut sahipleri şehrin merkezinde kendi tercihlerine göre hazırlanan dairelerinde yaşamaya başladılar.
Projede kalan sınırlı sayıdaki daire için özel faiz avantajı uygulanıyor. Daire sahibi olmak isteyenler, 12-60 ay vade için yüzde 0.98, 61-120 ay için yüzde 1.01 faiz avantajıyla son kampanyadan faydalanabiliyor. Zemin artı dört katlı 8 blok ile 80 daireden oluşan Avrupa Konakları Florya’da farklı daire seçeneklerine yer veriliyor.

Villalarda KDV’nin yarısını Yalçınlar Group ödüyor

Yalçınlar Group, Büyükçekmece Gölü kıyısında inşa ettiği projesi Gölmahal’de, KDV’nin yarısını tüketiciler adına ödüyor. Gölmahal Villaları, KDV’nin yanı sıra uygulanan avantajlı ödeme koşullarıyla da dikkat çekiyor. KDV’nin yarısının tüketici adına ödendiği Gölmahal’de, yüzde 30 peşinatta geri kalan kısım 36 aya kadar vade farksız ödenebilirken, yüzde 20 peşinatta ise 24 aya kadar vade farksız vade yapılıyor.
Gölmahal’de ayrıca, uzun vaat edede mortgage ile 120 aya kadar kredi kullanma imkânı sunuluyor. Mart 2013’de teslim edilecek olan Gölmahal Villaları’nda, fiyatlar villaların büyüklüklerine göre 1.295.000 ile 1.495.000 dolar arasında değişiyor.

Twitter’da iPad kazanma fırsatı veriyor

Altun Yapı, Gold Stars Residence projesi ile sosyal medyada sürpriz hediyeler kazandırıyor. Kampanyanın ilk evresi 2 Temmuz’da Twitter’da başladı.
"Hikayenin yıldızı sensin" sloganıyla tanıtılan kampanyada, Twitter kullanıcılarından kendi hikayelerini yaratıcılıklarını da kullanarak Benimhikayemde hastag’i ile paylaşması isteniyor. 2-13 Temmuz tarihleri arasında paylaşılan bu içerikler arasından 10 tweet, tekrar kullanıcıların oylamasına sunulacak ve bu oylama sonucunda en çok oy alan tweet’in sahibi Altun Yapı’dan iPad kazanacak. Kampanya ile ilgili haberler www.goldstarsresidence.com web sitesinden ve GoldStarsEvleri Twitter hesabından duyurulacak.