Ekonomi Uzun vadeli dönüşüm için Türk iş dünyasına çağrı

Uzun vadeli dönüşüm için Türk iş dünyasına çağrı

22.06.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye İş Kadınları Derneği (TİKAD) Başkanı Nilüfer Bulut, uzun vadeli dönüşüm için Türk iş dünyasının “elini taşın altına koyması” gerektiğini söyledi. Bulut uzun vadeli ekonomik refah için yaratılan katma değerin başta çalışanlar olmak üzere tüm paydaşlarla hakka uygun paylaşılması gerektiğini vurguladı.

Uzun vadeli dönüşüm için Türk iş dünyasına çağrı

TİKAD Başkanı Bulut yaptığı açıklamada, şunları kaydetti:
“Kur korumalı mevduat, gelire endeksli senet uygulamaları başta olmak üzere atılan adımlar ekonomide yaşanan dolarizasyonu tersine çevirmeyi başardı. 1 trilyon TL’ye yakın mevduatın toplandığı kur korumalı mevduat ürünü Rusya - Ukrayna savaşı ortaya çıkana ve ABD Merkez Bankası’nın enflasyonla baş etmek üzere faiz artırım sürecinin başladığı nisana kadar kurda ülkemizin ihtiyaç duyduğu istikrarı sağlamayı başarmıştır.

Haberin Devamı

Takip eden dönemde artan enerji fiyatlarına bağlı olarak yükselen döviz talebi ve ABD Merkez Bankası’nın attığı faiz artırım adımları kurda yeniden bir yukarı harekete neden olmuştur. Yükselen enflasyon ve vatandaşlarımızın gelirlerinin ve tasarruflarının korunması adına bir dizi yeni önlem de açıklanmış başta Hazine ve Maliye Bakanlığı olmak üzere ilgili tüm ekonomi yönetimi birimleri önlemleri hızla almıştır.

Cumhuriyet tarihi ihracat rekorlarının kırıldığı, ekonomik büyümenin salgın döneminde dahi devam ettiği, salgın sonrasında ise güçlendiği bu dönemin meyveleri yakın bir zamanda ortaya çıkacaktır.

Bu noktadan sonra Türkiye iş dünyasına ve iş kadınlarına düşen bu uzun vadeli dönüşüm sürecinde elini taşın altına koymaktır. Bu süreçte ortaya çıkan maliyetlerin toplumun tüm kesimleri üzerinde yarattığı etkilerin de farkında olarak yaratılan katma değerin başta çalışanlar olmak üzere tüm paydaşlarla hakka ve hukuka uygun olarak paylaşılması ise bu dönüşüm adımlarını atma cesareti gösteren hükümetin programının ve ülkemizin uzun vadeli ekonomik refahı için büyük önem taşımaktadır.”

Haberin Devamı

Ücretlerde iyileştirme vurgusu

Nilüfer Bulut, “Bu noktada biz iş kadınları olarak önümüzdeki dönemde başta ihracatın artırılması ve ücret iyileştirmeleri olmak üzere hükümetimizin bize göstereceği tüm hedeflerde koşar adım yola devam edeceğimizi ifade etmek isteriz. Sorunların acı reçetelerle, kısa vadeli faydacı yaklaşımlarla çözümlerinin önerildiği bir ortama teslim olmayı doğru bulmadığımızı ifade etmek isteriz. Biz her zaman, paradan para kazanma yaklaşımı yerine, yeni yatırımlarla büyüyen ve gelişen, üretime dayanan, istihdam oluşturan, ülke ekonomisine katma değer sağlayan bir ekonomi yaklaşımını benimsedik; bundan sonra da aynı sorumluluk bilinciyle yol almaya devam edeceğiz” dedi.