Ekonomi Vadeli işlemlerde "karanlık" bitiyor

Vadeli işlemlerde "karanlık" bitiyor

25.09.2013 - 14:41 | Son Güncellenme:

Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası'nda (VİOP) işlem yapan aracı kurumların net pozisyonları gün sonunda yayımlanmaya başlayacak ve yatırımcılar tekrar hangi kurumun ne kadar pozisyon aldığını görebilecek.

Vadeli işlemlerde karanlık bitiyor

AA Muhabirinin Borsa İstanbul yetkililerinden ve konuya yakın kaynaklardan edindiği bilgiye göre VİOP'ta işlem yapan aracı kurumların net pozisyonlarının gün sonunda yayınlanması için çalışmalara başlandı.

Haberin Devamı

Borsa İstanbul ile Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası'nın (VOB) birleşmesinin ardından kurum pozisyonlarının yayımlanmasından vazgeçilmişti. Aracı kurum pozisyonlarının yayımlanmaması ile ilgili olarak özellikle küçük yatırımcılardan yoğun tepki gelmişti.

Edinilen bilgiye göre alınan tepkileri değerlendiren Borsa İstanbul yönetimi, daha önce VOB'da yayımlanan aracı kurum net pozisyonlarının yeniden yayımlanması konusunda karar aldı ve teknik çalışmalar başlatıldı. Verinin yayımlanmasına ne zaman başlanacağına dair herhangi bir tarih vermekten kaçınan kaynaklar, daha önce de yayımlanan bir veri olduğu için hazırlık aşamasının uzun sürmeyeceği ve kısa sürede gerekli duyurunun yapılacağını ifade etti.

Haberin Devamı

Ayrıca verinin dağıtımını gerçekleştirecek veri dağıtım şirketleri yetkilileri de verinin yayımlanması için kendi altyapılarının hazır olduğunu, yeni bir çalışma yapmalarının gerekmediği ve Borsa İstanbul'un kararının açıklanmasının ardından hemen yayımlanmaya başlayabileceğini kaydetti. VİOP'ta aracı kurum pozisyonlarının yayımlanmasının durdurulmasının ardından yatırımcılar, bu durumu "karanlık"ta işlem yapmaya benzeterek, şeffaflığın artırılmasının işlem hacmini de artıracağını belirtiyordu.

Konuyla ilgili AA muhabirine açıklama yapan Garanti Yatırım Araştırma Yönetmeni Özgür Yurtdaşseven, "BIST tarafında şeffaflık varken vadeli piyasada aracı kurum bilgilerinin yayımlanmaması önemli bir eksiklikti. Yatırım kararlarını doğrudan etkilemeyecek olsa da eksikliğin giderilmesi anlamında olumlu bir gelişme" dedi.

Yazarlar